ΓΔ: 858,93 -4,45% EUR/USD: 1,1320

ΑΛΙΜΟΣ

Επένδυση Μαρίνας Αλίμου: Μετά το Πάσχα θα πέσουν οι υπογραφές

0 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 10:42

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη της επένδυσης στη Μαρίνα Αλίμου για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της από την Ακτωρ Παραχωρήσεις, αφού εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση η οποία παρέχει την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού, για τη συνυπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην εταιρεία και στο ελληνικό δημόσιο,  

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα και λόγω των ειδικών συνθηκών σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει δια περιφοράς. 
 
Ακολούθως  θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την ανάπτυξη των υποδομών της Μαρίνας, με βάση και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (εφάπαξ τίμημα και κόστος ανάπτυξης υποδομών) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, αλλά και με το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε η Ελλάκτωρ με τη συμμετοχή κυρίως ξένων θεσμικών επενδυτών.

Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν πόλο φιλοξενίας και αναψυχής. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων χώρων επιφάνειας 18.500 τ.μ. Σε αυτούς θα ξεχωρίζει ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ θα πλαισιώνονται και από χρήσεις εμπορίου, εστίασης, γραφείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικών χώρων και ενός συνεδριακού κέντρου. Σημειωτέον ότι το χερσαίο τμήμα της μαρίνας καταλαμβάνει 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια περιοχή καλύπτει επιπλέον 18.500 τ.μ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί τόσο το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, το οποίο ανέρχεται σε 57,5 εκατ. ευρώ, όσο και η ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας για την επόμενη 40ετία. 

Η επένδυση θα είναι σε θέση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Εκτιμάται ότι η διαδικασία της αδειοδότησης θα απαιτήσει πάνω από 12 μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί, ενδεχομένως και ακόμα περισσότερο, εκτός κι αν υπάρξει γενικότερη κινητοποίηση και συντονισμός των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να επιταχυνθούν ορισμένα στάδια. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.