ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν είναι θέμα μαγκιάς είναι ζήτημα ευθύνης

0 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 23:49

"Συνεχίζουμε και σήμερα να δίνουμε την μάχη ενάντια στην πανδημία, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο, προκειμένου να σταματήσουμε τη διασπορά της νόσου" ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συνεχίζοντας. 

"Ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση, θα ήθελα να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά σε κάποιους λίγους που μιλούν για αυστηρό ύφος.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είμαστε μια Δημοκρατία της πειθούς. Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω ότι την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όσο άδικη κριτική και αν δεχθούμε.

Γιατί την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση, μένει στο σπίτι, βοηθώντας τους ίδιους και τους γύρω τους, την ίδια στιγμή που το σύνθημα, στόχος αλλά και στοίχημα, το «μένουμε σπίτι», είναι η σύσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας δυστυχώς αδιαφορούν.

Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και οι συνεχείς προειδοποιήσεις μας και ναι, η αυστηρότητα μας, είναι για αυτή την μικρή μειοψηφία που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια και θα έλεγα υποδειγματική, για πολλές χώρες, στην συντριπτική της πλειοψηφία.

Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν. Όμως κάνουμε όλοι μια τεράστια προσπάθεια και θέλουμε να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα.

Ευγνωμονούμε την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, των Ελλήνων πολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους.

Μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά, σε κάθε μάχη σε αυτόν τον πόλεμο. Μαζί τους όλοι μαζί δείχνουμε επιμονή, υπομονή. Μαζί τους μετράμε ημέρες και βδομάδες, μέχρι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Την ίδια, όμως, στιγμή θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε αυτούς τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους.

Στάση που υπονομεύει την πατριωτική προσπάθεια των πολλών. Στάση που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου.

Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν. Αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία, για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της, να μην επιτρέψουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Και για αυτό το διακύβευμα προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Θα αντλώ κάθε μέρα δύναμη από τους πολλούς που παλεύουν, που αγωνίζονται, που υπεύθυνα και πατριωτικά αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Σε καραντίνα η Κοινότητα Φούστανη

Στο σημείο αυτό, περνώντας στο επιχειρησιακός σκέλος της σημερινής ενημέρωσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τίθεται σε καραντίνα η Κοινότητα Φούστανη της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας στην Έδεσσα.

Η καραντίνα ξεκινά από σήμερα το βράδυ στις 20:00 και έχει διάρκεια 14 ημερών. Η απόφαση η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή, λήφθηκε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και του οικείου Δήμου.

Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών, μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στην απόφασή αυτή και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για το επιβατικό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" 

Στο σημείο αυτό συνεχίζω με την ενημέρωση. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το επιβατικό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Το εν λόγω επιβατηγό ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, με τελικό προορισμό την Ισπανία, όπου προορίζετο να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.

Στις 23 Μαρτίου, η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και αυτό κατέπλευσε αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, όπου επιτρέψαμε ως Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον ανεφοδιασμό του.

Για τον επαναπατρισμό του πληρώματος είχε ξεκινήσει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τη μονάδα διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του.

Στις 29 Μαρτίου, μία μέρα πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού των επιβατών, ενημερωθήκαμε από το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με το θετικό αποτέλεσμα εξέτασης για το νέο κορονοϊό SARS–COV-2

Αφορούσε έναν Ελβετό υπήκοο 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου, ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών, μεταφέρθηκε στις 28 Μαρτίου στο Περιφερειακό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Άγιος Παντελεήμων».

Εστάλη δείγμα του ασθενούς λόγω ισχυρής υποψίας για το νέο κορονοϊό στις 29 Μαρτίου, το θετικό αποτέλεσμα του οποίου οδήγησε στην αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥΥ και της Γενικής Γραμματείας στο πλοίο, το πρωί της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα, εδόθησαν οδηγίες για απομόνωση των στενών επαφών του ασθενούς, καθώς και οδηγίες για το υπόλοιπο προσωπικό του πλοίου.

Έγινε έλεγχος με λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος σε 27 άτομα στενές επαφές του κρούσματος, μέλη του πληρώματος και 20 εξ’ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα, με αντίστοιχες οδηγίες απομόνωσης και περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

Χθες, 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥΥ, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένουμε.

Για τις λαϊκές αγορές

Σήμερα η εικόνα στις τράπεζες και στις λαϊκές ήταν σαφώς βελτιωμένη και ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας για την οριζόντια τήρηση των μέτρων και των κανόνων που διέπουν την επίσκεψη σε αυτές.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι για να σταματήσουν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών που αφορούν στις λαϊκές αγορές, προωθείται διάταξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου με απόφαση των φορέων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, παράλληλα με τις έως τώρα αδειοδοτούμενες λαϊκές αγορές, όταν κριθεί αναγκαίο, θα υποχρεούνται να λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στις ευρύτερες ίδιες περιοχές, την ίδια ημέρα και τις ίδιες ώρες, για την αποφυγή του οποιοδήποτε συγχρωτισμού.

Επίσης, το πλαίσιο του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της προφύλαξης περιοχών που δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και ειδικά των νησιών μας, θα απαγορευτούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ιδιωτικών ελικοπτέρων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προμήθεια υγειονομικού υλικού. Ειδικά ναυλωμένο μεταφορικό αεροσκάφος, έφερε σήμερα 80 τόνους υγειονομικού υλικού από το Τιαντζίν της Κίνας, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

Το φορτίο αποτελείται από 250.000 ειδικές μάσκες FPP2 και FPP3, 125.000 στολές TYVEK, καθώς και χειρουργικές μάσκες, ασπίδες προσώπου, ποδονάρια, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο σημερινό φορτίο περιλαμβανόταν, επίσης, μέρος της δωρεάς του εφοπλιστή κ. Προκοπίου, αποτελούμενο από 160.000 ειδικές στολές TYVEK, ενώ αύριο αναμένεται με ειδική μισθωμένη πτήση το κύριο μέρος της δωρεάς του κ. Προκοπίου με 2.500.000 γάντια.

Επίσης, ο Όμιλος «Hellenic Healthcare Group» με επιστολή του, έθεσε στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ συνολικά 100 κλίνες, 50 του «Υγεία» και 50 του «Metropolitan», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών COVID-19 εφόσον χρειαστεί, ώστε να αποσυμφορούν τα δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματός Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Δημήτρη Σπυρίδη, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του αυτή.

Εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά του νοσοκομείου Ντυνάν, για τη διάθεση 12 κλινών ΜΕΘ και 53 κλινών νοσηλείας για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ευχαριστούμε όλους για το μοναδικό τρόπο που συμβάλλουν σε αυτή τη δύσκολη εθνική προσπάθεια.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε τηλεσύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολος Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Παπαστεργίου, συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12.000.000 ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ένα από τα βασικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 Δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζόμενους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν, από τα ΚΑΠΗ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που έχουν ανάγκη, οι πολίτες που ωφελούνται.

Κάθε Δήμος δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε να διανέμονται κατ’ οίκον, μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.

Για αυτό το λόγο θα ζητηθεί και η δωρεάν συνδρομή μεγάλων εταιριών catering, ενώ για τη μεταφορά τροφίμων σε χωριά όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα, θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, τη μάχη για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού, για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσής τους.

Είναι ένας δύσκολος πόλεμος και για να τον κερδίσουμε χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Μέχρι σήμερα κερδίσαμε τις μάχες που κληθήκαμε να δώσουμε. Πρέπει όμως να κερδίσουμε τον ίδιο τον πόλεμο.

Δίνουμε πάνδημη απάντηση στην πανδημία. Ενστερνιζόμαστε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» και το κάνουμε πράξη μέχρι τέλους, κάθε μέρα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Μένουμε σπίτι γιατί έτσι κερδίζουμε τον πόλεμο. Σας ευχαριστώ. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.