ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 19:16

ΑΡΘΡΑ

ΜΑΣΚΑ: Ναι ή Όχι

Νίκος Γιαννιός 1 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 21:02

Μάσκα: προσωπίδα, Ιταλικό αντιδάνειο: Maschera, η προσωπίδα και masca η μαγεία η μαγκανία εκ του ελληνικού βάσκω, ομιλώ. Υπάρχουν μάσκες για όλες τις χρήσεις. Μάσκα φορούν οι ληστές για να μην τους αναγνωρίζουν. Ομοίως μάσκα φορούσε ο Ζορό για τον ίδιο λόγο αλλά και οι μεταμφιεσμένοι στις απόκριες. Μάσκα φορούν οι εργαζόμενοι όταν χρειάζεται να προφυλαχθούν από σκόνη, ρινίσματα ξύλου ή μετάλλου, αναθυμιάσεις χημικών, μικρόβια αλλά και οι αναρχικοί για τα καπνογόνα και οι στρατιώτες στον χημικό και βιολογικό πόλεμο. Η κάθε μάσκα σταματά εκείνο για το οποίο έχει προβλεφθεί η κατασκευή της.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φίλτρο εξειδικευμένης χρήσεως.

Κάποιοι, γιατροί και δημοσιογράφοι βάλθηκαν να μας πείσουν να μην φοράμε μάσκες τώρα με τον λοιμό όταν βρισκόμαστε εκτός οικίας. Η μάσκα μας λένε, όχι μόνο δεν σας προστατεύει από τον ιό αλλά κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τους νοσογόνους παράγοντες που μαζεύει. Την μάσκα, συνεχίζουν, πρέπει να την φορούν όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Αυτή η δεύτερη προτροπή είναι ακόμη χειρότερη και περισσότερο γελοία και επικίνδυνη από την πρώτη.

Την πρώτη φορά που το άκουσα έβαλα τα γέλια την δεύτερη οργίστηκα και την τρίτη προβληματίστηκα: Αφού είναι μια παράλογη μπούρδα, αφού αποτελεί σχήμα οξύμωρο, γιατί το λένε άραγε σκέφτηκα. Υπάρχει κανένας λόγος; Μήπως επειδή δεν υπάρχουν μάσκες για όλους, φοβούνται τον πανικό και την αντίδραση του όχλου; Ασφαλώς και αυτός είναι ο λόγος αυτής της ατυχούς προτροπής η οποία κατά την άποψή μου δεν είναι μόνο βλακώδης και ανεύθυνη είναι και ανήθικη, τώρα μάλιστα που υπάρχει επάρκεια από ότι ακούω και μπορούν όλοι να προμηθευτούν μια μάσκα. Θα μπορούσαν άλλωστε να πουν, δεν βρήκατε μάσκα, βάλτε ένα μαντήλι στο πρόσωπό σας, ή έστω ένα διπλό χαρτομάντηλο ή το φουλάρι σας ή το κασκόλ σας. Κάτι τέλος πάντων για να συγκρατήσει τον νοσογόνο παράγοντα που έρχεται να σας βρει. Βάλτε κάτι και μετά πετάξτε το, κάψτε το, ή πλύνετέ το ακόμη μπορείτε και να το απολυμάνετε.

Αν και είναι αυτονόητο ότι η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φορά, για τον λόγο αυτόν άλλωστε φτιάχνονται οι μάσκες, ας προβάλλουμε τον αντίλογό μας ήπια και πολιτισμένα:

1. Γιατί άραγε φορούν μάσκα γιατροί και νοσοκόμοι; για να μην μολύνουν τους ασθενείς ή για να προφυλαχθούν οι ίδιοι από την νόσο; Αν η μάσκα προστατεύει λοιπόν ιατρούς και νοσοκόμους γιατί δεν προστατεύει και όσους κάνουν άλλη δουλειά;

2. Ατυχώς κύριοι λέτε να κυκλοφορούν με μάσκα μόνο όσοι έχουν τα συμπτώματα της νόσου. Όσοι έχουν τέτοια συμπτώματα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους και να μην κυκλοφορούν. Η προτροπή σας συμβάλλει εμμέσως πλην σαφώς στην περαιτέρω διασπορά της νόσου.

3. Σας διαφεύγει κύριοι ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φορέων του ιού οι οποίοι δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου. Αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι μέχρι να νοσήσουν και διασπείρουν την μόλυνση στο περιβάλλον τους. Λένε ότι το 50% της μόλυνσης οφείλεται στους χωρίς συμπτώματα νοσούντες. Εσείς λοιπόν επιτρέπετε με την αλόγιστη προτροπή σας σε αυτούς τους ασθενείς να κυκλοφορούν χωρίς την μάσκα που θα μπορούσε να συγκρατήσει τους ιούς που εκπνέουν γύρω τους.

4. Η μάσκα λέτε μαζεύει νοσογόνους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να μας προσβάλουν αν την πιάσουμε με τα χέρια μας. Άλλη μια αντίφαση. Ομολογείτε ότι η μάσκα σταματά και συγκεντρώνει επάνω της τους νοσογόνους παράγοντες. Άρα η μάσκα κάνει την δουλειά της. Τώρα πως γίνεται να μην κινδυνεύουμε όταν τους εισπνέουμε χωρίς μάσκα και να κινδυνεύουμε φορώντας την γιατί θα τους πιάσουμε με τα χέρια μας να τους βάλουμε στο στόμα μας, είναι ένα παραμύθι για ηλιθίους.

5. Στην Ασία, όπου επιβλήθηκε η χρήση μάσκας σταμάτησε και η διασπορά της μόλυνσης, με πρώτη την Κίνα. Σήμερα, διαβάζω, σκέφτονται να κάνουν υποχρεωτική την χρήση της και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς μένουμε σπίτι συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης και όταν βγαίνουμε έξω για την ικανοποίηση ανελαστικών αναγκών φοράμε, μάσκα, γάντια μιας χρήσεως, γυαλιά και καπέλο. Στην τσέπη μας έχουμε για απολύμανση ειδικό υγρό και εμποτισμένα χαρτομάντηλα, τα οποία χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση. Στην επιστροφή κάνουμε ότι πρέπει για να μην βάλουμε τον ιό στο σπίτι μας.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 03.04.20
Τελικά δεν ξέρουμε από που να πρωτοφυλαχτούμε. Υπομονή και ο Θεός να μας προστατεύει.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.