ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα το πάρουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

0 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, 10:41

Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι από τους πρώτους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, αφού τα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραματικά και ως εκ τούτου η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Γι αυτό και το πρώτο μέτρο του οικονομικού επιτελείου ήταν να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μισθωτοί για να λάβουν τα 800 ευρώ

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας. Προηγούνται οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες.

Σημειώνεται πως η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται.

Τι πρέπει να κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις

Οσοι ανήκουν στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων και στους ΚΑΔ που πλήττονται δικαιούνται όπως και οι μισθωτοί το επίδομα των 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούν οι παραπάνω, στην περίπτωση που γίνει αναστολή των συμβάσεων τους. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα έντυπα στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη προκειμένου οι εργαζόμενοί να λάβουν τα 800 ευρώ.

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται

Γι' αυτές τις κατηγορίες υπενθυμίζεται πως παρέχονται και συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως η αναστολή υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
Επιπλέον αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.