ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 19:43

ΑΡΘΡΑ

Τα "πορτοκαλί" κεφάλια και οι "συμμαχίες της ασυνενοησίας"

Του Νικόλα Κονταρίνη 5 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, 22:06

Βλέποντας τα όσα άσχημα συμβαίνουν όχι μόνο στη γειτονιά μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη τον τελευταίο καιρό,  δεν είναι λίγες οι φορές που μου' ρχονται στο νου τα λόγια του  βουλευτή πλέον Διονύση Χατζηδάκη, όταν ήταν ακόμη δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, που αρκετοί "ειδήμονες" περί την πολιτική άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης, όχι κατ' ανάγκη προερχομένων μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσπαθούσαν να τον μειώσουν αποκαλώντας τον, μεταξύ άλλων, και... "Κούλη".

Θυμάμαι λοιπόν, τον Διονύση Χατζηδάκη να λέει κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία πως, "όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος, θα σας εκπλήξει όλους με τις ικανότητές του, τόσο ως πολιτικός, μα και σαν άνθρωπος. Θα το δείτε, αρκεί να του δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσει".

Και ήρθε η ώρα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Κυβέρνησης πια και πριν προλάβει να πάρει μια ανάσα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο, μάλλον ανυπέρβλητα για τους ορισμένους δήθεν "ειδικούς" ενημέρωσης της κοινής γνώμης, προβλήματα ζωής και θανάτου για τη χώρα, πέρα από τις νάρκες "εσωτερικού" που του έχουν σπείρει οι προηγούμενοι στο δρόμο του.

Η αντίδρασή του στο ζήτημα των "εξαθλιωμένων και δυστυχισμένων προσφύγων", που πρέπει να περνάνε ελεύθερα, χωρίς κανέναν έλεγχο τα σύνορα, χωρίς να ξέρει κανείς που βρίσκονται και τι κάνουν, ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία όπως απεδείχθη με αυτά που συνέβησαν - και συνεχίζουν να συμβαίνουν - στον Έβρο, μα και στο Αιγαίο [για να μη ξεχνιόμαστε]. Και αυτό γιατί, ο κάθε πολίτης  της χώρας, αλλά και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. αντελήφθησαν, ιδίοις όμμασι ότι, οι "πρόσφυγες" αυτοί, σε ηλικίες στράτευσης οι περισσότεροι, που κατά χιλιάδες είχαν μαζευτεί στα σύνορα κάνοντας χειρονομίες πως θα μας κόψουν και τα λαρύγγια, καθοδηγούνταν βάσει σχεδίου που είχε ετοιμάσει η καλή μας εξ ανατολών γειτόνισσα.

Σχέδιο που δεν πέτυχε αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, σαν έτοιμοι από καιρό, κινήθηκαν άμεσα κι έτσι δεν επέτρεψαν να περάσουν τα σύνορα όλοι αυτοί οι παράνομοι, ανάμεσά τους και εγκληματίες, δείχνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι, με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να υιοθετεί την απόφασή του αυτή, να στέκεται δίπλα του και να τον στηρίζει, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση να ποιήσει την ανάγκη, αναγνώρισης των επιτυχημένων ενεργειών του, σε (όψιμο) φιλότιμο... 

Κι ενώ παρακολουθούμε τα των βορείων συνόρων μας, την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, καλούνται να αντιμετωπίσουν και άλλον έναν ακόμη ύπουλο εχθρό. Αυτόν του Κορωνοϊού, που έχει αποδιοργανώσει κοινωνίες ολόκληρες σκορπώντας τον θάνατο σε όλο τον πλανήτη. 

Μπροστά σε αυτόν τον "θεριστή" ιό με το δρεπάνι, ο Κυριάκος φροντίζει, σε αντίθεση με τον Ταγίπ, να πάρει μέτρα πρόληψης άμεσα, σκεπτόμενος μόνο την υγεία των άνθρώπων χωρίς πολλά "φρου φρου κι αρώματα", όπως έκανε ο γείτονας με το φάρμακο της... κολόνιας που έλεγε στην αρχή ότι διώχνει τον ιό της πανδημίας μακριά από την Τουρκία και γι' αυτό διέδιδε πως δεν έχει κανένα κρούσμα, μέχρι που άρχισε να γελάει μαζί του όλη η υφήλιος.

Και δεν ήταν μόνο το εξ ανατολών σουλτανάτο που λειτούργησε με τόση κρυψίνοια, ανευθυνότητα, προχειρότητα και επιπολαιότητα. Δυστυχώς, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες και των όσων δραματικών συμβαίνουν πλέον, σε χώρες πολύ πιο προηγμένες από την Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα, όπως είναι οι Η.Π.Α. και η Μεγάλη Βρεττανία, όπου οι κυβερνήτες τους περί άλλων τύρβαζαν μέχρι πριν λίγο όταν ο "θεριστής" χτύπαγε τις πόρτες των συμπατριωτών τους κάθε μέρα, ολοένα και περισσότερο, έως ότου κατάλαβαν(;) αυτά τα δύο... "πορτοκαλί" κεφάλια, ότι δεν μπορούν να επιτρέπουν τόσο προκλητικά και ανεξέλεγκτα, την κυκλοφορία παντού, όπως για παράδειγμα έκανε ο Άγγλος πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι πολίτες σαν σαρδέλλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και που ως γνωστό του έκανε προσωπική επίσκεψη ο κορωνοϊός, με κάθε επισημότητα.

Σε γενικές γραμμές πάντως, και πέραν αυτών, παρακολουθώντας κανείς την τρομακτική μέχρι τώρα, εξάπλωση της πανδημίας και σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία, όπου έχουν εξαφανιστεί (αριθμητικά) ολόκληρες πόλεις, μπορούμε να πούμε πως, η υπόθεση "κορωνοϊός" έχει σε μεγάλο μέρος και την πολιτική της διάσταση. Και για την ακρίβεια, έχει να κάνει με την μεγάλη, ως και εγκληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθυστέρηση στην λήψη μέτρων. ΜέτρωνΈκτακτης Ανάγκης (Μ.Ε.Α.) για να ακριβολογούμε, λόγω του ότι, σε αυτές τις δύο χώρες δεν υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας (λέγε ασυνενοησίας), με αποτέλεσμα να επικρατούν καταστάσεις "Βαβέλ", ακόμη και σε ζητήματα ζωής και θανάτου σαν αυτό που έχει ενσκύψει.

Και όταν μιλάμε για μη σταθερές κυβερνήσεις, εννοείται βέβαια πως αναφερόμαστε κατά βάση σε αυτές που προκύπτουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πλέον τρανό παράδειγμα η Ιταλία, η οποία για όσους παρακολουθούν ή, ενημερώνονται και για τα έξω από εμάς, γνωρίζουν ότι, μέσα σε 75 (ίσως και κάτι περισσότερα) χρόνια, έχει αλλάξει γύρω στις 65 με 68 κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα το κράτος στην ουσία να μην έχει λειτουργήσει ποτέ όπως θα έπρεπε, αφού, κάθε φορά, η διάρκεια των "συμμαχικών" αυτών κυβερνήσεων ουδέποτε ξεπέρασε τους 20 με 24 μήνες. Κάποιες φορές μάλιστα, δεν πρόλαβαν να κλείσουν ούτε εξάμηνο! 

Και για να έλθουμε στο φλέγον θέμα του κορωνοϊού και το πως εμπλέκεται εδώ η πολιτική, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στην Ιταλία, πολλές αρμοδιότητες υπάγονται στις Περιφέρειες, όπως άλλωστε και αυτή της υγείας. Υπάρχουν αρκετά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε γύρω από το "Σύστημα: Κεντρικό Κράτος - Περιφέρειες - Τεχνοκράτες", όμως ας θυμηθούμε τι έγινε πριν λίγες μέρες με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, που η Διεθνής Ομοσπονδία απαιτούσε να πάει να παίξει στο Μιλάνο(!)  με την Αρμάνι, την ίδια στιγμή που όλος ο κόσμος μάθαινε γι, αυτά που συνέβαιναν στην Κίνα και είχαν πει την "καλημέρα" τους και στην βόρεια Ιταλία!

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, οι Περιφέρειες ζώντας προφανώς σε άλλους πλανήτες, διοργάνωναν τα γνωστά μεγάλα και παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ υψηλής ραπτικής (λέγε "ντεφιλέ"), που πίσω τους υπάρχουν εδώ και καιρό, μεγάλοι κινέζικοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα καρναβάλια, τα οποία αποτελούν πόλος έλξης για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών. Δεκάδες οι ναυλομένες πτήσεις από την Κίνα με ανθρώπους από την χώρα αυτή, είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους εκεί, που μαζί με τις επιδείξεις μόδας και τα καρναβάλια γιόρταζαν ταυτόχρονα και την δική τους πρωτοχρονιά που φέτος ήταν στις 25 Ιανουαρίου. 

Με τούτα και με κείνα, για να ξανάρθουμε στο θέμα "κυβερνήσεις αλαλούμ", ελέω απουσίας της κεντρικής εξουσίας η κάθε Περιφέρεια έκανε του κεφαλιού της. Για να κλείνουμε με την Ιταλία, στη χώρα αυτή, υπάρχει μία πολυκομματική κυβέρνηση.

Για να γίνει πλήρως κατανοητό το αλαλούμ, η ασυνενοησία που προαναφέραμε, η οποία επικρατεί στους βασικούς θεσμούς διακυβέρνησης στην Ιταλία και ήταν η αιτία να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να αποφασίσουν τι μέτρα θα πάρουν για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, αρκεί να πούμε ότι στο μοίρασμα των υπουργείων στα κόμματα που συγκυβερνούν, βλέπουμε για παράδειγμα, πως το Υπουργείο Υγείας το πήρε το κόμμα της αριστεράς "Ελεύθεροι και Ίσοι" και ανατέθηκε στον κομμουνιστή, Ρομπέρτο Σπεράντζα, με την πολιτική του οποίου, όμως διαφωνούν οι Περιφερειάρχες του βορρά, που πρόσκεινται όλοι στον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, σημερινό Αντιπρόεδρο της συμμαχικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι

Στην Ισπανία, πάνω κάτω, μία από τα ίδια. Τρώγωνται μεταξύ τους οι "συγκυβερνήτες", Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγγλέσιας κι ενώ ο θανατηφόρος ιός θέριζε και συνεχίζει να θερίζει ανθρώπινες ζωές, η κεντρική κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, γιατί πρώτα έπρεπε να αποφανθούν επ' αυτού οι καθηγητές του Συντάγματος, με τους γιατρούς δεύτερους, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότoς πως, η απόφαση θα ήταν τέτοια που δεν θα έθιγε τα προνόμια αυτονομίας ενός μεγάλου μέρους των Περιφερειών, αφού ως γνωστό, στην Ισπανία έχουν δεκαεπτά αυτόνομες Περιφέρειες  (λέγε επαρχίες) και δύο αυτόνομες πόλεις, που μία από αυτές είναι και η Μαδρίτη. 

Μέσα και σε διάφορα άλλα λοιπόν, όπως εξεύρεση νομικής λύσης για αναβολή των εκλογών στη χώρα των Βάσκων και στην περιφέρεια της Γαλικίας και τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, υπήρξε και η η φαγωμάρα μεταξύ των δύο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού για το αν θα γίνει η παρέλαση στις 8 Μαρτίου για την γιορτή της Γυναίκας, την οποία ήθελε το κόμμα των Unidas Podemos του Ιγγλέσιας και που πραγματοποιήθηκε τελικά, με την συμμετοχή πέραν των 100.000 γυναικών, την ίδια στιγμή που η Ισπανία μέτραγε ήδη νεκρούς από τον κορωνοϊό και το ήξεραν αυτό.

Δηλαδή, άλλος για Χίο τράβαγε κι άλλος για Μυτιλήνη, αντί να συμφωνήσουν να προχωρήσουν προς την ίδια κατεύθυνση , σκεπτόμενοι την υγεία των συμπατριωτών τους πρωτίστως και μετά όλα τα υπόλοιπα. Για να μην ξεχνάμε ασφαλώς και το ότι, οι σύζυγοι - και των δυό τους - είχαν διαγνωσθεί από τότε με κορωνοϊό και όφειλαν να είναι και οι ίδιοι στην καραντίνα μαζί τους και όχι να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους. Για τόση, όχι μόνο ασυνενοησία, αλλά και υπερμεγέθη ανοησία μιλάμε! Έτσι, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση για λήψη μέτρων με επακόλουθο τα τραγικά αποτελέσματα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν εκεί κάθε μέρα.

Κατόπιν όλων αυτών, εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας την σημασία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης σαν αυτή της Νέας Δημοκρατίας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα. Μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χωρίς αμετροεπή, ανόητα και εν πολλοίς ακατανόητα "τσιτάτα", δημοκρατικά, δήθεν, δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα, αποφεύγοντας να εφαρμόσει την πολιτική των "πορτοκαλί" κεφαλιών ή, αυτή των "συμμαχιών της ασυνενοησίας" που, ευτυχώς, φρόντισε ο λαός να μην συμβεί.

Και ασφαλώς, σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, οι πολίτες οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων επιστημόνων. Όσο δε για τα άλλα, όπως αυτά του Έβρου και του Αιγαίου, να είμαστε μονιασμένοι, να μην ξεχνάμε, ιδιαίτερα αυτό, ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ πια, σε κανέναν φανφαρόνο - λαϊκιστή του χειρίστου είδους, να μας παραπλανήσει στο μέλλον, γιατί και η θάλασσα, έχει σύνορα!
 

Σχόλια Αναγνωστών

5 Προσθήκη σχολίου
και ... 15.04.20
...μετά λιάζονταν όλη τη μέρα στα παγκάκια και μετά εξαφανιζόντουσαν μέσα στη χώρα παίρνωντας και τα επιδοματάκια τους κάθε μήνα.Αμέεε...
Απάντηση
Σφαέλος Σπύρος 07.04.20
Τελικά ο πρωθυπουργός της Αγγλίας βρίσκεται στην ενταντική. Μακάρι να γίνει καλά ο άνθρωπος έστω και αν έδειξε την εγκληματική του επιπολεότητα, δικαιώνονταςτον αρθρογράφο!
Απάντηση
Θυμόμαστε........ 01.04.20
...Αυτόν τον ποντέμος τον ισπανό που είχε έλθει και πανηγύριζε με τον ομόσταβλο Τσίπρα!Τα δυό λουλούδια της πολιτικής που κάνανε την απλή αναλογική μόνο και μόνο για να είναι μέσα στα πράγματα κάθε φορά. Μάθαμε και δε θα την ξαναπατήσουμε.
Απάντηση
παθών 31.03.20
ευτυχώς στην κρίσιμη στιγμή δεν έχουμε κυβένηση συνεργασίας
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 31.03.20
Πράγματι στην Ισπανία ο συριζαιοιγγλέσιας τον κρατάει για τα καλά τον πρωθυπουργό Σάντσεζ, που κυβερνάει με την αδύνατη πλειοψηφία δύο μόλις ψήφων.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.