ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:51

ΑΡΘΡΑ

Από το Εγώ στο Εμείς

Μαίρη Τρύφων: Εκπαιδευτικός-Δημοτική σύμβουλος, Υπεύθυνη Δημοτικών Βιβλιοθηκών Π.Φαλήρου 0 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, 22:46

Πρώτο μάθημα τον Σεπτέμβρη μήνα στα νήπια, «πως από το ΕΓΩ θα γίνουμε ΕΜΕΙΣ». Μας παίρνει άπειρες επαναλήψεις, συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων, τραγούδια, ζωγραφιές και ότι άλλο μπορεί να καταλάβει ένα 4χρονο, αλλά στο τέλος είμαστε σίγουροι ότι κάτι καταφέραμε. Προσέχει ο καθένας τον εαυτό του και όλοι μαζί την ομάδα μας!

Και τώρα μας ζητάνε να σκεφτούμε και να πράξουμε με ατομική ευθύνη του ΕΓΩ , για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα σαν κοινωνικό σύνολο του ΕΜΕΙΣ. Για τις συνθήκες που ζούμε ως ενήλικες, πόσες επαναλήψεις και παιχνίδια ρόλων πρέπει να κάνουμε άραγε; Αν τα σήματα, τα posters, τα videos με επώνυμους και ανώνυμους δεν φτάνουν, τότε τι; Αν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που έχουν βρει την χαρά τους και τον πραγματικό σκοπό τους, δεν μπορούν τώρα να δικτυώσουν ανθρώπους και το προφίλ ΕΓΩ να γίνει προφίλ ΕΜΕΙΣ, τότε πότε;

Μάθημα δεύτερο στα παιδιά «μαθαίνουμε από το παράδειγμα» . Ότι κάνουμε γονείς, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί, ο οποιοσδήποτε, είναι ο τρόπος που θέλουμε να μάθουν . Ζητάμε αυστηρά να είναι οι αυριανοί σωστοί πολίτες της χώρας τους, αλλά το παράδειγμα μας «φωνάζει» το αντίθετο. Εντάξει πια, για λίγο, δεν πειράζει, τόσο όσο, υπερβολές, εγώ ξέρω… Κάπως έτσι τους δημιουργούμε σύγχυση και παρανόηση του σωστού, του λογικού, του απαραίτητου, του ορίου. Μαθαίνουν τελικά σαν φυσιολογική στάση και συμπεριφορά τον τρόπο του «ωχαδερφισμού», του «δενπειραζειγιαλιγο», του «αφουαυτοςκιεγώ».

Έχει ίσως νόημα η «ατίθαση ανυπακοή» στα παιδιά, τόσο ώστε να τα κάνει επαναστάτες στο συνηθισμένο και εφευρέτες του νέου, αργότερα. Όμως δύσκολα αντιλαμβάνομαι τους ενήλικες επαναστάτες χωρίς αιτία, υπόσταση, λόγο και έργο. Η συμπεριφορά τους αυτή περισσότερη σύγχυση προκαλεί, στα παιδιά και στον περίγυρο, που λαμβάνουν λάθος μηνύματα .

Ο σεβασμός και η ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο, ξεκινάει από τον σεβασμό και την ευθύνη προς τον εαυτό μας. Στα σοβαρά ζητήματα πάντα και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, πρέπει να συνταχθούμε πολλά ΕΓΩ για να γίνουν ένα ΕΜΕΙΣ. Αλλιώς σας προτρέπω να έρθετε στις τάξεις μας μήνα Σεπτέμβρη, για να ξεκινήσουμε μαζί το πρώτο μάθημα «πως θα μάθουμε από το ΕΓΩ να γίνουμε ΕΜΕΙΣ» και όλα θα πάνε καλά!
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.