ΑΛΙΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι Απόκριες στον Άλιμο, με το άναμμα του Φανού την Τσικνοπέμπτη

0 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 13:29

Ο "Καρναβάλιμος" ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, με το άναμμα των "Φανών", ένα έθιμο που έρχεται από την Κοζάνη και που, σε ότι αφορά την καταγωγή του, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια

Όπως μας εξηγεί και ο Πρόεδρος του χορευτικού - λαογραφικού συλλόγου "Στησίχορος", που εδρεύει στον Άλιμο, Λευτέρης Κορναράκης, οι αλλαγές που έχει υποστεί από τότε το έθιμο με το πέρασμα του χρόνου, του έχουν προσδώσει περισσότερη αίγλη κι έχει αγαπηθεί από πολύ κόσμο. Ιδιαίτερα δε, στην Κοζάνη , φθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, έστω και για μία φορά, προκειμένου να τραγουδήσουν τα ερωτικά και τα "βρώμικα" τραγούδια των Φανών και να χορέψουν υπό τους ήχους των χάλκινων, γύρω από τη φωτιά που καίει συνεχώς και που, όπως επιβάλλει το έθιμο, ο Δήμαρχος είναι αυτός ο οποίος δίνει το έναυσμα της γιορτής, αφού ο ίδιος πρέπει να ανάψει τον Φανό.
Στον Άλιμο, παρ' ότι ο καιρός τη βραδιά αυτή δεν βοήθησε, εντούτοις, πολλοί  ήταν και φέτος οι κάτοικοι αλλά και άνθρωποι από γειτονικές περιοχές που συμμετείχαν στην γιορτή με το άναμμα του Φανού, που, όπως και πέρυσι, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη [Κλούβα] στο Άνω Καλαμάκι, όπου όλοι μαζί απόλαυσαν δωρεάν τις λιχουδιές, που ψήνονταν την ίδια στιγμή, το κρασί, καθώς και διάφορα άλλα κεράσματα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέφανος Διαμαντής, θυμίζοντας πως, αυτό το ωραίο αποκριάτικο έθιμο με το άναμμα των Φανών, ήταν μία θαυμάσια ιδέα του Λευτέρη Κορναράκη, την οποία ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, όχι μόνο την ενέκρινε, αλλά και την στήριξε από την πρώτη στιγμή. Ο κος Διαμαντής ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην προετοιμασία, με πρώτη την αντιδήμαρχο Οικονομικών Δώρα Σύρμα, της οποίας η συνεισφορά ήταν μεγάλη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συντάσσοντας τις σχετικές οικονομικές μελέτες, προκειμένου να δημιουργηθούν όλες αυτές οι όμορφες και χρηστικές υποδομές που ψυχαγωγούν τον κόσμο.Επίσης, θερμά ευχαρίστησε τους αρμόδιους αντιδημάρχους, Αρτέμη Καραμολέγκο, Γιάννη Αντωνάκη και Γιώργο Μακαριγάκη, οι οποίοι φρόντισαν για την καθαριότητα και την τεχνική υποστήριξη σε όλους τους χώρους, τους μεσοτοπίτες χορευτές του Συλλόγου Μεσότοπου Λέσβου, τους χοροδιδασκάλους, Λευτέρη Κορναράκη από τον "Στησίχορο", Δημήτρη Αθανασίου και Νίκο Βυνηρή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Εκτελωνιστών, με τους συλλόγους των οποίων ο Δήμος Αλίμου συνδιοργάνωσε την εκδήλωση, χωρίς να παραλείψει ασφαλώς να ευχαριστήσει τους εργαζομένους στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου, τις εθελόντριες και εθελοντές της πόλης, "γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την επιτυχή διοργάνωση του εθίμου", όπως είπε. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες εξέφρασε προς όλους τους χορηγούς της περιοχής που προσέφεραν αφιλοκερδώς τα προϊόντα τους, τα οποία προσφέρθηκαν δωρεάν  στον κόσμο.

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, λίγο πριν ανάψει το Φανό, στον σύντομο χαιρετισμό του, ενημέρωσε για το πλούσιο εορταστικό αποκριάτικο πρόγραμμα του "Καρναβάλιμος" που θα συνεχιστεί μέχρι και τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας και, βέβαια, με τη σειρά του ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΠΑΑ και τον Πρόεδρό του, δημοτικό σύμβουλο, Νικόλαο Αλβανό, τους Αντιδημάρχους, τον π. περιφερειακό σύμβουλο Χάρη Πασβαντίδη για την παρουσία του στην εκδήλωσή τους, τους μουσικούς και χορευτές, το προσωπικό του δήμου και όλους αυτούς που συνέδραμαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο να πάρει σάρκα και οστά αυτό το πολύ ωραίο λαογραφικό - πολιτιστικό δρώμενο και στη συνέχεια προέτρεψε όλους τους συμμετέχοντες να φάνε, να πιούνε [πάντα με μέτρο] και να χορέψουν. Και όπως φάνηκε, η προτροπή του αυτή εισακούσθηκε, γιατί ακολούθησαν άφθονα κεράσματα, γλέντι και χορός μέχρι αργά.Στην λαογραφική - πολιτιστική αυτή εκδήλωση, εκτός των ήδη προαναφερθέντων, συμμετείχαν, οι Αντιδήμαρχοι, Δώρα Σύρμα, Νίκος Αλεξόπουλος, Γιάννης Αντωνάκης και Γιώργος Μακαριγάκης, ο Πρόεδρος του "Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Αλίμου" [ΘΟΠΑΑ], Νικόλαος Αλβανός, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Βέργης, Χρήστος Γκιόλιας, Κωνσταντίνος Φαλιέρος και Δανάη - Σπυριδούλα Νικολάτου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αλίμου και τ. Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Δημάκης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Στησίχορος", Σταυρούλα Μακρή, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Καλαμακίου [ΠΟΚ], Τάνια Δούδη, Γιάννης Ανδριανάκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Αλίμου, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης κ. α.


Κωνσταντίνος Φαλιέρος, Χάρης Πασβαντίδης, Γιάννης Νικολάου, Γιάννης Βέργης.


Ο Φανός άναψε, οι χοροί και τα τραγούδια άρχισαν.
 


Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δώρα Σύρμα και η Βασιλική Καψάλη [ δίπλα της, δεξιά], ανάμεσα στους [από αριστερά]: Γιώργο Μακαριγάκη, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας & Τεχνικών θεμάτων, Νίκο Αλεξόπουλο, αντιδήμαρχο Διοίκησης & Νομικών θεμάτων, Νίκο Αλβανό, δημοτικό σύμβουλο & Πρόεδρο του ΘΟΠΑΑ, Γιάννη Βέργη, δημοτικό σύμβουλο, Πρόεδρο της Α' βάθμιας σχολικής επιτροπής & εντεταλμένο της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιάννη Αντωνάκη, αντιδήμαρχο ανακύκλωσης & υπεύθυνο ΚΕΠ, Κωνσταντίνο Φαλιέρο, δημοτικό σύμβουλο εντεταλμένο της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αλίμου και Στέφανο Διαμαντή, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αλίμου & πρώην Αντιδήμαρχο, Δημήτρη Δημάκη και την Βασιλική Καψάλη.


Στέλλα Νίκα, Δανάη - Σπυριδούλα Νικολάτου, Γιάννης Βέργης, Μαρία Λιαντωνάκη.


Ο Δημήτρης Δημάκης, με τους δημοτικούς συμβούλους, Χρήστο Γκιόλια, Γιάννη Βέργη, Νίκο Αλβανό και Κώστα Φαλιέρο.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.