ΓΔ: 655,79 -0,42% EUR/USD: 1,1311

ΑΛΙΜΟΣ

Έτος Τοπικής Ιστορίας το 2020 για τον Άλιμο

0 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 15:18

Έτος Τοπικής Ιστορίας ανακηρύχθηκε το 2020 για το Δήμο Αλίμου μετά την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και την ομόφωνη υπερψήφισή της από το δημοτικό συμβούλιο. 

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης προλογίζοντας το θέμα αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν του Δήμου Αλίμου που μετρά ιστορία χιλιάδων χρόνων. 

Όπως είπε, υπάρχει τεκμηριωμένη ανθρώπινη παρουσία από την προϊστορική εποχή, σπουδαία άνθηση στους κλασσικούς χρόνους (οπότε και στα διοικητικά όρια του σημερινού Δήμου Αλίμου υπήρχαν δύο αρχαίοι Αττικοί Δήμοι, το Ευώνυμον (Άνω Καλαμάκι, Τράχωνες) και ο Αλιμούς (Κάτω Καλαμάκι), από όπου και ο μεγάλος αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος) και αδιάκοπα στην ύστερη αρχαιότητα, στους βυζαντινούς χρόνους, στην τουρκοκρατία, στη γέννηση του νέου Ελληνικού κράτους, στους 19ο και 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα.

"Είναι αυτονόητη¨ τόνισε, "η μεγάλη σημασία που έχει η ανάδειξη και η διάδοση της τοπικής ιστορίας της πόλης μας, τόσο για τους νέους ανθρώπους (μαθητές και φοιτητές), όσο και για τους πολίτες κάθε ηλικίας που ζουν σήμερα στην πόλη και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της, ταυτόχρονα μάλιστα και συνεχιστές αυτής. Η γνώση της τοπικής ιστορίας αφενός συμβάλλει στη γνώση της σύγχρονης ταυτότητάς μας, αφετέρου καλλιεργεί τη συνείδηση και την ευθύνη για τα όσα έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές και για τα όσα οφείλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες".

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να κηρυχθεί με Απόφαση του Δ.Σ. το 2020 ως «Έτος Τοπικής Ιστορίας», προκειμένου να διοργανωθούν δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη και τη διάδοση της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης, τόσο εντός της τοπικής κοινωνίας, όσο και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλίμου. Οι δράσεις και τα προγράμματα θα καθορίζονται και θα επιβλέπονται διαρκώς από Επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Στις δράσεις αυτές θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

- Η κυκλοφορία της Β’ έκδοσης του Τόμου «Άλιμος, όψεις της πόλης και της ιστορίας» (Α’ έκδοση 2006).

- Η έκδοση του έργου «Το Θεμέλιο» του Αριστείδη Θωμόπουλου

- Η επανέκδοση του έργου «Γνωρίζω την πόλη μου μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια» των Αχ. Μανδρίκα, Ιω.Μικρογιαννάκη, Κ. Δήμου

- Η υλοποίηση ενημερωτικών ομιλιών στα σχολεία του Αλίμου

- Η παραγωγή ταινιών μικρού ή μεγάλου μήκους για την ανάδειξη της ιστορίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της πόλης εν γένει του Αλίμου.

- Η προετοιμασία του Ε’ Διεθνούς Συμπόσιου για τον Θουκυδίδη, που θα πρέπει να διεξαχθεί εντός του 2021.

- Η οργανωμένη συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κάθε συναρμόδιο φορέα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Αλίμου (τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κ.λπ.).

- Ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του Δήμου Αλίμου με ψηφιακά βιβλία και έντυπα, σχετικά με την πόλη του Αλίμου και την ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού Μουσείου.

- Κάθε άλλη πρωτοβουλία ή δράση που μπορεί να προταθεί από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ή τους τοπικούς φορείς του Αλίμου.

Τοποθετήσεις

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Τσαμήτας, Νίκος Τσαμπαρλής, Κώστας Χαρίτος, Χάρης Μέξας.

Ο κ. Τσαμήτας αφού συμφώνησε με όλα όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος υπερθεμάτησε ζητώντας να προβλεφθεί από το Δήμο ίδρυση Μουσείου προκειμένου να στεγαστούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ανέφικτο το χαρακτήρισε ο δήμαρχος αφού όπως εξήγησε, αυτό είναι κατ' εξοχήν αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. "Ο δήμος δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία".

Εξάλλου όπως είπε ενημερώνοντας τον κ. Τσαμήτα ήδη έχει χωροθετηθεί Αρχαιολογικό Μουσείο για τη νότια Αθήνα στα πλαίσια της επένδυσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, στα σύνορα Ελληνικού - Αλίμου, προς τη μεριά του Αλίμου, πάνω στο Λ. Βουλιαγμένης και ήδη έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου. 

Ο κ. Χαρίτος ζήτησε όλες οι δράσεις του έτους Τοπικής Ιστορίας να υπαχθούν υπό την αιγίδα του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού ενώ ο κ. Μέξας ζήτησε στα πλαίσια αυτά να αναζητηθούν πεσόντες Αλιμιώτες τα ονόματα των οποίων θα τοποθετηθούν στο μνημείο που σε κάθε ιστορική επέτειο γίνεται δοξολογία και κατάθεση στεφάνων. 

Απαντώντας ο Ν. Τσαμπαρλής, ως τ. αντιδήμαρχος της διοίκησης Αργυρίου επί των ημερών της οποίας έγινε το μνημείο αυτό, είπε πως δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αρχεία στον Άλιμο και πως το μνημείο είναι αφιερωμένο στον ανώμυμο Έλληνα αγωνιστή. 

Εν κατακλείδι ο κ. Τσαμπαρλής συμφωνώντας με την πρόταση του Δημάρχου τόνισε πως θα έπρεπε να υπήρχε περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο των δράσεων, ενδεχομένως να εμπλουτιστούν και με προτάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και να γνωρίζουν ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός αυτού του έργου. 

Ο Δήμαρχος είπε πως για όλα όσα επεσήμαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι υπάρχει περιθώριο συζήτησης και πως για το θέμα αυτό θα οριστεί ειδική επιτροπή που θα επιμελείται τα ζητήματα αυτά. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.