ΑΛΙΜΟΣ

40 χρόνια ΘΟΠΑΑ - Κοπή πίτας και τιμητικές βραβεύσεις

0 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 15:21

Την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ο Θουκυδίδειος Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου σε μία εκδήλωση η οποία πλαισιώθηκε από τις βραβεύσεις αθλητών που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων,  αλλά και την απονομή τιμητικής πλακέτας σε έναν άνθρωπο ο οποίος υπηρέτησε τα κοινά του Αλίμου επί σειρά ετών με επιμέλεια, επιμονή και υπομονή,  τον Αριστείδη Θωμόπουλο. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του "Κάρολος Κουν" τους συμπολίτες του καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ Νίκος Αλβανός, ο οποίος μίλησε για την καθημερινή προσπάθεια του Οργανισμού προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό. 


Ο Δήμαρχος κόβει τα κομμάτια της βασιλόπιτας, υπό το βλέμμα του Προέδρου του ΘΟΠΑΑ, Νικολάου Αλβανού, του Αντιπροέδρου του Οργανισμού, Αντιδημάρχου, Γιάννη Αντωνάκη και συνεργατών τους.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης αφού ευχαρίστησε όλους όσους δουλεύουν στον ΘΟΠΑΑ, ανακοίνωσε πως η φετινή χρονιά, το 2020, ανακηρύχθηκε ως "Έτος Τοπικής Ιστορίας" και αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων όπως τη δημιουργία δύο ταινιών για την ιστορία του Αλίμου, την έναρξη της κατασκευής του 2ου Κλειστού Γηπέδου στο Καλαμάκι και την τοποθέτηση ταρτάν στίβου στο γήπεδο των Τραχώνων.  

Στη συνέχεια, κάλεσε στη σκηνή τον Αριστείδη Θωμόπουλου, συγγραφέα του έργου «Το Θεμέλιο», (διατίθεται ψηφιακά στο site του Δήμου) λέγοντας πως "οφείλουμε να τιμούμε αυτούς που εργάσθηκαν για την πρόοδο του τόπου τους".


Από δεξιά: Γιάννης Μαριόλης, Γιάννης Βέργης, ο π. δήμαρχος Αλίμου, Αργύρης Αργυρίου, Χρήστος Γκιόλιας, Δημ. Παπανικολάου, και ο π. δήμαρχος Κων/νος Μαντζουράνης.

Θωμόπουλος: Για να λειτουργήσει ο ΘΟΠΑΑ και να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι, χρειάζονται οι άνθρωποι 

Ο Αριστείδης Θωμόπουλος, άνθρωπος  χαμηλών τόνων πάντα, εμφανώς συγκινημένος από τα όσα καλά προλόγισαν γι' αυτόν οι κ.κ. Κονδύλης και Αλβανός, στην αντιφώνησή του είπε τα εξής:

"Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΠΑΑ, για την απόφασή τους να με τιμήσουν σήμερα.

Το κάθε νομικό πρόσωπο, όπως είναι ο ΘΟΠΑΑ, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά το κέλυφος, το νομικό υπόβαθρο, το οποίο από μόνο του τίποτα δεν μπορεί να προσφέρει, παρά μόνο στόχους και προσδοκίες. Για να λειτουργήσει ο ΘΟΠΑΑ και να γίνουν οι στόχοι πραγματικότητα, χρειάζονται άνθρωποι που θα τον πλαισιώσουν. Οι άνθρωποι που θα του δώσουν υπόσταση και οντότητα. Με πολύ κόπο και κούραση, με πολλη προσωπική δέσμευση. Δηλαδή, το κάθε φορά Διοικητικό Συμβούλιο και εργαζόμενο προσωπικό. Σε αυτούς πρέπει να απονέμεται η τιμή.

Επιτρέψτε όμως σε μένα, να σας πάω σαράντα χρόνια πίσω, για να αποδώσουμε τιμή σε εκείνους που αποφάσισαν τη σύσταση του πυρήνα του ΘΟΠΑΑ, δηλαδή του τότε Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αλίμου, του οποίου Ο ΘΟΠΑΑ αποτελεί τη συνέχεια, μαζί και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Αθλητικού Οργανισμού.

Στη συνεδρίαση εκείνη του Δημοτικού μας Συμβουλίου, παραβρέθηκα ως απλός πολίτης, ακροάστηκα όλη τη διαδικασία και είχα πλήρη συνείδηση ότι κάτι σπουδαίο γεννιέται για το Δήμο μας.


Ο τιμηθείς για την πολυσχιδή προσφορά του στα κοινά της πόλης, Αριστείδης Θωμόπουλος, με τον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη και τον πρόεδρο του ΘΟΠΑΑ Νικόλαο Αλβανό, μπροστά στο φακό του "V".

Τις πρόσφατες δεκαετίες, οι ΟΤΑ έχουν αποκτήσει αρκετές αρμοδιότητες, έστω όχι τις επιθυμητές, αρμόζουσες, αναγκαίες, και βλέπουμε όλοι Δήμους ζωντανούς και δραστήριους με πολυσχιδείς δράσεις, όπως το δικό μας.

Τότε, το 1980, αμέσως μετά την Μεταπολίτευση, οι Δήμοι ήταν από πλευράς αρμοδιοτήτων οι φτωχοί συγγενείς της Κεντρικής εξουσίας, κι από Οικονομική άποψη καχεκτικοί και αδύναμοι. Γι αυτό στη συνείδησή μου, είχε μεγάλη σημασία η λήψη της πιο πάνω απόφασης".

Στη συνέχεια, ο κος Θωμόπουλος ανέφερε ονομαστικά, και όπως είπε παρακάτω, τους αξίζει ιδιαίτερη τιμή, τους ανθρώπους του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκριναν με την ψήφο τους την δημιουργία του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα είπε: " Ήταν 21 Απριλίου του 1980, όταν το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε την υπ'αριθ. 75 απόφαση για τη ΣΥΣΤΑΣΗ του Πολιτιστικού Κέντρου, η οποία εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο και η έγκριση αυτή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Αμέσως αναφέρομαι σε εκείνους που εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσά μας, και μνημονεύω και εκείνους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Παύλος Τζιβανίδης, δήμαρχος, Βασίλης  Ξένος - Γαβριέλης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αλέξανδρος Κεσσές, αντιπρόεδρος, Βασίλης Κατσής, Μιχάλης Διγαλάκης, Γιώργος Φραγκούλης, Ευστάθιος Κυριαζής, Δήμητρα Σαρδέλη, Μιλτιάδης Σαμόλης, Φώτης Σταυρόπουλος, Σταμάτης Παπαθανασίου και Σπύρος Λαμπράκης. Τρεις άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, διότι διαφωνούσαν με την ίδρυση.

Σε αυτούς λοιπόν, που έλαβαν την απόφαση εκείνη, στους "πατέρες" θα μπορούσα να πω του Πολιτιστικού Κέντρου, σε αυτούς που συνέλαβαν την ανάγκη της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του Δήμου, υλοποίησαν την ιδέα και την έκαναν πράξη, σε αυτούς ανήκει η τιμή και ο έπαινος. ΚΑΙ αυτούς οφείλουμε να τιμάμε".

Ακολούθησε βράβευση των αθλητών. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μουσικοί Δημήτρης Διπλάρας και Καλλιόπη Ηλιοπούλου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Oι πρώην δήμαρχοι Αλίμου, Βασίλης Ξένος - Γαβριέλης, Αργύρης Αργυρίου και Κων/νος Μαντζουράνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέφανος Διαμαντής, οι αντιδήμαρχοι Αναστασία Σιμητροπούλου, Νίκος Αλεξόπουλος, Θεοδώρα [Δώρα] Σύρμα, Γιώργος Μακαριγάκης, Γεωργία Πάπας και Γιάννης Αντωνάκης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Μαριόλης, Χρήστος Γκιόλιας, Εύη Δουδωνή, Γιάννης Βέργης, Λουκία Μελισσαράτου, Νίκος Παπανικολάου, Δημήτρης Δόγκας, Κώστας Χαρίσης κ.α.


Σε πρώτο πλάνο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, Στέφανος Διαμαντής, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θεοδώρα [Δώρα] Σύρμα και δίπλα της, ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Μακαριγάκης. Αριστερά, ο τ. υπουργός πολιτισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Χαρίτο.Νικολέτα Τσιάγκα [αριστερά] και Ιωάννα Καποδίστρια. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.