ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε 10 μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά

0 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 11:44

Εντός των προσεχών δύο εβδομάδων θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία στο Διαδίκτυο, από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα την πενταετία 2015-2019.

Τη λύση της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΚΕΔΕ για την υποβολή δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων στους δήμους είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο 37ο ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους για όλους τους δήμους.

Ο λόγος για τον οποίο προκρίθηκε η λύση της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΚΕΔΕ, ώστε οι δηλώσεις να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και τα στοιχεία να αποστέλλονται στους αρμόδιους ΟΤΑ, είναι το γεγονός ότι πολλοί δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση του Ν. 4647/2019, με σοβαρό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της.

Η εν λόγω ρύθμιση, η οποία νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Θεοδωρικάκου κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Ποιους αφορά

Τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020. Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020.

Δίκαιο…

Μιλώντας για το θέμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε εξάλλου: «Στο πλαίσιο της λογικής ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης το κράτος, το κράτος έκανε μια μεγάλη χειρονομία. Είπε: ό,τι χρωστάτε για τα προηγούμενα πέντε χρόνια εξαιτίας αυτής της διαφοράς το χαρίζουμε. Και αυτό αφορά και το ΤΑΠ (σ.σ.: Τέλος Ακίνητης Περιουσίας)… Αλλά από εδώ και πέρα θα πρέπει αυτά να δηλωθούν και όλοι να πληρώνουν κανονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τα οποία πρέπει να είναι δηλωμένα στο Ε9. Υπάρχει και αυτή η διάσταση, θα πρέπει και στο Ε9 να είναι δηλωμένα αυτά που πραγματικά υπάρχουν…».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης: «…Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να βάλουν σε εφαρμογή τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων με την ΑΑΔΕ, η οποία επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ίδιας της ΑΑΔΕ. Αυτό είναι μια υποχρέωση των δήμων και των δημάρχων που πρέπει να το οργανώσουν. Αυτό τι σημαίνει; Οτι σε δυόμισι μήνες από σήμερα… θα έχουμε βάλει σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουμε τα πραγματικά τετραγωνικά που έχουμε. Αυτό είναι σωστό και δίκαιο και γίνεται πράξη με τη συνεργασία όλων μας».

Για όσους έσπευσαν…

Ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι έχει ζητήσει εισήγηση από την ΚΕΔΕ και για όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει δηλώσεις διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους (πριν τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση του Ν. 4647/2019) και πληρώνουν ήδη πρόστιμα και προσαυξήσεις, ώστε ει δυνατόν να απαλλαγούν κι αυτοί από αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη και πρόστιμα. Για το θέμα αυτό ο υπουργός διευκρίνισε: «Δεν θέλουμε η ρύθμιση να είναι άδικη, ούτε ανεφάρμοστη. Βάζουμε σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουν για τα πραγματικά τετραγωνικά». Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε, ακόμη, ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη. 


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.