ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα Fake News της εβδομάδας

0 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 19:34

Πριν λίγες ημέρες, η ΝΔ εγκαινίασε το δικό της «παρατηρητήριο Fake News», μέσω του οποίου θα στέλνει εβδομαδιαίο ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις, που, όπως λέει, διακινούνται και έχουν ως στόχο την παράταξη.

Συγκεκριμένα: 

Ακριβότερος και με λιγότερους συμμετέχοντες ο νέος διαγωνισμός
για τις ταυτότητες


(Πηγή εφημερίδες, sites, social media)

Γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες, ότι η ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες από τη νέα κυβέρνηση και η διενέργεια νέου με νέες προδιαγραφές (υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έγχρωμες αντί για ασπρόμαυρες φωτογραφίες) θα μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων και θα αυξήσει το κόστος του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πρώτο σκέλος των νέων προδιαγραφών του διαγωνισμού που αφορά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ακυρώθηκε από το ΣτΕ, επομένως οι αλλαγές στις προδιαγραφές αφορούν τελικά μόνο τις έγχρωμες φωτογραφίες.

Η αλήθεια:

Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε ώστε να υιοθετηθεί άμεσα η υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τις νέες ταυτότητες, να μειωθεί η σχέση κόστους/παρεχόμενων υπηρεσιών και να γίνει πιο σύγχρονη άρα μεγαλύτερης διάρκειας και ασφάλειας η ταυτότητα.

Το κόστος του διαγωνισμού είναι ακριβώς το ίδιο στο πλαίσιο ενός μειοδοτικού διαγωνισμού, παρ’ ότι στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται έγχρωμες φωτογραφίες και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλεκτρονική υπογραφή) που δεν συμπεριλαμβάνονταν στον προηγούμενο και κοστίζουν 30 περίπου εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, το κόστος του διαγωνισμού υπολογίσθηκε και εγκρίθηκε στα 515 εκατομμύρια Ευρώ το 2018 για τα πρώτα 15 χρόνια και παραμένει ίδιο και στον νέο διαγωνισμό.

Οι συμμετέχοντες ΔΕΝ θα είναι λιγότεροι με τον νέο διαγωνισμό γιατί η έγχρωμη φωτογραφία έναντι της ασπρόμαυρης αφ’ ενός δεν επιδρά καθόλου στον αριθμό των εταιριών που θα συμμετάσχουν, καθώς το σύνολο συστημάτων και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται ενισχύουν εκ των πραγμάτων τα κοινοπρακτικά σχήματα και αφετέρου η ίδια η έγχρωμη φωτογραφία προβλεπόταν ήδη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά όμως μετά τη παρέλευση 5ετίας και όχι με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Το ΣτΕ ΔΕΝ γνωμοδότησε αρνητικά για τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση. Ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον ορισμό με μεγαλύτερη σαφήνεια των χαρακτηριστικών αυτών, όπως και έγινε με την έκδοση διάταξης Νόμου όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους ‘Έλληνες πολίτες.


Στα «μαχαίρια» Σταϊκούρας και Βρούτσης για δημοσιονομική
τρύπα 500 εκατ. Ευρώ


(πηγή: πρωτοσέλιδο Εφημερίδας Συντακτών 21/1/2019)

Σήμερα διαβάσαμε και ένα fake πρωτοσέλιδο περί υποτιθέμενης δημοσιονομικής τρύπας 500 εκ. ευρώ που προκάλεσε δήθεν ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης προκαλώντας «δυσαρέσκεια στο Μαξίμου» και φέρνοντας τους δυο υπουργούς «στα μαχαίρια».

Η αλήθεια:

Στο fake πρωτοσέλιδο απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι και συντονισμένοι στα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα από όσα γράφονται στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο. Οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας είναι στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε συμφωνήσει απολύτως ως κυβέρνηση, ως υπουργείο Οικονομικών και ως υπουργείο Εργασίας. Εναρμονιζόμαστε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αφορά το θέμα των εισφορών και το θέμα της ανταποδοτικότητας. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.