ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διονύσης Χατζηδάκης: Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ καταργεί την πολιτική διαπλοκή

0 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 16:18

Αλλάζει το εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ που θα κατατεθεί στις 25 Ιανουαρίου στη Βουλή προβλέπει κατάργηση της απλής αναλογικής και εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 40%. 

Για τη θεμελιώδη αυτή αλλαγή ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και νυν βουλευτής της Ν.Δ. στο νότιο τομέα Διονύσης Χατζηδάκης δήλωσε: 

"Σκοπός του νέου νόμου" τόνισε, "είναι να εξαλείψει τις συμφωνίες που γίνονταν εκ των υστέρων για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη, ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη Κυριακή. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος να παίρνει στον πρώτο γύρο 40% και τη δεύτερη Κυριακή να γίνεται δήμαρχος αυτός που συγκέντρωσε π.χ. 25%, αλλά εκλέγεται γιατί έκανε "συμφωνίες" με τις άλλες παρατάξεις που συγκέντρωσαν χαμηλότερα ποσοστά. 

Ο νέος νόμος καταργεί και την απλή αναλογική που εισήγαγε στο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση το οποίο διεξήχθησαν οι προηγούμενες εκλογές. Ένα σύστημα που δημιούργησε τεράστια πολιτική διαπλοκή και συναλλαγή που ήταν έξω από κάθε δεοντολογία και δημοκρατική διαδικασία". 


Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

Τρία είναι τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ:

- Εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με δύο προϋποθέσεις: Να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 % - Διαφορά τουλάχιστον 5 % από τον δεύτερο.

- Κατάργηση της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

- Μείωση κατά 30 % του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Αλλαγές στη λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων

Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, δηλαδή, και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. 

Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος δήμαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

Άλλη μία προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιον συνδυασμό και την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών το προσεχές διάστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξαντλείται στον εκλογικό νόμο. Κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, θα κατατεθεί μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.