ΑΡΘΡΑ

Συνεχόμενη φόρτιση της μπαταρίας του Laptop τελικά επηρρεάζει τη διάρκεια ζωής της;

0 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 21:37

Ένα συχνό φαινόμενο και ταυτόχρονα μια συνήθης απορία είναι κατά πόσο επηρεάζεται η μπαταρία του laptop μας αν αυτό βρίσκεται συνέχεια συνδεδεμένο με το τροφοδοτικό ρεύματος.

Όταν είμαστε σε αναζήτηση laptop λαμβάνουμε υπόψη πολλές παραμέτρους πριν την αγορά του, ωστόσο δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στην μπαταρία που στην ουσία αποτελεί ένα πολύ βασικό εργαλείο για ολόκληρη την λειτουργία του laptop καθώς αυτή το τροφοδοτεί με ρεύμα. Από τι είναι όμως φτιαγμένες οι σύγχρονες μπαταρίες; 

Οι πιο σύγχρονες μπαταρίες laptop είναι συνήθως μπαταρίες ιόντων λιθίου (li-ion) και σαφώς έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παλαιότερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Οι διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες μπαταριές έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια σε μικρό μέγεθος και δεν χάνουν μέρος της ενέργειας από διαρροές όταν δεν βρίσκονται σε χρήση.

Έτσι φτάνουμε στο ερώτημα ‘’ κάνει να έχω το laptop μου συνέχεια συνδεδεμένο με το τροφοδοτικό ρεύματος; Χαλάει η μπαταρία; Πρέπει να αποφορτιστεί πλήρως πριν την επόμενη φόρτιση; ’’

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην χαλάνε από την υπερφόρτιση, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτή η έννοια. Μια μπαταρία δεν υπερφορτίζει καθώς από την στιγμή που έχουν έναν πλήρη κύκλο φόρτισης σταματούν να λαμβάνουν ενέργεια από το τροφοδοτικό του laptop. Έτσι δεν απειλείται σε καμιά περίπτωση η διάρκεια ζωής της μπαταρίας από αυτό. Τώρα στην αντίθετη περίπτωση της αποφόρτισης τα δεδομένα αλλάζουν καθώς ο σχεδιασμός αυτών των μπαταριών είναι τέτοιος που διαθέτει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων επαναφόρτισης. Έτσι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε την μπαταρία να αδειάσει εντελώς πριν την επόμενη φόρτιση. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop. Επίσης καλό θα ήταν όταν χρησιμοποιείτε το laptop ως σταθερό υπολογιστή και είναι συνδεδεμένο στην πρίζα να βγάζετε την μπαταρία ώστε να την προστατεύσετε.

Για το τέλος αφήσαμε το βασικό ερώτημα για το αν χαλάει τελικά η μπαταρία ή αν απλώς κάνει τον κύκλο της και χρειάζεται αντικατάσταση. Φυσικά και χαλάει μια μπαταρία και ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι η υπερθέρμανση. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χαλάνε από την έκθεση τους σε υπερβολική θερμότητα. Θερμοκρασίες άνω των 30°C αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνες. Συνεπώς αν θέλετε η μπαταρία σας να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε την συσκευή σε επιφάνειες που εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ικανά να διατηρήσουν την μπαταρία μας σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο αν παρατηρήσετε κάποια δυσλειτουργία ή η συσκευή σας παρόλο που είναι πλήρως φορτισμένη δεν ανοίγει μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο τεχνικό όπου θα αναλαμβάνει επισκευές laptop και την ασφαλή ανάκτηση δεδομένων αν αυτό είναι αναγκαίο. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.