ΓΔ: 632,97 -0,61% EUR/USD: 1,1319

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διονύσης Χατζηδάκης: Για να γνωρίζουν οι πολίτες τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Συντάγματος

0 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 21:53

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος  και η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε στις 25 Νοεμβρίου 2019 το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Πόσο όμως γνωρίζουν οι πολίτες ποια είναι τα άρθρα που αναθεωρήθηκαν και τι περιλαμβάνουν αυτά; 

O βουλευτής του Νοτίου Τομέα Διονύσης Χατζηδάκης για την ενημέρωση των αναγνωστών απέστειλε στο vimaonline.gr κατατοπιστικό, ενημερωτικό κείμενο για το ποια είναι τα άρθρα που αναθεωρήθηκαν και τι περιλαμβάνουν αυτά.   

Α. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32).
Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διαδικασία προβλέπει πως αν δεν επιτευχθούν αυξημένες πλειοψηφίες 200 και 180 βουλευτών τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται με το όριο να πέφτει στους 151 και αν πάλι αποβεί άκαρπη η εκλογή γίνεται με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Β. Ποινική ευθύνη υπουργών και κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγούσε σε παραγραφή (άρθρο 86)
Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφαση της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως αβάσιμη. Η πρόταση της επιτροπής επανεισάγεται στην Ολομέλεια και ψηφίζεται η παραπομπή εάν η ειδική επιτροπή που εξέτασε το θέμα έχει θετική εισήγηση.

Γ. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54).
1) Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό με αυτή των εκλογέων στο εσωτερικό.
2) Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος, το οποίο επιθυμούν.
3) Η ψηφοφορία θα διεξάγεται στις κατά τόπους Πρεσβείες και τα Προξενεία της Ελλάδας και θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες.
4) Μπορούν να ψηφίσουν όσοι Έλληνες λείπουν λιγότερο από 35 χρόνια , υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν μείνει δυο χρόνια στην Ελλάδα.

Δ. Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με προτάσεις νόμων μετά από υπογραφή 500.000 πολιτών (άρθρο 73).
Με τον τρόπο αυτό η Βουλή θα δέχεται προτάσεις νόμου, αρκεί να φέρουν υπογραφή 500 χιλ. πολιτών και να μην αφορούν σε θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Ε. Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά μόνο στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του βουλευτή (άρθρο 62)
Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος.. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

ΣΤ. Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει δύο Εξεταστικές Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο (άρθρο 68).
Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών και έγκριση της πρότασης από 120. Ισχύει η συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Ε. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα (άρθρο 101).
Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της. Η θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται έως το διορισμό νέων μελών.

Ζ. Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (άρθρο 21).
Το δικαίωμα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λειτουργεί αμυντικά, δηλαδή εμποδίζει τη μείωση των παροχών κάτω από ένα όριο, το οποίο θα έθετε σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση του ατόμου και της οικογένειάς του. Μια στοχευμένη κοινωνική παροχή που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε κανένας πολίτης να μην βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκείνο όμως που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να συνοδεύεται και από μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και καταπολέμησης του αποκλεισμού, ώστε να μην γίνει τρόπος ζωής. Θα πρέπει να έχει μεταβατικό χαρακτήρα και να συνοδεύεται από υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και μέτρα προώθησης της απασχόλησης.

Η. Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές (άρθρο 96).
Εξομοιώνονται οι στρατιωτικοί με τους τακτικούς δικαστές, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ώστε να ισχυροποιηθούν οι εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, απομακρύνοντας την από την ξεπερασμένη λογική των Στρατοδικείων και θωρακίζοντας, κατά το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ανεξαρτησία της.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.