ΓΔ: 0,00% EUR/USD: 1,1264

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Επιστολή Γ. Σγουρού Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΝ.Π.Ε. στον Κ. Αγοραστό Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε.

0 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 22:29

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Γιάννης Σγουρός, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, στον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ενόψει της λήξης της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η 3η αυτοδιοικητική περίοδος στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με το νόμο θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες εκλογής και ανάδειξης των νέων οργάνων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας των μελών του απερχόμενου Δ.Σ. στο οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω και της θητείας μου ως Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΝ.Π.Ε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που στηρίχθηκε στην ειλικρίνεια, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο κοινό όραμα για την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού των αιρετών Περιφερειών.

Θα ήθελα επίσης να σας γνωρίσω ότι καθότι πλέον δεν έθεσα υποψηφιότητα για συμμετοχή στα όργανα της ΕΝ.Π.Ε, με τη λήξη της παρούσης θητείας ολοκληρώνω την μακρόχρονη παρουσία μου στο αντιπροσωπευτικό όργανο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Από το 2003, την πρώτη συμμετοχή μου στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.), την ανάδειξη μου το 2011 ως Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε, μέχρι και σήμερα, εργάστηκα χωρίς παρωπίδες, αδέσμευτα και δημοκρατικά με όλους τους εκλεγμένους Νομάρχες και Νομαρχιακούς Συμβούλους, Περιφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους με στόχο την θεσμική μετεξέλιξη και αναβάθμιση του θεσμού, την αυτοτέλεια και αυτονομία του, ώστε να καταστεί όχημα ανάπτυξης και προόδου για τους συμπολίτες μας.

Και τούτο διότι πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην χώρα μας περνά μέσα από τη λειτουργία θεσμών που έχουν ευρύτατη λαϊκή νομιμοποίηση, το δε κράτος μας προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο προς τους πολίτες του, πρέπει να απαλλαγεί από τις λογικές του κομματισμού και του υπερσυγκεντρωτισμού.

Για τον λόγο αυτό, δεν δίστασα να βρεθώ, είτε με την ιδιότητα του Νομάρχη Αθηνών, είτε του Περιφερειάρχη Αττικής, είτε του Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε απέναντι στις επιλογές υδροκεφαλισμού της κεντρικής διοίκησης ανεξαρτήτως κομματικής αποχρώσεως, όταν έβλεπα ότι με τις αποφάσεις της έπληττε τα συμφέροντα των πολιτών, όταν αντί της απλοποίησης και αποκέντρωσης πόρων και των αρμοδιοτήτων, συνέτεινε στην εγκαθίδρυση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας ή όταν επιχειρούσε να μετατοπίσει αρμοδιότητες προκειμένου, απλά και μόνο να αποφύγει τις ευθύνες της.

Η θεσμοθέτηση των ΚΑΠ και η απόδοση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας στις πάλαι ποτέ Νομαρχίες, ο μετασχηματισμός των αιρετών Νομαρχιών στο επίπεδο των αιρετών Περιφερειών με τον νόμο του Καλλικράτη, η μεταφορά των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τη διαχείριση των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση Περιφερειαρχών στους αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών, υπήρξαν αλλαγές και τομές που διαμόρφωσαν ένα νέο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον στη λειτουργία του θεσμού, που απέκτησε ισχυρή θεσμική οντότητα και πόρους για να υλοποιήσει αναπτυξιακές πολιτικές.

Είναι αλήθεια ότι πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν ώστε από το επίπεδο της αιρετής Περιφέρειας να περάσουμε σε αυτό της αιρετής περιφερειακής διακυβέρνησης. Η θεσμική ολοκλήρωση της αιρετής Περιφέρειας προϋποθέτει δομικές αλλαγές στη λειτουργία του ίδιου του κράτους και οι αντιστάσεις είναι ισχυρές.

Υπάρχουν όμως πλέον οι στέρεες βάσεις, υπάρχει η θεσμική υπόσταση και η απόδειξη ότι μπορεί να γίνει σπουδαίο έργο και κυρίως υπάρχει ως συστατικό θεμέλιο του αιτήματος η λαϊκή αναγνώριση και καταξίωση στα μάτια των πολιτών που επιτρέπει την διεκδίκηση της περαιτέρω αναβάθμισης του θεσμού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη θητεία σας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στις εν γένει μελλοντικές επιλογές σας, καθώς και κάθε επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους, πάντα με υγεία και καλή συνέχεια».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.