ΑΛΙΜΟΣ

Επένδυση Ελληνικού: Όσα δεν είπαν οι δύο δήμαρχοι για τον Σύνδεσμο

γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης 7 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 14:14

Από Αριστερά: Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου με τον δήμαρχο Αλίμου Α. Κονδύλη

Ο νομοθέτης προέβλεψε την συγκεκριμένη σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κατά 90% η επένδυση στο χώρο του πρ. Αεροδρομίου, θα πραγματοποιηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελληνικού. Για αυτό άλλωστε ονομάζεται "Επένδυση Ελληνικού" και όχι "Επένδυση Αλίμου - Γλυφάδας - Ελληνικού".

Τον δικό τους δρόμο, απέναντι στην επένδυση του Ελληνικού διάλεξαν να πάρουν οι κ.κ. Παπανικολάου και Κονδύλης, δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου αντίστοιχα.

Με απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων, αποχωρούν τα δύο μέλη που είχαν στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού, ο οποίος συστάθηκε προκειμένου οι δήμοι που στα διοικητικά τους όρια θα πραγματοποιηθεί η επένδυση, να μπορούν, όχι μόνο να διαχειρίζονται τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους αλλά και την επενδυτική διαδικασία. Άλλωστε, για αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος φορέας.

Οι δύο δήμαρχοι προέταξαν το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος Φορέας είναι "αντι-αναπτυξιακός", διοικητικά δυσκίνητος και για αυτό άλλωστε όπως υποστηρίζουν δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Οι δύο αυτοδιοικητικοί κατάφεραν και χώρεσαν 3 ανακρίβειες μέσα σε μία πρόταση.

α. Ο σκόπος του Φορέα δεν είναι η ανάπτυξη των δήμων αλλά ο έλεγχος της επένδυσης, καθώς αναπτυξιακή πολιτική μπορούν να κάνουν κεντρικά οι ίδιοι οι δήμοι με ίδιους πόρους.

β. Ο Φορέας είναι ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημοσίου, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα ευέλικτο σε σχέση με τους δήμους που είναι ΝΠΔΔ, πράγμα που οι ίδιοι καλά το γνωρίζουν αφού είναι έμπειροι αυτοδιοικητικοί και

γ. επικαλούνται ότι ο Φορέας δεν λειτουργεί, ενώ έχει ήδη συνεδριάσει 2 φορές και σύντομα θα ξεκινήσει τις προσλήψεις προσωπικού.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Οι πραγματικοί λόγοι της αποχώρησης, για τους καλά γνωρίζοντες είναι άλλοι. Στο ΔΣ του Φορέα, πλειοψηφία έχει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης κατέχοντας 4 έδρες με τον δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο να καταλαμβάνει την θέση του προέδρου, ενώ από μία έδρα έχουν ο δήμος Αλίμου, ο δήμος Γλυφάδας, εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και της Ελληνικό Α.Ε.

Ο νομοθέτης προέβλεψε την συγκεκριμένη σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κατά 90% η επένδυση στο χώρο του πρ. Αεροδρομίου, θα πραγματοποιηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελληνικού. Για αυτό άλλωστε ονομάζεται "Επένδυση Ελληνικού" και όχι "Επένδυση Αλίμου - Γλυφάδας - Ελληνικού".

Το γεγονός αυτό,  δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν οι δύο δήμαρχοι, καθώς υποστηρίζουν ότι, το πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού τους ανήκει αναλογικά, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα - μεταξύ των άλλων - και το πληθυσμιακό των πόλεών τους. Δηλαδή, αφού ο δήμος Γλυφάδας έχει περισσότερους κατοίκους από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης του ανήκει μεγαλύτερο ποσοστό του πρ. αεροδρομίου από τα ήδη υφιστάμενα όρια που έχουν κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα ο δήμαρχος Αλίμου προσπαθησε πολλές φορες, μέσω υπουργείου Εσωτερικών, να αλλάξει τα σύνορα του δήμου του, διεκδικώντας περίοχές του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού, χωρίς επιτυχία.

Έμπειροι νομικοί, χαρακτηρίζουν τις αιτιάσεις των δύο δημάρχων ως αστειότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται μονάχα για εσωτερική κατανάλωση στο στενό πολιτικό τους πυρήνα.

Προκειμένου λοιπόν, να βγουν στο προσκήνιο και να μπορέσουν να μπουν στο "κάδρο" της επένδυσης του Ελληνικού, αποφάσισαν να συστήσουν έναν Σύνδεσμο μεταξύ τους και να ασχοληθούν με την επένδυση που πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε όμορο με εκείνους δήμο.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπουλης, με αφορμή την ίδρυση του Συνδέσμου, έβγαλε μία καυστική ανακοίνωση  καλώντας του δύο δημάρχους να τον "συμβουλεύσουν" για την κατασκευή υποδομών που θα γίνουν μέσα στον δήμο του ενόψει της "Επένδυσης του Ελληνικού". 

Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή, οι δύο δήμαρχοι χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν νομικά εργαλεία, προσπαθούν να βάλουν "χέρι" στην επένδυση του Ελληνικού χρησιμοποιώντας έωλα νομικά επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα σοβαρό τραπέζι διαπραγματεύσεων.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Προσπαθώντας να εξηγήσει κανείς τους λόγους αυτής της κίνησης θα πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν. Το 2016, οι δύο δήμαρχοι δίνουν συνέντευξη στην REAL NEWS για την επένδυση του Ελληνικού και μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι " ... ετοιμάζονται να εμποδίσουν με κάθε νόμιμο μέσο την μεταβίβαση της έκτασης στη Lamda Development".Η συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2015, οι δύο δήμαρχοι πήραν μέρος σε εκδήλωση (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, που είχε διοργανώσει ο σφοδρός πολέμιός της, πρ. Δήμαρχος  Ελληνικού, Χρ. Κορτζίδης, παρουσία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της τότε υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη. Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο δήμαρχος Γλυφάδας - τότε - τους ευχήθηκε "Καλή συνέχεια στους κοινούς αγώνες" (ποιοι κοινοί αγώνες μπορεί να συνδέουν τον ΝεοΔημοκράτη δήμαρχο Γλυφάδας, με τον αριστερό, Χρ. Κορτζίδη, άραγε;) και τελειώνοντας την ομιλία του τόνισε "...ότι σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις."     


Ο δήμαρχος Γλυφάδας, μαζί με τον πρωτεργάτη της Επιτροπής κατά της επένδυσης του Ελληνικού, πρ. Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης,  κ. Κορτζίδη. (Η φωτογραφία είναι από την ημέρα εκείνη ...).

Έκτοτε, και χωρίς κάποια λογική εξήγηση, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανέπτυξε μία προσωπική σχέση με τον πολέμιο της επένδυσης του Ελληνικού, Χρ. Κορτζίδη και σφοδρό αντίπαλο του νυν δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, σε βαθμό που πολλοί να αναρωτιούνται τι κοινά μπορεί να έχουν οι δύο, "σύμμαχοι" πλέον, πολιτικοί άντρες.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Γλυφάδας υποστήριξε με θέρμη ως μάρτυρας υπεράσπισης τον Χρ. Κορτζίδη στην μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που του είχε κάνει ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. (Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Ο Δήμαρχος Αλίμου από την άλλη πλευρά, προσέφυγε στο ΣτΕ, κατά του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων της επένδυσης (στις 6/12/19 η εκδίκαση), ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων.

Αυτό όμως, που είναι άξιο προσοχής, είναι ότι, παρόλο που ο εν λόγω Δήμαρχος προσέφυγε εναντίον της λειτουργίας του Φορέα, συμμετείχε σε όλες του τις συνεδριάσεις, όχι όμως για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, αλλά όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον πρόεδρο, να προσπαθεί να δημιουργεί συνεχόμενα προσκόμματα κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, ακόμα και για απλά θέματα όπως έκδοση ΑΦΜ, με σκοπό να τον καταστήσει μή λειτουργικό, ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ. (Νέα εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού βάζει ο Δήμος Αλίμου).
 
Να σημειωθεί βέβαια, ότι η ίδρυση του Φορέα αποτελεί αναβλητική αίρεση για το ξεκίνημα του έργου. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του Δήμου Αλίμου, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η επένδυση θα καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4062/2012, που προέβλεπε την δημιουργία του συγκεκριμένου φορέα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ
Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται με την δημιουργία του Συνδέσμου των δύο δήμων. Από την στιγμή που ο έλεγχος του Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού, βρίσκεται δικαιωματικά στον υπέρμαχο της επένδυσης, Γιάννη Κωνσταντάτο, Κονδύλης και Παπανικολάου, έπρεπε να δημιουργήσουν κάτι άλλο προκειμένου να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια.... Τι ακριβώς; Μάλλον η απάντηση βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για την ιδρυση του Συνδέσμου και η οποία αναφέρει επακριβώς το εξής: 

"Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης συνεχίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την προετοιμασία προκειμένου να υποδεχθεί την μεγαλύτερη επένδυση στην Ν/Α Ευρώπη και να διαχειριστεί τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο στον δήμο αλλά και στους όμορους δήμους, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα." (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης).

Σχόλια Αναγνωστών

7 Προσθήκη σχολίου
Γ.Γρηγοριάδης 19.11.19
Τι να πουν και να ομολογήσουν οι κύριοι Παπανικολάου και Κονδύλης, δήμαρχοι των ακέραιων , πολυτελών και ανθηρών παραλιακών Δήμων τους Γλυφάδας και Αλίμου ? Ότι η αρπακτική απληστία τους δεν τους αφήνει να δούν ότι ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, εκτός από το δικαίωμα από τα όρια του Δήμου επί του χώρου του πρώην αεροδρομίου, έχει με το μέρος του και το Δίκαιο , λόγω του κατακερματισμού του και της υποβάθμισής του επί σχεδόν έναν αιώνα από την δημιουργία του αεροδρομίου στον χώρο του, ώστε είναι δίκαιο να επωφεληθεί επί τέλους και να αναβαθμισθεί από την αξιοποίηση του χώρου ?? Αλλά που φιλότιμο για τέτοιες σκέψεις!!!
Απάντηση
Θωμάς ο Πόντιος 08.11.19
Δηλαδή έκαναν μόνοι τους σύνδεσμο για να διαχειριστούν το Ελληνικό σαν άρπαγες που δεν τους φτάνουν όσα έχουν θέλουν και από το φτωχό Ελληνικό μαστού στερήσουν ακόμα περισσότερα. Πόσοι λίγοι; το άδικο δεν το σηκώνει όμως ούτε ο θεος ούτε ο διάολος. Ευτυχώς που είναι ο Κωνσταντάτος και την έχουν φάει γιατί αν ήταν ο Κορτζίδης θα ζήταγαν και τη πλατεία Σούρμενων. Κράτα Δήμαρχε εσύ γράφεις ιστορία και τα παιδιά κάνουν Συνδέσμους για να παίξουν.
Απάντηση
ΣΟΥΡΜΕΝΑ 08.11.19
Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΝΤΟΥΛΕΣ...
Απάντηση
Άνω Ελληνικό 08.11.19
Ο κωνσταντάτος ειναι σταθερά υπερ της επένδυσης στο ελληνικό. οι άλλοι δύο ψαχνονται να βρουν άλλα... οφέλη... αν με καταλαβαίνετε....
Απάντηση
ΓΙΑΤΙ 08.11.19
Το θέμα είναι γιατί ο Παπανικολάου κάνει παρέα με Κορτζίδη; Τι τους συνδέει αυτούς τους δύο;;;;
Απάντηση
ελληνικιώτης 08.11.19
Κατατοπιστικότατο άρθρο. Επιτέλους μου λύθηκαν αρκετές απορίες...
Απάντηση
ΓΙΩΡΓΟΣ 08.11.19
Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι κόλλημα έχουν φάει οι 2 δήμαρχοι με την επένδυση στο Ελληνικό. Δηλαδή έλεος.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.