ΓΔ: 639,80 1,68% EUR/USD: 1,1443

ΑΛΙΜΟΣ

Το Νότιον Σήμα τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 0 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 12:36

Ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ανάμεσα στον Βασίλη - Γαβριέλη Ξένο και την εκπαιδευτικό, Δ/ντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, Ιωάννα Μικρογιαννάκη.

Το Σωματείο "Νότιον Σήμα", Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, αναγνωρισμένο από το Ειρηνοδικείο Αθηνών και εδρεύει στον Άλιμο, πραγματοποίησε άλλη μία σημαντική εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με έναν ξεχωριστό τρόπο και με έναν θαυμάσιο ομιλητή, τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη.

Ο κος Μικρογιαννάκης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", ανέπτυξε το θέμα: "Τα ΟΧΙ στην Ελληνική Ιστορία και η Σημασία τους", με αναφορές στα "ΟΧΙ" των Ελλήνων, διαχρονικά, τα οποία καθόρισαν το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Στην, όσο το δυνατόν, συμπυκνωμένη ομιλία του, στάθηκε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα στη στάση του Θεμιστοκλή και την τεράστια νίκη του στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, όταν αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον πολυπληθέστερο, για την εποχή, στρατό και στόλο του Ξέρξη.

Άλλα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε, ήταν η μάχη των Θερμοπυλών και το "ΟΧΙ" του Λεωνίδα στους εισβολείς, του Φίλιππου Β' της Μακεδονίας, ο οποίος το 338 π. Χ. μετά της ιδιαίτερης σκληρότητας μάχη της Χαιρώνειας, κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες, αφού νίκησε το συνασπισμό Αθηναίων, Θηβαίων και όλων σχεδόν των νότιων Ελλήνων, χωρίς να ξεχνάμε ασφαλώς και το "ΟΧΙ" του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν πήγε στο μαντείο των Δελφών το 336, για να πάρει χρησμό από την Πυθία, λίγο πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του εναντίον των Περσών. Και για να θυμηθούμε τι συνέβη, την ημέρα εκείνη η Ιέρεια δεν χρησμοδοτούσε και έτσι ανάγκασε τον Αλέξανδρο να την ... "απομονώσει" για λίγο [δια της βίας; ...] και να την υποχρεώσει να του δώσει τον χρησμό που αυτός ήθελε."Όχι, δεν φεύγω αν δεν μου δώσεις τον χρησμό", θα της είπε. Με λίγα λόγια, η Πυθία, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, φέρεται να έδωσε "καλό" χρησμό ... κατά παραγγελία και μάλιστα, να του είπε φεύγοντας :"Αλέξανδρε είσαι ακαταμάχητος".

Με τον καλό αυτόν χρησμό, ο οποίος διαδόθηκε σε όλο το στράτευμα, οι Μακεδόνες εμψυχώθηκαν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να νικήσουν στις δύσκολες μάχες που ακολούθησαν. 

Κατά τον κο Μικρογιαννάκη, είναι πολλά τα "ΟΧΙ" κατά την μακρά περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία, εαν δεν είχαν ακουστεί και δεν υλοποιούντο στην συνέχεια, ο κόσμος θα ήταν εντελώς διαφορετικός σήμερα. [ Κάτι τέτοιο δεν έγινε και 1941 άραγε;].

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν: Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, οι π. Δήμαρχοι, Βασίλης - Γαβριέλης Ξένος και Αργύρης Αργυρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέφανος Διαμαντής, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Βέργης και Νίκος Παπανικολάου, ο π. δημοτικός σύμβουλος Αλίμου και συγγραφέας της ιστορίας της πόλης, Αριστείδης Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος "Γρηγόρης Λαμπράκης", γιος του αείμνηστου αγωνιστή της Δημοκρατίας, Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου Νότιον Σήμα, Χρήστος Αδαμόπουλος, ο Πρόεδρος
της Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου, Παύλος Παπαδημητρόπουλος, καθώς και πρόσωπα διαφόρων βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας.


Παύλος Παπαδημητρόπουλος και Χρήστος Αδαμόπουλος.

Δεξιά, ο έγκριτος νομικός Αθηνών, π. δημοτικός σύμβουλος Αλίμου και συγγραφέας της ιστορίας της πόλης, Αριστείδης Θωμόπουλος. 

Από δεξιά: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, Στέφανος Διαμαντής, ο π. Δήμαρχος Αλίμου, Αργύρης Αργυρίου, και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Βέργης [της πλειοψηφίας] και Νίκος Παπανικολάου [αντιπολίτευσης].

Ο Πρόεδρος του Σωματείου "Νότιον Σήμα", πρώην Δήμαρχος Αλίμου, Βασίλης - Γαβριέλης Ξένος, αριστερά, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, μπροστά στα αιματοβαμμένα ρούχα του δολοφονηθέντος πατέρα του, τα οποία εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκτελωνιστών του Δήμου Αλίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητού, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.