ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Το Παλαιό Φάληρο τίμησε τους ήρωες εφέδρους και εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες του '40 (foto)

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασίου - ΦΩΤΟ: Δημήτρης Βλάχος 0 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 14:26

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο πάρκο του Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Φωστηρόπουλος, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 196 εφέδρους και εθελοντές Κωνσταντουπολίτες που έπεσαν αγωνιζόμενοι στο πεδίο της μάχης ηρωϊκά στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, θυμίζοντας στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ αλλά και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως, δεν πρέπει να λησμονούν τη συνεισφορά των Ελλήνων στην αίσια για τα συμμαχικά στρατεύματα έκβαση που είχε η αναμέτρηση με τους φασίστες εισβολείς. 

"Έχουν χρέος", είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, "να θυμούνται και να αναγνωρίζουν με πράξεις τη συνεισφορά των Ελλήνων στους κοινούς μας αγώνες, για την ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας, έχοντας πάντα κατά νου και τις προκλήσεις του μέλλοντος". Πέραν αυτών, όμως, τους προέτρεψε να συγκρίνουν τους αγώνες της Ελλάδας με άλλα κράτη και άλλους λαούς, οι οποίοι επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο, παραμένοντας εκ τους ασφαλούς πάντα, απλοί θεατές των γεγονότων. 

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, φανερά συγκινημένος και συναισθηματικά φορτισμένος καθώς ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο αλλά και η σύζυγος του κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη μίλησε για «εκπλήρωση ενός προσωπικού, εσωτερικού χρέoυς του απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, στην ιστορία των προγόνων μας, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν».

Επίσης τόνισε ότι : «Η ανέγερση του συγκεκριμένου μνημείου αποτελεί την ελάχιστη οφειλή της Δημοτικής Αρχής του Παλαιού Φαλήρου στους Κωνσταντινουπολίτες, ένα ξεχωριστό κομμάτι της Φαληρικής Κοινωνίας, που προέρχεται από την Πόλη των Πόλεων, αποτελώντας τον σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της Τοπικής μας Κοινωνίας με ξεχωριστές επιδόσεις στον εθνικό, πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.»

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, την κατάθεση στεφάνων και προσφορά αναμνηστικών σε συγγενείς των τιμώμενων και στους επισήμους.

Το μνημείο τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό του Πάρκου του Φλοίσβου μετά από ενέργεις της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Νικόλαος Ουζούνογλου, και με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Παλαιού Φαλήρου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η υφυπουργός παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, οι βουλευτές της Ν.Δ., Διονύσης Χατζηδάκης, Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Δημήτρης Βαγενάς (Ελληνική Λύση), Γιάννης Μπαλάφας (ΣΥΡΙΖΑ), ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, οι αντιδήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου, Αλέξανδρος Πανταζής, Αλέξανδρος Κορόμηλος, Γιώργος Ασημακόπουλος, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Γιάννης Αρκουμάνης, Νίκυ Γιάκοβλεφ και ο Γραμματέας του Δήμου, Παναγιώτης Καρούμπαλης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση του δήμου, Ανδρέας Δούμας, Κώσταντίνος Τεντόμας,  Γιώργος Βασιλείου, Γιάννης Μπίτσικας, Γιάννης Γουλιέλμος, Νίκος Κατσένης κ. ά. Από το δήμο Αλίμου, παρέστησαν, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στέφανος Διαμαντής και ο αντιδήμαρχος Νίκος Αλεξόπουλος.


Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νικόλαος Δένδιας, προσέρχεται στην εκδήλωση, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο. Δεξιά, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή.


Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, καταθέτει το στεφάνι του Δήμου.
Αριστερά, η Σοφία Βούλτεψη και σε πρώτο πλάνο, κοιτάζοντας προς τον φακό, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης, Αλέξανδρος Πανταζής, με τον Αντιδήμαρχο, Νίκυ Γιάκοβλεφ. Ο κος Πανταζής είχε αναλάβει και τα διαδικαστικά οργάνωσης της καθ' όλα επιτυχημένης από κάθε άποψη αυτής εκδήλωσης, κάτι για το οποίο, άλλωστε, δέχθηκε και τα συγχαρητήρια από όλους και ιδιαίτερα από τους ανθρώπους της Προεδρείας της Δημοκρατίας.


Ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, κατέθεσε πρώτος το στεφάνι, τιμώντας τους ήρωες εφέδρους και εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες.


Ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νικόλαος Οζούνογλου.

 
Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, στο βήμα.


Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον βουλευτή και τέως δήμαρχο Π. Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, τον νυν δήμαρχο της πόλης Γιάννη Φωστηρόπουλο και με παράγοντες της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, μπροστά από το Μνημείο πεσόντων.


Ο ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νικόλαο Ουζούνογλου.


Ο τ. Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσης Χατζηδάκης, με τον Νικόλο Ουζούνογλου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο μπροστά στο Μνημείο.


Οι δημοτικοί σύμβουλοι Παλαιού Φαλήρου, Ανδρέας Δούμας και Κωνσταντίνος Τεντόμας.
Ο τ. Δήμαρχος Παλ. Φαλήρου και βουλευτής σήμερα της Ν. Δ. Διονύσης Χατζηδάκης, ανάμεσα στον νέο δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Φωστηροόπουλο [δεξιά] και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου, Στέφανο Διαμαντή. Αριστερά, ο Αντιδήμαρχος Πολής Παλαιού Φαλήρου, Γιώργος Ασημακόπουλος.
 

  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.