ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 09:37

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Ένα διαφορετικό Όχι

Γράφει ο Γιώργος Βάλλας* 0 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, 10:50

Μπορεί η Εθνική μας επέτειος να παρείλθε , όμως το Όχι αυτή την φορά δεν προήλθε από την Ελληνική αντιπροσωπεία , σε ένα ζήτημα που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος την σημασία του για την χώρα μας. Mπορεί τα μέσα και οι ειδήσεις να έχουν εστιάσει στα θέματα της Συρίας , του Brexit και της Ψήφου των Αποδήμων , αλλά κατά την Παρασκευή στης 18 Οκτωβρίου ,στην Σύνοδο της Ε.Ε. ένα βέτο από το πουθενά έδειξε ότι υπάρχουν και άλλοι που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας … ή μήπως όχι.

Φυσικά αναφέρομαι στο «μπλόκο» της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των «γειτόνων» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα η Αλβανία και τα Σκόπια είδα την πόρτα της Ευρώπης κλειστή , όχι από εμάς αλλά από το Παρίσι και τον Εμμανουέλ Μακρόν . Ο Γάλλος Πρόεδρος χρησιμοποίησε το δικαίωμα του βέτο , προς έκπληξη πολλών με αποτέλεσμα οι «σίγουροι» για την αρχή του ευρωπαϊκού τους «ταξιδιού» γείτονες να μένουν με τα «εισιτήρια στο χέρι. Γιατί όμως ήρθε αυτή η άρνηση ;

Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, με δύο να είναι οι κυριότεροι. Αρχικά η υφιστάμενη κατάσταση στις εν λόγω χώρες όσον αφορά την εγκληματικότητα , την ιδιοσυγκρασία και την κοινωνία αποτελεί ένα μείζον ερωτηματικό για την ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν με ένα τελείως διαφορετικό μοτίβο. Επίσης η απόφαση της Γαλλίας μπορεί να κρύβει και πολιτικές προεκτάσεις , καθώς ας μην ξεχνάμε πως τόσο Αλβανία όσο και Σκόπια ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της Γερμανίας , οπότε η διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης με άλλες δύο χώρες – δορυφόρους του Βερολίνου , μόνο για καλό δεν ηχεί στα αυτιά του Μακρόν.

Η σκακιέρα της Ευρώπης προφανώς δεν έχει να κάνει με την αλληλεγγύη και την θέληση της διεύρυνσης, αλλά ποιος είναι πιο ισχυρός παίκτης. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια τροπή με θετικό πρόσημο για εμάς , ωστόσο το μέλλον είναι αβέβαιο , με μια Ευρώπη γεμάτη προβλήματα που είναι καταδικασμένη είτε να αλλάξει και γίνει ακόμη πιο ενωμένη… η να διαλυθεί στα εξόν συντεθεί.

* Ο Γεώργιος Βάλλας είναι Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.