ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 01:50

ΑΡΘΡΑ

Οι αλήθειες του κ. Βούτση και τα διδακτορικά του ΣΥΡΙΖΑ

Σοφία Βούλτεψη 0 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, 09:35

Ο κ. Βούτσης έχει δίκιο – κατά το ήμισυ. Έχει δίκιο όταν λέει – εν προκειμένω στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά – ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό άλλωστε το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η Αριστερά ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την διακυβέρνηση. Ενδιαφέρθηκε μόνο για την εξουσία.

Έτσι, ακόμη και αν υπήρχαν, όπως ο Βούτσης λέει, κάποιοι προβληματισμοί για το αν έπρεπε ή όχι να προχωρήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, οι προβληματισμοί αυτοί προφανώς καταπνίγηκαν εν τη γενέσει τους με τον πιο αταβιστικό τρόπο (όπου αταβισμός η επανεμφάνιση κληρονομικών χαρακτηριστικών προγόνου).

Επομένως, ολόκληρη η αλήθεια έχει ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν – ούτε θα είναι ποτέ – έτοιμος να κυβερνήσει, διότι απλά δεν ενδιαφέρεται να ασκήσει διακυβέρνηση. Αυτό επιτάσσουν τα προγονικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς, που σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, με οποιονδήποτε μανδύα, ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και την διατήρησή της. Με κάθε κόστος!

Και αυτό το «με κάθε κόστος» περιλαμβάνει και την υπόθεση της Νοβάρτις, αφού, όπως όλοι πια γνωρίζουμε, με τον πιο αδίστακτο τρόπο στοχοποίησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους αποσκοπώντας στην ηθική και πολιτική εξόντωσή τους, ώστε να μην τους ξαναβρούν μπροστά τους.

Έτσι είναι. Οι πρόγονοί τους έστελναν τους διαφωνούντες στα γκουλάγκ και στα ψυχιατρεία και οι ίδιοι τους στέλνουν σε ατιμωτικά εδώλια κατηγορουμένου.

Φυσικά, ο κ. Βούτσης είπε και μια ολόκληρη αλήθεια: Παραδέχθηκε ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι ο Σαμαράς… απέδρασε, ότι έφερε την προεδρική εκλογή νωρίτερα γιατί ήθελε να φύγει, ότι δεν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση και τα παράτησε και άλλα τέτοια.

Επιβεβαίωσε έτσι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ότι αυτό που συνέβη στις 29 Δεκεμβρίου 2014 ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προφανώς! Διότι σε εκείνη την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, υπέρ του προτεινόμενου από την τότε κυβέρνηση ψήφισαν 168 βουλευτές και 132 ψήφισαν «παρών». Δηλαδή έριξαν μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα είχε τη Δεδηλωμένη της Βουλής.

Δεν απαλλάσσονται λοιπόν λόγω… αμφιβολιών.

Άλλωστε όλες οι δηλώσεις τους εκείνης της περιόδου έσταζαν σιγουριά ότι η Ευρώπη θα υποχωρήσει, ότι θα διώξουν την τρόικα με τις κλωτσιές, ότι θα σχίσουν τα μνημόνια και θάναι ντάλα μεσημέρι, ότι θα πάρουν λεφτά από τη Ρωσία και την Κίνα, ότι θα βαράνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, ότι θα βροντοφωνάξουν «Go back madam Merkel» - να μην τα ξαναλέμε και εκνευριζόμαστε.

Και αν είχαν αμφιβολίες, αυτές όχι μόνο δεν τους ενδιέφεραν, αλλά τις χρησιμοποιούσαν για να καταδείξουν πως αυτοί θα έβαζαν οπωσδήποτε τη χώρα να χορέψει τον χορό του Ζαλόγγου – και ό,τι βγει!

Και αυτό είναι χειρότερο, από το να έχεις άγνοια!

Προκύπτει αυτό και από σειρά δηλώσεων του ίδιου του κ. Βούτση (που σήμερα παραδέχεται τα περί αμφιβολιών), με προεξάρχουσα την παραδοχή του ότι θα πήγαιναν στα… τυφλά!

Ας δούμε μερικές από τις δηλώσεις του, που ενισχύουν μεν τις σημερινές δηλώσεις του, αλλά αυξάνουν τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού:

«Θα κινηθούμε στα τυφλά»!

-4 Νοεμβρίου 2014 (Βήμα Fm): «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα τυφλά, δηλαδή στην απαίτηση μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν θα εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ΕΕ».

(Δηλαδή, από τον Νοέμβριο του 2014 ο κ. Βούτσης είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι οι άνθρωποι θα κινούνταν στα τυφλά)

-22 Σεπτεμβρίου 2014 (Βήμα Fm): «Μονομερώς θα πει ότι δεν θα πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια, αν χρειαστεί, μέχρις ότου γίνει η συμφωνία. Αν δηλαδή διαρκέσει καιρό η σχετική διαπραγμάτευση και χρειαστεί να μην αποπληρώσουμε κάτι, αυτό είναι μέσα στη λογική μας και το γνωρίζετε».

-1 Απριλίου 2015, Ντερ Σπήγκελ: «Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ρωσία και Κίνα, από τον Ιούλιο και μετά, αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού σχεδίου Α». Και: «Υπάρχει ένα διάστημα μηνών, πέρυσι το είχαμε υπολογίσει σε 5-6 μήνες με κόστος 4,2 δις, όπου η χώρα αν δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις της κ.λπ. καθώς θα διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, θα μπορεί η χώρα σε αυτούς τους μήνες τουλάχιστον με τους πόρους και την παραγωγή που υπάρχει, να μείνει στα πόδια της. Αν χρειαστεί μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα, θα δούμε με το λαό τι θα κάνουμε».

(Δηλαδή, πράγματι, ούτε ήξεραν τι θα έκαναν. Θα… έβλεπαν με τον λαό!)

Παρ’ όλα αυτά, η βουλιμία τους για την εξουσία δεν τους επέτρεψε ούτε καν σε συζήτηση να μπουν το Φθινόπωρο του 2014.

«Επιμένουμε: Εκλογές χθες!»

Ο ίδιος ο κ. Βούτσης το ξεκαθάριζε:

-19 Οκτωβρίου 2014, σε δήλωσή του: «Διάλογος μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή: Της μη βιωσιμότητας του χρέους, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους και της αναπτυξιακής λογικής».

-19 Νοεμβρίου 2014, ραδιόφωνο Άλφα: «Εγώ σας λέω ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει. Εμείς είχαμε πει χωρίς την αναγνώριση ως προϋπόθεση της μη βιωσιμότητας του χρέους, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος διάλογος».

-21 Νοεμβρίου 2014, ΑΠΕ: «Θέλουμε εκλογές χθες. Απεξαρτημένα από τον ΠτΔ, αλλά αν όχι, τουλάχιστον να μην βρει η κυβέρνηση τους 180».

-23 Νοεμβρίου, Real News: «Επιμένουμε: Εκλογές χθες»!

Άρα, δεν υπήρχε θέμα!

Μάλιστα, εκείνον τον καιρό ξεκαθάριζαν τη θέση τους και προς τους δανειστές:

Στις 10 Οκτωβρίου 2014, κατά την συζήτηση της Βουλής επί της Ψήφου Εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας βροντοφώναξε: «Το λέω ξανά, όχι μόνο για να το ακούσετε εσείς, αλλά για να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του».

Οπότε, στις 17 Ιουνίου 2015, ο κ. Βούτσης μας ενημέρωνε (ραδιόφωνο Άλφα): «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εδώ και καιρό για το μεγάλο όχι».

(Το είδαμε το «όχι» με όσα ακολούθησαν μετά το γελοίο δημοψήφισμά τους)

Τελειώνω με το θεϊκό: Στις 3 Ιουλίου 2015, ως υπουργός των Εσωτερικών, κατά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, είχε πει:

«Στο μέλλον θα γράφονται μεταπτυχιακά και διδακτορικά για το πώς καταφέραμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα μέσα σε έξι ημέρες. Αν όλα πάνε καλά αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους εταίρους στις διαπραγματεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Η Ελλάδα τεστάρεται από τον υπόλοιπο κόσμο για το πώς θα οργανώσει το δημοψήφισμα»!

Τελικά, δεν έλαβαν ένα αλλά πολλά διδακτορικά: Στην αυταρχική εξουσία, στο ψέμα, στη διαστροφή και στη σκευωρία…

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.