ΑΛΙΜΟΣ

Γεωμυθολογία: Ηρακλής ένας παγκόσμιος γεωλόγος, μηχανικός και υδραυλικός

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 0 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, 12:15

Ο καθηγητής Γεωλογίας Δρ. Ηλίας Μαριολάκος.

Υπάρχει, άραγε, αλήθεια στους μύθους; O ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Ηλίας Δ. Μαριολάκος, θεωρεί πως, ναι, αδιαμφησβήτητα, υπάρχει αλήθεια και αυτό το αποδεικνύει μέσα από πολυετείς έρευνες, όπως αυτή που αναφέρεται στην ιστορία για τον Αχελώο και τις Εχινάδες νήσους.

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου, στο πλαίσιο των μαθημάτων που έχει προγραμματίσει για την περίοδο αυτή, κάλεσε τον κ. Ηλία Μαριολάκο, προκειμένου να εξηγήσει επιστημονικά τι αφορά η "ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ", σε τρεις ξεχωριστές ενότητες, και ανάμεσά τους αυτήν που είχε ως θέμα:"Ο Ηρακλής και οι άθλοι του. Μύθος και πραγματικότητα. Μία μυθολογική προσέγγιση", την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δημότες, το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2019, στην θεατρική σκηνή "Κάρολος Κουν" της πόλης. Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στέφανος Διαμαντής. 

Το απόγευμα αυτό λοιπόν, σε σχετική ερώτησή μας, τι σημαίνει ο όρος "Γεωμυθολγία", ο καθηγητής μας απάντησε πως, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1960 - 1970 στην Αμερική. Αργότερα, έπαψε να χρησιμοποιείται και στη συνέχεια πήρε ο ίδιος  την πρωτοβουλία να τον επανεισαγάγει γύρω στην δεκαετία του 1990. Η Γεωμυθολογία είναι κλάδος των γεωεπιστημών, ο οποίος προσπαθεί να βρει τη σχέση ανάμεσα στις φυσικογεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στη γη και στη μυθολογία.

Σχετικά με τον Ηρακλή, ανέφερε ότι γεννήθηκε στη Θήβα, έζησε τον 13ο αι. πριν την πτώση της Τροίας και συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο Ηρακλής έγινε διάσημος για τους 12 άθλους του, που μαρτυρούν πως ήταν υδραυλικός, μηχανικός και υδρογεωλόγος, και που ως ακούραστος ταξιδευτής, πέρασε από την Αιθιοπία, έφτασε μέχρι την Γροιλανδία και πιθανολογείται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Αμερικανική ήπειρο.

Πέρα από αυτά τα μέρη, όμως, πέρασε από τον Καναδά και έφτασε στον Ινδό ποταμό, 1.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όπως είπε ο κος Μαριολάκος, οι άθλοι του έχουν σχέση με την υδραυλική και την υδρογεωλογία, με το νερό δηλαδή, [Λερναία Ύδρα, Κόπρος του Αυγεία κ. α.], με την γεωλογία, χρυσό, χαλκό και άλλα πολύτιμα μεταλλεύματα που έβρισκε σε διάφορες περιοχές του κόσμου [Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, το Ελάφι της Κερύνειας κ. α.].


Αριστερά, η Αποστολία Σκλάβου, υπεύθυνη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου και δίπλα της, η τ. δημοτική σύμβουλος Αλίμου, Χριστίνα Βράνη. 

Προκειμένου να κατανοήσουμε τον συμβολισμό στους άθλους του Ηρακλέους και στις γνώσεις - ικανότητές του αναφορικά με την υδραυλική, την υδρογεωλογία και την μηχανική, θα σταθούμε σε κάποιους από αυτούς, οι οποίοι είναι άκρως χαρακτηριστικοί.

Κόπρος του Αυγεία

Ως γνωστό, ο Αυγείας ήταν πλούσιος βασιλιάς που είχε στην ιδιοκτησία του 3.000 βόδια. Στους στάβλους του λοιπόν, βασίλευε η ακαθαρσία αφού η κοπριά δεν είχε μαζευτεί για τριάντα ολόκληρα [30] χρόνια. Ο Ηρακλής κατάφερε να τους καθαρίσει, στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού ποταμού, προς τους στάβλους κι έτσι τα ορμητικά νερά στο διάβα τους παρέσυραν την κοπριά και καθάρισαν την περιοχή που σταβλίζονταν τα μεγαλόσωμα ζώα.

Το Ελάφι της Κερύνειας

Το ιερό ζώο της θεάς Αρτέμιδος, με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα.

Τα Μήλα των Εσπερίδων

Τα μήλα αυτά ήταν χρυσά και βρίσκονταν στον "κήπο των θεών", αφού ήταν το δώρο της Γης στους γάμους του Δία με την Ήρα. Οι Εσπερίδες, νύμφες που έμεναν στον κήπο, είχαν διαταγή να φυλάνε τα χρυσά μήλα.
Ο κήπος των θεών, βρισκόταν στα πιο δυτικά σύνορα της γης, σ' ένα βουνό της Αφρικής. 

Πέρα απ' αυτά, και άκρως επιγραμματικά, μπορούμε να αναφέρουμε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τα ανθρωποφάγα πουλιά με τα χάλκινα ράμφη, την Λερναία Ύδρα, το τέρας που ζούσε στην λίμνη Λέρνα [νερό] κ.λ.π.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Τι ήταν τελικά ο Ηρακλής; Ποια η πολιτική του;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστορικός και ρήτορας , Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς  [Α, 41] [1ος αι. π. Χ]:

... Η εκδοχή, όμως, που είναι πιο κοντά στην αλήθεια, την οποία υιοθέτησαν πολλοί από αυτούς που αφηγήθηκαν τους άθλους του, υπό μορφή ιστορίας, είναι η ακόλουθη ... :
-Ο Ηρακλής ήταν: O καλύτερος στρατηλάτης της εποχής.
  Επικεφαλής μεγάλης στρατιωτικής δύναμης.
  Προέλασε σε όλη την περιοχή, μέχρι ή εντός του Ωκεανού.
-Κατέλυσε όλα τα τυρρανικά καθεστώτα, που αδικούσαν τους γείτονές τους, εξολόθρευσε συμμορίες που ζούσαν σε άγρια κατάσταση και   σκότωναν τους ξένους.
-Εγκαθιστούσε νόμιμα βασιλικά καθεστώτα και συνετές κυβερνήσεις που ήταν φιλάνθρωπες και είχαν πολιτισμένους τρόπους ζωής.
-Ανέμειξε βαρβάρους με Έλληνες, ηπειρώτες με θαλασσινούς.
-Έχτισε πόλεις σε έρημες περιοχές, έκανε εκτροπές ποταμών που πλημμύριζαν πεδιάδες, κατασκεύασε - "έκοψε" δρόμους, μέσα από αδιάβατα   βουνά και έκανε ότι άλλο μπορούσε, ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε κάθε στεριά και θάλασσα.
Και, βέβαια, αξιοποίησε και εκμεταλλεύτηκε τον ορυκτό πλούτο από όλες τις περιοχές της γης που πέρασε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, ενώ η κυρία Σκλάβου, υπεύθυνη για την εκδήλωση, ανακοίνωσε για την τρίτη και τελευταία ομιλία του κ. Μαριολάκου, η οποία θα γίνει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στον ίδιο χώρο [ Θεατρική Σκηνή "Κάρολος Κουν"- Υψηλάντου και Θησείου], στις 18:30, με ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και με θέμα: "Γεωμυθολογική προσέγγιση της Αργοναυτικής εκστρατείας"

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.