ΓΔ: 632,96 -0,61% EUR/USD: 1,1285

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκεφαλικά από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων

0 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, 17:08

Να λοιπόν γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έβγαζε τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων εδώ και τόσο καιρό και κυρίως πριν τις εκλογές. 

Είναι σίγουρο πως βλέποντάς τα πολλοί συνταξιούχοι θα πάθαιναν εγκεφαλικό από τα ποσά που θα έβλεπαν μετά τις περικοπές αλλά κυρίως μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.  

Αναγνώστης μας, συνταξιούχος του πρώην ΟΑΕΕ, με 37 χρόνια ασφάλισης, εκ των οποίων τα τελευταία 7 στην ανώτατη προαιρετική κλάση, μας έστειλε το εκκαθαριστικό της σύνταξής του για το μήνα Ιανουάριο 2019. 

Με βασική μικτή σύνταξη 1976,11 ευρώ μετά τις περικοπές των ετών 2011, 2012 και τις άλλες κρατήσεις, έπαιρνε 1416,97 (προ φόρου). 

Με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου η νέα σύνταξη που προκύπτει προ φόρου (εθνική και ανταποδοτική) είναι 793.07, δηλαδή σχεδόν η μισή σύνταξη πριν το νόμο Κατρούγκαλου!. Η προσωπική διαφορά που προκύπτει από την παλιά σύνταξη στην καινούργια είναι 623,90 ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 793,07, δίνοντας στο συνταξιούχο το μηνιαίο ποσό των 1253,64 ευρώ. 

Η κυβέρνηση Σύριζα δεν τόλμησε να δημοσιοποιήσει τον επανυπολογισμό με την προσωπική διαφορά γιατί γνώριζε ότι θα είχε απέναντί της την οργή 2.500.000 συνταξιούχων. 

Ανέστειλε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Ο νόμος που ψήφισε στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2018 αναφέρει ρητά ότι η προσωπική διαφορά δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται η κατάργησή της και μετά το ξεπάγωμα(;) των συντάξεων από 1.1.2023 θα συμψηφίζεται μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, συμψηφιζόμενη με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Άρα, ο εν λόγω συνταξιούχος εάν θα συνεχίσει να παίρνει την προσωπική διαφορά και δεν συμβεί κάποια ανατροπή, δεν πρόκειται να δει αύξηση στη σύνταξή του σχεδόν ποτέ. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου. 


 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.