ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H πτώχευση της Thomas Cook δημιουργεί ανησυχία στον ελληνικό τουρισμό

0 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 09:50

Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο στον κόσμο ταξιδιωτικό γραφείο κήρυξε πτώχευση τα ξημερώματα της Δευτέρας αφήνοντας 600.000 τουρίστες σ' όλο τον κόσμο ξεκρέμαστους και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε απόγνωση. 

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1841 και που βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στο χείλος του γκρεμού, ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία», τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον άμεσο επαναπατρισμό σχεδόν 600.000 τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους μέσω της εταιρείας προχώρησαν οι βρετανικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν πως έχουν εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιωτών.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.

Οι επιπτώσεις στον Ελληνικό τουρισμό 

Με 48 ξενοδοχεία υπό το σήμα του στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα, μεγάλο πρόγραμμα κρατήσεων και προγραμματισμένες επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά, η ανακοίνωση κατάρρευσης του παλαιότερου και μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Μεγάλης Βρετανίας Thomas Cook, με 22 χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και 22 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, έχει προκαλέσει χάος στην Ευρώπη και στον ελληνικό τουρισμό.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο - ως μια πρώτη εκτίμηση - για 50.000 «εγκλωβισμένους» τουρίστες στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε σε πρωινές του δηλώσεις, οι πρώτοι 22.000 θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο, καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι έντονη.

Χαρακτηριστικές του αναβρασμού που επικρατεί στον τουρισμό είναι οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκου Χαλκιαδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για συμβόλαια και συνεργασίες της εταιρείας που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων.

«Είτε σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω ότι (σ.σ.: η πτώχευση) θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 2018 στην Ελλάδα αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα χάρη στην Thomas Cook κατά 3 εκατ. τουρίστες, γεγονός που κατέταξε τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά, μετά την Ισπανία.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.