ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία πριν από τα πρόστιμα

0 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 18:43

Οριστικό τέλος μπαίνει στις παρατάσεις για την υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο. Μετά το πέρας της άτυπης τελευταίας προθεσμίας θα επιβάλλονται πρόστημα από 50 έως 1.500 ευρώ

Τέλος στις αέναες παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής δήλωσης ακίνητης περιουσίας βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στελέχη του οποίου σημειώνουν ότι όσες δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφορούν περιοχές, στις οποίες είχε παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος των 3 + 3 μηνών, θα είναι οριστικά οι τελευταίες.

Από το χρονικό σημείο της λήξης τους έως και τις 15 – 30 Οκτωβρίου θα δοθεί μία τελευταία άτυπη προθεσμία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν ακόμα και εκπρόθεσμα την περιουσία τους αλλά χωρίς ποινή. Ωστόσο μετά τη λήξη και αυτής της περιόδου, που θα είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία για εμπρόθεσμες δηλώσεις, οι ιδιοκτήτες θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα, τα οποία αρχικώς δε θα είναι τσουχτερά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αλλά στη συνέχεια θα κλιμακώνονται και ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.

Η ακριβής τους κλιμάκωση και το ύψος τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ethnos.gr, είναι αυτό το οποίο συζητείται αυτήν την περίοδο μεταξύ υπουργείου και της προσφάτως τοποθετηθείσας νέας διοίκησης του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ορίζει η ήδη υφιστάμενη νομοθεσία, τα πρόστιμα δεν μπορούν να είναι μικρότερα των 50 ευρώ και υψηλότερα των 1.500 ευρώ.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις για το πως θα προχωρήσει η συλλογή δηλώσεων αλλά και η επιβολή των προστίμων αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί, πάντως, είναι ότι τα πρόστιμα δε θα είναι οριζόντια και το ύψος τους θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χρόνο καθυστέρησης. Έτσι, όσοι καθυστέρησαν τη δήλωση για ένα μήνα θα τιμωρούνται με χαμηλότερο πρόστιμο από όσους μπορεί να αδιαφόρησαν για χρόνια για τη διαδικασία.

Επιείκια για όσους έχουν αντικειμενικές δυσκολίες

Παράθυρο φαίνεται ότι θα αφεθεί, πάντως, για όσους αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην υποβολή δήλωσης, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί από την μέχρι τώρα πορεία των δηλώσεων, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ειδικά στον εντοπισμό των γεωτεμαχίων καθώς οι υπό κτηματογράφηση περιοχές αυτής της περιόδου ανήκουν γεωγραφικά στο πιο δύσκολο τμήμα της χώρας (ορεινές, νησιωτικές, κλπ), ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ η διαδικασία αρχικής υποβολής δήλωσης, βάσει της οποίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει τη δήλωση προσκομίζοντας όσα έγγραφα διαθέτει και να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ώστε να επανέλθει με ραντεβού για την υποβολή των υπόλοιπων πιστοποιητικών ακόμα και εκπρόθεσμα αλλά χωρίς ποινή. Σε κάθε περίπτωση, όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές εκπνέουν και οι παρατάσεις που έχουν δοθεί για την κτηματογράφηση θα πρέπει να σπεύσουν διότι στη συνέχεια θα έρθουν αντιμέτωποι και με την πληρωμή προστίμων.

Όπως ενημερώνει ο φορέας μέσω της σελίδας του ktimatologio.gr «αν δεν υποβάλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα, μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπληρώνοντας το Δ2 - Έντυπο Δήλωσης του Ν.2308/1995. Στην περίπτωση αυτή όμως προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου, θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν πληρώνετε πρόστιμο, παρά μόνο το πάγιο τέλος με τη γνωστή διαδικασία στις συνεργαζόμενες τράπεζες».

Βεβαίως όλα αυτά ισχύουν για τις περιοχές, στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται η κτηματογράφηση, καθώς παραμένει το «αγκάθι» των πέντε μελετών για ισάριθμες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ανατεθεί εξαιτίας δικαστικών προσφυγών και εμπλοκών. Πρόκειται για τις «ορφανές» μελέτες που αφορούν τις περιοχές Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, υπόλοιπο Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων και τη δεύτερη μελέτη του Ηρακλείου. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.