ΒΟΥΛΑ

3Β: Ο τόπος ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής προκαλεί αντιδράσεις

0 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019, 18:14

Τέλος του μήνα και οι νέες δημοτικές αρχές σήμερα και αύριο ορκίζονται για τη νέα δημοτική περίοδο. Οι περισσότερες επέλεξαν ως τόπο για την ορκωμοσία ή τις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων ή πολιτιστικούς δημοτικούς χώρους (στο δημαρχείο ο Δήμος Γλυφάδας, στο πολιτιστικό κέντρο "Κάρολος Κουν" ο Άλιμος, στο Δημαρχείο το Παλαιό Φάληρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης το Ελληνικό - Αργυρούπολη) ή υπαίθριους χώρους με υψηλούς συμβολισμούς όπως το Πάρκο Αρχαιοτήτων στην Ακαδημία Πλάτωνος (Μπακογιάννης).

Η δημοτική αρχή του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης του επανεκλεγέντα δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου επέλεξε να πραγματοποιήσει την τελετή ορκωμοσίας όχι στο Δημαρχείο ή στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων "Ιωνία" (δίπλα στο δημαρχείο) αλλά στο καφέ - εστιατόριο "Riviera Coast". Μία επιλογή που προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον Κώστα Πασακυριάκο να δηλώνει πως δεν θα παραστεί στη σημερινή τελετή ζητώντας από το δήμαρχο να ορίσει άλλη μέρα για την ορκωμοσία τους και τον Θάνο Ματόπουλο να διατυπώνει τις έντονες αντιρρήσεις του σε μακροσκελή δημόσια επιστολή.

Όπως αναφέρει ο Θ. Ματόπουλος η απάντηση του δημάρχου σε ερώτησή του για τους λόγους της επιλογής αυτής είναι ότι θεωρεί το Riviera Coast, (μίσθωση και εκμετάλλευση από ιδιώτη), δημόσιο χώρο αφού εκμισθωτής είναι η ΕΤΑΔ.

Γεγονός πάντως είναι ότι η επιλογή του δημάρχου έγινε αντικείμενο σχολιασμού και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συγκεντρώνοντας αρκετά αρνητικά σχόλια.

Το δελτίο τύπου πάντως του δήμου για την τελετή ορκωμοσίας, αναφέρει ως τόπο τέλεσής της τον "περιβάλλοντα χώρο" του δημαρχείου, χωρίς σαφή προσδιορισμό.

Η ανακοίνωση του Δήμου

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 19:30 στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου και των εκλεγμένων μελών του Δημοτικού και των Κοινοτικών συμβουλίων όπως προέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και επικυρώθηκαν από τις 542/2019 και 544/2019 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η διαδικασία είναι δημόσια και πραγματοποιείται σε εφαρμογή του άρθρου 52 του ν. 3852/2010.

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με τις διατάξεις των αρ.64 & 74 του Ν. 3852/2010, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11.00 μ.μ.

Η επιστολή του Κώστα Πασακυριάκου

Την απόφασή του να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας την Παρασκευή, γνωστοποίησε ο Κώστας Πασακυριάκος στο Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, το πρωί της Τετάρτης, σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο.

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα σάς ενημερώνω ότι δεν θα παραστώ στην τελετή ορκωμοσίας που έχετε προγραμματίσει να διεξαχθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Η πρόσκληση που μού έχει αποσταλεί αναφέρει πως η τελετή θα γίνει «στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου».
Όμως, όπως διαπίστωσα, η τελετή ορκωμοσίας των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων των κοινοτήτων, θα γίνει σε χώρο του καταστήματος «Riviera Coast».

Λόγος της αυτονόητης απόφασής μου να μην παραβρεθώ, είναι ακριβώς το γεγονός ότι η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί σε χώρο ο οποίος είναι ιδιωτικός, έχει παραχωρηθεί από το Δήμο και αξιοποιείται επιχειρηματικά.

Όπως γνωρίζετε, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει πως η ορκωμοσία γίνεται, εκτός από το Δημαρχείο, «σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου».

Ακόμα όμως κι αν ο νόμος προέβλεπε τη διοργάνωση της τελετής ορκωμοσίας σε ιδιωτικό χώρο που αξιοποιείται επιχειρηματικά, δεν θα συμμετείχα στην όλη διαδικασία, για καθαρά λόγους πολιτικής και ηθικής τάξης, σε όποιο κατάστημα ή χώρο επιχειρηματία κι αν γινόταν η τελετή ορκωμοσίας.

Στη βάση αυτή, σάς ζητώ να ορκιστώ σε άλλη ημερομηνία και εντός των προθεσμιών που προβλέπει η νομοθεσία, πριν την Δημόσια Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη 2019.

Με εκτίμηση,
Κώστας Πασακυριάκος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης».

Οι ενστάσεις Ματόπουλου

Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας των εκλεγμένων, σε χώρο ιδιωτικής χρήσης καταστήματος μαζικής εστίασης.

Η επιβεβαίωση κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, με τον κ. Δήμαρχο, το απόγευμα της Πέμπτης 29/8, ότι η τελετή ορκωμοσίας των Δημοτικών και Κοινοτικών συμβούλων θα γίνει στον υπαίθριο χώρο εντός του καταστήματος εστίασης ιδιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηριακού συγκροτήματος του δημαρχείου, ενώ στην πρόσκληση που μου είχε αποσταλεί, ανέφερε ασαφώς,
ότι η τελετή θα πραγματοποιείτο στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου, μας ξάφνιασε αρνητικά και προκάλεσε τον ανάλογο προβληματισμό.

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα ότι θεωρεί τον χώρο του καταστήματος εστίασης δημόσιο, λόγω του ότι ανήκει στην ΕΤΑΔ και ο Δήμος είναι συνδιαχειριστής. Επιπλέον δε, επειδή το αίτημα διάθεσης του χώρου δεν έγινε στον επιχειρηματία που έχει νοικιάσει το μαγαζί (με πολυετή ανανεούμενη δημόσια σύμβαση) αλλά στην ΕΤΑΔ και μάλιστα πριν περίπου δύο μήνες.

Ο χώρος τυπικά και ουσιαστικά είναι ιδιωτικής χρήσης, λόγω της ενεργής μίσθωσης του σε ιδιωτική εταιρεία εστιάσεως, βάσει της νομοθεσίας. Το αίτημα που ο δήμαρχος έκαμε προ διμήνου φαντάζει αίολο γιατί ο νόμος που προβλέπει την δυνατότητα η τελετή ορκωμοσίας να γίνεται εκτός δημοτικού καταστήματος ψηφίστηκε πριν από τέσσερεις εβδομάδες με το νόμο Παρ.2 Άρθρο 114 ΝΟΜΟΣ 4623/2019 και ισχύει από 9/8/2019.

Η διάταξη του βασικού νόμου 3852/2010 Άρθρο 52 - Παρ.2 όπως ισχύει μετά την τροποποίηση αναφέρει : «Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο.»

Αυτά για το ιστορικό της υπόθεσης, η ουσία και το μήνυμα όμως που εκπέμπει η προειλημμένη αυτή απόφαση δείχνει τη όλο και αυξανόμενη βούληση και πρακτική της δημοτικής αρχής για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα σε όλο και μεγαλύτερο εύρος ενεργειών του δήμου.

Γιατί δεν μπορεί κανείς καλόπιστος να μας πείσει ότι στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν υπάρχει υπαίθριος Δημόσιος χώρος που μπορεί να γίνει η τελετή ορκωμοσίας των νέων αιρετών αυτοδιοικητικών μελών του Δημοτικού και Κοινοτικών συμβουλίων.
Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος ότι η σημαντική τελετή δημόσιας δέσμευσης πριν την ανάληψη των καθηκόντων των εκλεγμένων αιρετών του δήμου δεν υποβαθμίζεται όταν γίνεται στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής επιχείρησης που παράλληλα θα λειτουργεί.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με την μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία έπρεπε να έχει την ευαισθησία να δει την τελετή αυτή στην πραγματική της διάσταση και να την διοργανώσει σε Δημόσιο χώρο που θα ήταν ομολογουμένως κοινής αποδοχής και θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες και σε όσους την παρακολουθήσουν να την θυμούνται σαν μία μοναδική στιγμή συμμετοχής σε δημοκρατική διεργασία.

Το υπαρκτό ενδεχόμενο να προσφύγει κάποιος για την τέλεση της ορκωμοσίας σε χώρο ιδιωτικής επαγγελματικής χρήσης και όχι Δημόσιο, όπως προβλέπεται θα δημιουργήσει σε περίπτωση δικαίωσης του στην αναίρεση όσων αποφάσεων και πράξεων έχουν συντελεστεί μετά την μη σύννομη ορκωμοσία; Σε τελική ανάλυση τι θα αναφέρει το προβλεπόμενο πρακτικό ορκωμοσίας για τόπο τέλεσης της; Θα αναφέρει τον πραγματικό τόπο τέλεσης της ορκωμοσίας δηλαδή το κατάστημα εστίασης «Riviera Coast» ή αναληθώς ότι τελέστηκε σε δημόσιο – δημοτικό χώρο; Και τελικά οι συνυπογράφοντες το πρακτικό ορκωμοσίας θα γίνουν συμμέτοχοι στην διαδικασία αυτή;

Η συγκεκριμένη απόφαση και πρακτική μας βρίσκει αντίθετους και ο δήμαρχος θα έπρεπε να μας ενημερώσει νωρίτερα και με σαφήνεια για το χώρο που θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας και όχι με τον ασαφή προσδιορισμό «στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου» που προφανώς έγινε για να μην μπορούν να γίνουν έγκαιρα νόμιμες διεργασίες αλλαγής του τόπου διεξαγωγής.

Η παρουσία μας στην τελετή ορκωμοσίας γίνεται με σκοπό να συμβάλουμε στην επίλυση των μικρών και μεγάλων θεμάτων της κοινωνίας, χωρίς καμία καθυστέρηση αλλά με σεβασμό στους πολίτες και την τήρηση της ουσίας των δημοκρατικών διαδικασιών. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.