ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελευταία μέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

0 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, 10:45

Τελευταία μέρα η σημερινή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αφού λήγει η διορία υποβολής με την πιθανότητα παράτασης να διαγράφεται ισχνή. 

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις πως ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που (δια-) κινδυνεύουν να μην υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Και αυτό γιατί:

- Μόνον το Σάββατο υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412 δηλώσεις Ε1, αριθμός εντυπωσιακός για τέτοια ημέρα.

- Την Κυριακή –προτελευταία ημέρα της προθεσμίας- ξεπέρασαν πλέον τα 6 εκατομμύρια οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 και έτσι απέμεναν λιγότερες από 200.000 δηλώσεις (από τις συνολικά 6,3 εκατομμύρια) για να υποβληθούν από το μεσημέρι χθες μέχρι και απόψε το βράδυ της Δευτέρας.

- Τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) φαίνεται να έχουν καλύψει σχεδόν πλήρως την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, από την περασμένη Πέμπτη ήδη κιόλας.

- Καθυστέρηση παρατηρείται μόνον σε δηλώσεις επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), για τις οποίες θα εξαχθούν ως το μεσημέρι σήμερα τα νεώτερα δεδομένα για το αν και κατά πόσον η υστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες ή σε απροθυμία των ιδίων των φορολογουμένων.

Τα «κατά κεφαλήν» εκκαθαριστικά

Τα στοιχεία υποβολής των τελευταίων ημερών πάντως, ερμηνεύουν ενδεχομένως γιατί πολλοί φορολογούμενοι ήταν διστακτικοί και απέφευγαν να έρθουν νωρίτερα με την οριστική υποβολή και εκκαθάριση των φετινών δηλώσεών τους.

Παρότι η τελική διορία πληρωμής της 1ης από τις 4 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει (ισχύει η 31η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ξεπερνά κατά πολύ και από τα 2.000 ευρώ ο καθένας τους!

Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά της τελευταίας στιγμής, ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φοολογούμενοι, έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.

Με βάση τα έως και χθες δεδομένα:

- Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1057,25 ευρώ –και το μέσο ποσόν αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα. Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

- Μόλις 1 στα 10 εκκαθαριστικά έχει βγει πιστωτικό και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ και οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν -εκτός απροόπτου- έως τα τέλη Αυγούστου.

- Οι υπόλοιποι (54,84% ή 1 στους 2) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.