ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Μητσοτάκης: Η ΚΥΑ που μπλοκάρει το Ελληνικό θα καταργηθεί άμεσα

0 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, 12:59

"Το έργο στο Ελληνικό θα προχωρήσει άμεσα" τόνισε σε συνέντευξή του στο Real fm ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την έκδοση της ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο που εξέδωσε η κυβέρνηση στο παραπέντε των εκλογών και που δημιούργησε σ' όλους την αίσθηση ότι ήταν μία ακόμα προσπάθεια να ακυρώσει το εμβληματικό έργο. 

"Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το Ελληνικό θα ανακληθεί αμέσως και το έργο θα προχωρήσει άμεσα, καθώς η ΝΔ θα προωθήσει ταχύτατα τις αποφάσεις που χρειάζονται", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, με βάση τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ η οποία υιοθετεί όλες τις θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, μπαίνει σε μία απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία αφού κάθε έργο που θα γίνεται θα πρέπει να παίρνει πρώτα την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού! Και ο ποιο απλός πολίτης μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε χρόνο και χρήμα. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα ιδιωτών που είχαν την ατυχία να βρεθούν κάποιες "πέτρες" στην εκσκαφή του οικοπέδου τους που εξετάζονταν για πολλούς μήνες από την αρχαιολογική υπηρεσία ή ακόμα και χρόνια, μέχρι να αποφανθούν αν είναι άξιες διατήρησης ή όχι. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Lamda Development κάνει λόγο δημιουργία απροσπέλαστων εμποδίων τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή, καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παρασκηνιακή λέγοντας «Και εκεί deal έχουν κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε μέχρι χθες με την ανοχή της εταιρείας, ενώ εμείς έχουμε τελειώσει όλη τη διαδικασία. Το πήραμε ένα σκέτο οικόπεδο, αλλάξαμε όμως τη σύμβαση και είπαμε ότι θα υπάρχει και πράσινο, την κυρώσαμε στη Βουλή και φέραμε το ΠΔ, ο παραχωρησιούχος καθυστερεί εδώ και 5 - 6 μήνες, παίζει κατενάτσιο. Βγαίνει ο παραχωρησιούχος και λέει ότι δεν τις θέλω αυτές τις αποφάσεις, θέλουμε άλλες. Αυτό το κάνουν γιατί και σε αυτό έχει κάνει deal , αν κερδίσει τις εκλογές να αλλάξει η σύμβαση και να δώσει περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχω τίποτα με την υγιή επιχειρηματικότητα, όσο θα κυβερνάμε σε αυτόν τον τόπο η υγιής ιδιωτική επιχειρηματικότητα, θα έχει πάντα θέση δίπλα στην κυβέρνηση η οποία θα σχεδιάζει την πορεία του τόπου αλλά όχι να τα ξεπουλάμε όλα για να κάνουμε χατίρια και deals με τους ιδιώτες», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, «γυρνάμε ξανά πίσω σε ένα μοντέλο που λεηλάτησε τη χώρα. Η χώρα λεηλατήθηκε γιατί κάποιες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες είχαν την πρόσβαση στις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου και στις μεγάλες συμφωνίες για να ξεζουμίζουν το ελληνικό δημόσιο. Αυτό που ονομάζουν ισχυρή ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για τους ισχυρούς.Η χώρα χρειάζεται δίκαιη ανάπτυξη».

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο εξέδωσε μία από τις τέσσερις απαιτούμενες ΚΥΑ, που αφορά την πολεοδόμηση του πάρκου. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Lamda, η συγκεκριμένη ΚΥΑ τινάζει στον αέρα το έργο.

Όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση της Lamda, η ΚΥΑ υιοθετεί θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή, καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,

β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

«Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο. Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή» καταλήγει ο επενδυτής.

Σταθάκης-Φλαμπουράρης για Ελληνικό: Συνεργασία ΝΔ - Lamda

Απάντηση στην ανακοίνωση της Lamda έδωσαν χτες και οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Γιώργος Σταθάκης. Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί καταλογίζουν στην εταιρεία πλήρη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για πολιτική σκοπιμότητα.

Ειδικότερα, για συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η οποία μάλιστα (συνεργασία) συνεχίζεται και εντείνεται, σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη. «Είναι φανερό ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η στάση τους. Εμείς, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο με τους όρους που είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή χωρίς τις σημαντικότατες αλλαγές που επιτεύχθηκαν κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Δηλαδή χωρίς την αύξηση της έκτασης του πράσινου στο Μητροπολιτικού Πάρκου, το ελεύθερο και αδόμητο μέτωπο στην παραλία μήκους 1 χλμ, τις υποδομές δημοσίου συμφέροντος κ.λ.π. Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Φλαμπουράρη.

«Οι μάσκες έπεσαν» αναφέρει από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν [...] Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η αποκάλυψη είναι καλοδεχούμενη καθώς οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», αναφέρει ο κ. Σταθάκης στη δήλωσή του.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.