ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tσίπρας στον ΣΚΑΙ για το 2015: Είμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι

1 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, 08:44
Tσίπρας στον ΣΚΑΙ για το 2015: Είμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα...

Μια συνέντευξη με καρφιά, μπηχτές και υψηλούς τόνους παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Κοσιώνη και Παπαχελά κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αρκέστηκε μόνο στις απαντήσεις αλλά σχολίασε και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για τη διαπραγμάτευση του 2015 με τους Ευρωπαίους και τα όσα την ακολούθησαν είπε πως πήγαν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι... 

Για την τραγωδία στο Μάτι είπε ότι όταν γυρνούσε από τα Σκόπια είχε το τηλέφωνο στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος κλειστό κι έτσι δεν ήξερε αν και πόσοι νεκροί υπήρχαν. Δεν ήξερε επίσης ότι η κάμερα στην περιβόητη σύσκεψη έκανε live μετάδοση. 

Για τον Πετσίτη και το ρόλο του είπε ότι ουσιαστικά ήταν ένα "φτωχοδιάβολος" που εκμεταλλεύθηκε τη γνωριμία του με τον Παππά και πουλούσε εξυπηρετήσεις κι ότι μπαινόβγαινε στο Μαξίμου όπως μπορεί να το κάνει ο καθένας. 

Είπε για τη μεσαία τάξη ότι είναι κερδισμένη, για το χρέος ότι το μείωσε αλλά και για τον Πολάκη ο οποίος είναι μεν αψύς και μπροστά στο πληκτρολόγιο του κινητού του "ξεφεύγει" αλλά ότι τον σέβεται γιατί έχει κάνει έργο στον τομέα της υγείας.  Για το μακεδονικό και την άποψη που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε τον ΣΚΑΙ και τη Ν.Δ. γιατί  δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη Για δε τις διακοπές του στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου είπε ότι έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. 

 
Η συνέντευξη ξεκίνησε σε τεταμένους τόνους, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει σχετικά με το εμπάργκο στο κανάλι: «Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον Σκάι αποκαθίσταται η κανονικότητα», και εξήγησε για την παρουσία του, στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι θα προσέλθει σε αντιπαράθεση προγραμματική αλλά δεν τήρησε τον λόγο του», ανέφερε.

«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη. «Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το Μάτι: Δεν γνώριζα για νεκρούς, δεν γνώριζα ότι ήταν live η σύνδεση

Σχετικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν γνώριζε για νεκρούς, είχε «ακούσει απλά φήμες για κάποιους που έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις και πως δεν ήξερε ότι η σύνδεση ήταν ζωντανή» στο επιχειρησιακό κέντρο, κατά την ενημέρωσή του.

Πώς περιέγραψε ο ίδιος εκείνη την ημέρα: «Για μένα δεν ήταν σαφές. Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά στο Μάτι ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπαίνω στο αεροπλάνο. Φεύγω αμέσως από την εκδήλωση. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό.Δεν μου είπαν για απώλειες γιατί δεν ήταν για απώλειες. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν πρέπει να γυρίσω γιατί η καταστροφή ήταν μεγάλη. Πέρασα από πάνω με το αεροπλάνο πάνω από την περιοχή, και είδα μία εικόνα που ήταν συντριπτική αλλά προφανώς δεν είχα εικόνα αν υπήρξε εκκένωση, αν έχουμε ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Βρέθηκα σε μία διαδικασία που από το αεροπλάνο χωρίς να προλάβω να έχω εικόνα, το κινητό κλειστό, βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ομολογώ δεν είχα καν εικόνα αν βγαίνει αυτό δημόσια ή όχι η ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα, δεν ξέρω αν θα άλλαζε κάτι στη δική μου στάση. Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Βρέθηκα εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα Ειδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση. Και ρωτούσα πράγματα που είχαν την αίσθηση ότι να κάνουν με θέματα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και πως την επόμενη μέρα θα μπορούσουμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Εκείνη λοιπόν την ώρα το μονο που είχα ως φήμη είναι ότι υπήρχει πιθανότητα για έναν ή δυο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Το είχα ως πληροφορία που πρόλαβα να την συλλέξω από την στιγμή που βγήκα από το αεροπλάνο μέχρι να φτάσω σε αυτή τη σύσκεψη. Αυτοί που ήταν στο τραπέζι μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα εκείνη τη ώρα.

Οταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα "γιατί είστε έτσι", "τι έχει γινει, πέιτε μου" και μου λένε "ξέρετε Πρόεδρε υπάρχει περιθώριο να έχουμε περισσότερους νεκρούς". Εκείνη την ώρα μόλις το συνειδητοποίησα ζητησα να βγω να κανω μια δήλωση και κυρίως να πάνε να έρθουν σε επάφη με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης για να αποκτήσουμε την εικόνα μιας πληρέστερης ενημέρωσης για να ενημερωσουμε τον ελληνικό λάο. Και μία ωρα μετά βγηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εικόνα της καταστροφής που είχαμε εκείνη την ώρα Λάθη γίνονται, πάντοτε γίνονται λάθη αλλά αυτό που βαραίνει την δική μου την σκέψη δεν είναι προφανώς η κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά το γεγονος ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές».

Συνεχίζοντας σχολίασε για τη δική του στάση: «Την επομένη της συνέντευξης Τύπου (του κυβερνητικού εκπροσώπου και των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής) πήρα πάνω μου ευθύνες που δεν είχα. Ανέλαβα όλη την ευθύνη».

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ.

«Μπορείτε να μου καταλογίσετε άγνοια γα το 2015. Ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς»

Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

«Στις διαπραγματεύσεις του 2015 δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό»

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Για τη φορολογία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ούτε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. «Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του Σκάι: «Αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη».

Για τις διακοπές στο σκάφος

«Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την φιλοξενία του σε σκάφος Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής, ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θλιβερή υπόθεση ο Πετσίτης»

«Είμαι πολύ περήφανος γιατί σε αυτή την κυβέρνηση ούτε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έβαλε το χέρι στο μέλι», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος για τον Πετσίτη και συνέχισε: «Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο που δεν είχε ούτε καν τη θέση συμβούλου, αλλά βρέθηκε επί της προσκολλήσεως. Στο Μαξίμου μπορεί να μπει... ο οποιοσδήποτε» είπε και πρόσθεσε: «Είναι μια θλιβερή υπόθεση σε ότι αφορά τον άνθρωπο αυτό. Προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ήταν οδηγός για να "πουλήσει" τις γνωριμίες του».

Για τον Πολάκη

«Τον Πολάκη τον πνίγει το δίκιο του και αν κρατάει εκείνη την ώρα το πληκτρολόγιο του κινητού του... του έχω πει ότι αυτός είναι κακός σύμβουλος. Κρίνω όμως τους υπουργούς μου από το έργο τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Θα ήταν άδικο να τους μαζέψουμε επειδή έκαναν ένα λάθος. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του (Πολάκη). Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Απίστευτη υποκρισία για το μακεδονικό»

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον Σκάι, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νίκος Γιαννιός 04.07.19
Για όλα φταίνε οι άλλοι και προπαντός όσοι έχουν διαφορετική άποψη από την δική του. Ομολόγησε όμως και μπράβο του, ανεπάρκεια πολιτική, αφέλεια πολιτική επίσης και προπαντός στιγμές πανικού με λάθη. Δεν επιτρέπεται κύριε Πρωθυπουργέ άνθρωποι με τέτοια ελλαττώματα να ασκούν εξουσία. Αλέξη δεν κάνεις για την δουλειά, τράβα να βρεις κάτι άλλο να κάνεις. Εγώ θα σου πρότεινα το επάγγελμα του Κονφερασιέ σε Τσίρκο ή σε Φεστιβάλ τραγουδιού.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.