ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Νίκου Δένδια στο Euronews: H αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών

0 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, 15:21

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Euronews και στη δημοσιογράφο Νικολέτα Δρούγκα:

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

▪ Η Τουρκία δείχνει μια διαχρονική προκλητικότητα. Τον τελευταίο καιρό νομίζω ότι ελέγχει τις ελληνικές αντιδράσεις. Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι η Τουρκία, είτε σε προεκλογικές περιόδους είτε σε περιόδους αλλαγής υπουργών, γενικά προσπαθεί να "μετρήσει" τις ελληνικές αντιδράσεις. Άρα, δεν είναι κάτι τελείως ασύνηθες, όμως έχουμε μια μεγαλύτερη ένταση τώρα, σε συνδυασμό με τα διάφορα ενεργειακά ζητήματα τα οποία υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά, όπως πάντα, οφείλει να διατηρήσει την ψυχραιμία της, να έχει μια σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία, να προασπίσει τα εθνικά δικαιώματα, να απορρίψει τις αναίτιες διεκδικήσεις και από εκεί και πέρα να έχουμε την ελπίδα ότι και η γειτονική χώρα θα λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της λογικής και του διεθνούς δικαίου. Αλλά πάντως, για να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους Τούρκους γείτονές μας: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία ελληνική κυβέρνηση να εκχωρήσει κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα.

▪ Ξέρετε, δεν έχουμε κάποια επιλογή στάσης. Εμείς πάντα επιδιώκουμε και θέλουμε τη συνεννόηση για την καλή γειτονία. Αυτή είναι η θέση μας στην εξωτερική πολιτική. Αλλά και από την άλλη, δεν έχουμε και καμία δυνατότητα να εκχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Άρα, η θέση μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η επιδίωξη της καλής γειτονίας, αλλά και η απόλυτη προστασία των εθνικών δικαιωμάτων.

▪ Για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει σημασία να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να φερθεί όπως φέρεται κανείς απέναντι σε ένα κυρίαρχο κράτος. Μία συμπεριφορά πέραν του διεθνούς δικαίου δεν βοηθάει ούτε την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να γίνει ένας σύγχρονος σοβαρός παίκτης. Όχι ένα άτακτο παιδί στην Ανατολική Μεσόγειο.

▪ Οι σχέσεις της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βελτιωθεί επειδή συνολικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα προσχώρησε στις πάγιες απόψεις που η Νέα Δημοκρατία ιστορικά εξέφραζε, όπως το "ανήκομεν εις την Δύσιν" του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Που σημαίνει ΝΑΤΟ, καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και βέβαια πλήρη συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ σημαντικό όμως ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα βλέπουν στην Ελλάδα, αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία, έναν σταθερό σύμμαχο στην περιοχή.

▪ Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα, πολλά προβλήματα. Τα έχουμε υπογραμμίσει, προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση και θα λειτουργήσουμε για να τη βελτιώσουμε. Και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου, στο οποίο τα Σκόπια θέλουν να μπουν και να αποτελέσουν μέρος, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα.

▪ Θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, να δούμε πού είναι τα προβλήματα και πώς μπορούμε να τα επιλύσουμε. Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με τα Σκόπια και από εκεί και πέρα να τους βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Ποιο θα είναι το «αντάλλαγμα», μέσα σε εισαγωγικά; Η βελτίωση των προβλημάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

▪ Η αλλαγή κυβέρνησης, σίγουρα είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, αλλά στην πραγματικότητα είναι η αλλαγή σελίδας. Η Νέα Δημοκρατία επαγγέλλεται ένα διαφορετικό κράτος. Διαφορετικό θεσμικά και διαφορετικό οικονομικά. Στον οικονομικό τομέα πρέπει να φτάσουμε σε σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης, το αναιμικό 1 – 1,5% δεν φτάνει. Η χώρα έχει υποστεί βαθιά κρίση και βαθιά από- επένδυση. Πρέπει να πάμε μπροστά. Στο θεσμικό, πρέπει να ξαναστήσουμε την Ελλάδα σαν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Επί ΣΥΡΙΖΑ κάναμε πολλά- πολλά βήματα πίσω. Η Δικαιοσύνη είναι μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν και πολλά άλλα.

▪ Υπάρχει σειρά έτοιμων νομοθετημάτων για τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας. Όμως για τα θέματα αυτά έχουμε ζητήσει και θα πάρουμε, αν η κοινωνία επιλέξει εμάς, μια ξεκάθαρη εντολή. Για παράδειγμα το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, που στην Ελλάδα έχει και έναν συμβολισμό. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη μη άσκηση βίας μέσα στα Πανεπιστήμια από οργανωμένες μειοψηφίες που εμποδίζουν την ανταλλαγή ιδεών. Έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την αντίληψη ότι γινόμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Άρα λοιπόν η ΝΔ θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Δεν πρόκειται όμως με κανέναν τρόπο να εμφανίσει πράγματα για τα οποία δεν έχει ζητήσει προηγουμένως την εξουσιοδότηση από το εκλογικό σώμα. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τη θετική ψήφο και θα εφαρμόσει την εντολή του ελληνικού λαού.

▪ Για την Κυριακή των εκλογών δεν βλέπω κύμα αποχής, όμως θα ήθελα να το προβλέψουμε και να το αποτρέψουμε. Είναι φρόνιμο εκείνη την ημέρα να μην πάμε για μπάνιο, ώστε οι επόμενες ημέρες για την Ελλάδα να είναι ακόμη καλύτερες.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.