ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας

0 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 20:12

Την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, σχετικά με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο «υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλουν προτάσεις για τα απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση». Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου, διευκρινίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το Συμβούλιο σημειώνει ακόμα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπενθυμίζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων της 26ης Ιουνίου 2018, σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια, ενώ επιπλέον δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για μέτρα και κυρώσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε στις δηλώσεις του ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αποφάσεις της, υπογραμμίζοντας ότι για το λόγο αυτό η παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αποφάσισε το Συμβούλιο πέρυσι, παραμένει σε ισχύ. «Η απόφασή μας επηρεάστηκε σημαντικά τις ενέργειες με τις γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Επίτροπος Χαν.

Διπλωματικές πηγές: Πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Από την πλευρά της Ελλάδας, διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ανέφεραν ότι «για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες». Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.