ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά «Med7»: Εκτός πραγματικότητας η κοινή διακήρυξη για Κυπριακή ΑΟΖ

0 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 20:35

Συνεχίζει να διατηρεί τους υψηλούς τόνους και την ένταση η Τουρκία, η οποία δια του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε οργισμένα στην κοινή διακήρυξη των ηγετών από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου που κάλεσαν την Ε.Ε. να λάβει μέτρα για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ανακοινωθέν τους κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας»

Σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σ’ αυτό». «Δείχνει γι’ άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη διευθέτηση του Κυπριακού» επισημαίνεται στη ανακοίνωση.

«Η διακήρυξη υποστηρίζει επίσης τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που συνιστούν από μόνες τους παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει εμφατικά, ούτε η ΕΕ ούτε κάποιο μέλος της μπορούν να επικυρώσουν τις διεκδικήσεις μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, που είναι συστατικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα του νησιού, δεν είναι κανονική χώρα», υπογραμμίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «στο θέμα του Κυπριακού πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνον Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν επιτευχθεί η πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για ασφάλεια. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα τους φυσικούς πόρους του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής οι ηγέτες των «Med7» -ήτοι Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.


liberal.gr

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.