ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1681

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Οι ταφικές πρακτικές του Φαλήρου στην αρχαϊκή κοινωνία

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 1 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 11:51

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου, την Πέμπτη 30 Μαϊου 2019, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΦΛΟΙΣΒΟΣ", με θέμα: "Όψεις της αρχαϊκής κοινωνίας μέσα από τις ταφικές πρακτικές Φαλήρου", με κεντρική ομιλήτρια την έφορο αρχαιοτήτων Πειραιώς και νήσων, Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη.

Σημαντικά τα όσα ανέφερε η κα Χρυσουλάκη για την Νεκρόπολη του Φαλήρου,  η οποία καλύπτει μία περίοδο που εκτείνεται σε περίπου τρεις αιώνες, δηλαδή, από τον 8ο π.Χ. μέχρι την αυγή του 5ου π. Χ. και για τον τρόπο που τιμωρούνταν και θάβονταν εκεί, αυτοί που διέπρατταν κακουργήματα,  οι αιχμάλωτοι, αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών, καθώς και για τον γενικότερα ξεχωριστό τρόπο που γινόταν η ταφή ενηλίκων και παιδιών, που ήταν ανάλογη με την κοινωνική τους θέση.

Μεταξύ αυτών που ακούσαμε και είδαμε, αξίζουν ιδιαίτερης μνείας τα όσα εντυπωσιακά ανέφερε η αρχαιολόγος, σχετικά με τον άγριο και αποτρόπαιο θάνατο των καταδικασμένων πολιτών για κακουργήματα, με την μέθοδο του αποτυμπανισμού.

Ο αποτυμπανισμός, υπήρξε μία φρικτή μορφή θανατώσεως στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν μία μορφή "σταύρωσης", πριν αυτής του Χριστού, κατά την οποία, το κάρφωμα του γυμνού ανθρωπίνου σώματος γινόταν πάνω σε μία ξύλινη πλατιά σανίδα έτσι, που ήταν αδύνατον να κινηθούν. Καθ' όλη την διάρκεια της "σταύρωσής" τους, φρουρούνταν, προκειμένου να μην δεχτούν την παραμικρή φροντίδα, τροφή, νερό ή, την όποια βοήθεια για να αποδράσουν, με αποτέλεσμα να παθαίνουν εξαρθρώσεις, υποφέροντας μέχρι την τελευταία τους πνοή.

Ενίοτε, το πλήθος αναλάμβανε την αυτοδικία λιθοβολώντας, μαστιγώνοντας ή, χτυπώντας με ρόπαλα τον ακινητοποιημένο πάνω στην σανίδα κακούργο. Σε περίπτωση δε, που αργούσε να επέλθει ο θάνατος, προβλέπονταν και η "χαριστική βολή", διαμελίζοντας ο όχλος με μανία το σώμα μαζί με την σανίδα, στην οποία ήταν καρφωμένο!

Η "πομπή θανάτου".
Επίσης, κατά την διάρκεια των εργασιών για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", αποκαλύφθηκαν θαμένοι δεκάδες σκελετοί σιδηροδέσμιοι, σε μακριά συστοιχία, ο ένας δίπλα στον άλλον, που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως μία " πομπή θανάτου".

Ο "εγχυτρισμός" βρεφών.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετικά με τις ταφικές πρακτικές του Φαλήρου της αρχαϊκής κοινωνίας, ήταν αυτό των παιδικών και βρεφικών πτωμάτων, τα οποία θάβονταν με την μέθοδο του "εγχυτρισμού". Κοντολογίς, τα μικροσκοπικά τους σώματα σφραγίζονταν μέσα σε ειδικές νεκρικές χύτρες, δηλαδή μέσα σε ένα πιθάρι. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και η ταφή γυναίκας που πέθανε κατά την διάρκεια της γέννας με το βρέφος κατά το ήμισυ έξω, και όπως αποτυπώνεται η στιγμή εκείνη με τους σκελετούς τους, στις φωτογραφίες των αρχαιολόγων την ώρα της αποκάλυψης κατά την ανασκαφή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Γεώργιος Ασημακόπουλος, ο πρώην δήμαρχος και έγκριτος νομικός Αθηνών, Στυλιανός Βλαχόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, Νικόλαος Γιαννιός, η τ. Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου, Δέσποινα Βλαχοπούλου κ.α.


Ο Ν. Γιαννιός ανάμεσα στη Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη (αριστερά) και την πρόεδρο του Σοροπτιμιστικού Ομιλου Μαρία Ιωαννίδη. 


Γιώργος Ασημακόπουλος, Δέσποινα Βλαχοπούλου, Νίκος Γιαννιός, Στυλιανός Βλαχόπουλος. 


Η γραμματέας του Σοροπτιμιστικού Ομίλου, Πέγκυ Ξανθάκη - Μπαλαμπίνη. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Καλαμακιώτισσα 04.06.19
Εξαιρετικό!!!!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.