ΓΛΥΦΑΔΑ

Γλυφάδα: Στον Εισαγγελέα το πόρισμα για τις "μαϊμού" αποφάσεις του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου

0 23 ΜΑΙΟΥ 2019, 16:07

H πολύμηνη προσπάθεια από τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας Παναγιώτη Γιάχο, της ανάδειξης του σκανδάλου των "μαϊμού", όπως χαρακτηρίστηκαν, συνεδριάσεων  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Διοίκηση Παπανικολάου, όπως φαίνεται έχει φτάσει σε  κομβικό σημείο. Εκδόθηκε το πόρισμα του ελέγχου που πραγματοποιούν εδώ και καιρό  οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. 

Τρεις μέρες πριν ν' ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στους δήμους, ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου βρίσκεται αντιμέτωπος με το πόρισμα της ελεγκτικής αρχής το οποίο χαρακτηρίζεται "καταπέλτης" και για το οποίο σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιάχο έχει ήδη λάβει γνώση. 

Όπως είναι γνωστό και όπως έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, ο δήμαρχος Γλυφάδας ελέγχεται για την λήψη πλήθους αποφάσεων δια περιφοράς (τηλεφωνικώς), οι οποίες χαρακτηρίζονται πλαστές και "μαϊμού", αφού αφ' ενός ο τρόπος λήψης "δια περιφοράς" δεν είναι σύμφωνος με τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων και αφ' ετέρου εμφανίζονται να ψηφίζουν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν ήταν παρόντες και σε κάποιες δε περιπτώσεις βρίσκονταν και εκτός Ελλάδας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου και υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Παπάζογλου, ο οποίος το διάστημα που εμφανίζεται να ψηφίζει αποφάσεις του Δ.Σ. απουσίαζε στη Ζάμπια! 


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" η οποία αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της το πόρισμα, το αποτέλεσμα της έρευνας του Σώματος Ελεγκτών αποκάλυψε ότι:

"μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαρτίου 2017, τα τρία προαναφερθέντα δημοτικά όργανα πραγματοποίησαν συνολικά 63 εικονικές συνεδριάσεις, από τις οποίες εμφανίζονται να ελήφθησαν 86 αποφάσεις.

«Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν σε αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και υψηλού οικονομικού προϋπολογισμού (π.χ. αναμόρφωση προϋπολογισμού, προμήθειες, υπηρεσίες, προσλήψεις κ.ά.), τα οποία θα έπρεπε να συζητηθούν σε τακτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωθούν αναλυτικά επί του θέματος από τους αρμόδιους εισηγητές και να τύχουν διευκρινίσεων τυχόν ερωτήματά τους, ώστε να διαμορφώσουν καλύτερη κρίση για την ψήφο τους», επισημαίνουν οι επιθεωρητές.

Αντιθέτως, η διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή Παπανικολάου -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα που η εφημερίδα δηλώνει ότι έχει στην κατοχή της,  ήταν συνοπτικά η εξής:

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έπαιρναν e-mail με πρόσκληση για έκτακτη (υποτίθεται) συνεδρίαση «ως επί το πλείστον λίγο πριν τον αναγραφόμενο στην πρόσκληση χρόνο για έναρξη “διά περιφοράς-τηλεφωνικής συνεδρίασης”».

Ο χρόνος αποστολής της πρόσκλησης μάλλον είχε μικρή σημασία, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις υποτιθέμενων συνεδριάσεων τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και της οικονομικής επιτροπής όπου «το ηλεκτρονικό μήνυμα [σ.σ. το e-mail] στάλθηκε μετά την έναρξη της συνεδρίασης»!

2. Ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοτικούς συμβούλους και συμπληρώνονταν ονομαστικές καταστάσεις, όπου σημειωνόταν η παρουσία ή απουσία τους και η θετική ή αρνητική ψήφος τους.

«Για τις περισσότερες “συνεδριάσεις” δεν συμπληρώθηκε δίπλα στα ονόματα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας η παρουσία τους ή μη ή η ψήφος τους, θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεση αυτών για την προς έγκριση απόφαση», περιγράφουν οι επιθεωρητές.

3, Υπήρχαν περιπτώσεις που η δημοτική αρχή δεν κρατούσε ούτε τους τύπους! Και μάλιστα, αλλάζοντας την κορυφαία για έναν δήμο οικονομική απόφαση, δηλαδή τον προϋπολογισμό του.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής για αναμόρφωση προϋπολογισμού, για τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου: «ελήφθησαν “τηλεφωνικά” και από τα δύο συλλογικά όργανα την ίδια ημέρα εν αγνοία των μελών των δύο οργάνων».

4. Τα περισσότερα θέματα των εικονικών συνεδριάσεων χαρακτηρίζονταν «κατεπείγοντα» χωρίς να αιτιολογείται το «κατεπείγον» και επίσης «δεν σχετίζονταν με γεγονότα απρόβλεπτα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και για τα οποία δεν μπορούσαν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες για την ένταξη αυτών σε τακτική συνεδρίαση», όπως επισημαίνεται στο πόρισμα.

Η παράνομη αυτή πρακτική της δημοτικής αρχής Γλυφάδας έγινε, σύμφωνα με τους ελεγκτές, κατά παράβαση δύο νόμων (του κώδικα δήμων και του «Καλλικράτη»), αλλά και του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας.

Τυχόν ισχυρισμός ότι δεν συνέβησαν οι «διά περιφοράς» συνεδριάσεις απορρίπτεται αυτομάτως από τη στιγμή που τόσο ο δήμαρχος (και ταυτόχρονα πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής) όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εμφανίζονται σε πρακτικά τακτικής συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου να επιβεβαιώνουν την πραγματοποίησή τους.

Στο πόρισμα περιλαμβάνεται απόσπασμα πρακτικών (39η συνεδρίαση,14.12.2015), όπου υπάρχει η εξής στιχομυθία:

Πρόεδρος: Θα μείνει ως έχει η κατάσταση και μετά τον επανέλεγχο της Υπηρεσίας να περάσει διά περιφοράς τα επιπλέον ποσά.

Δήμαρχος: Αν προκύψει ζήτημα τροποποίησης, θα επανέλθουμε με διά περιφοράς εισήγηση.

«Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την ομοθυμία χθες να έχουμε αυτήν την διά περιφοράς συνεδρίαση», καταγράφεται να λέει ο δήμαρχος στα πρακτικά της συνεδρίασης στις 4.11.2015.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, οι (40 συνολικά) εικονικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έγιναν υπό την ανοχή όχι μόνο του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και συμβούλων της αντιπολίτευσης, «κυρίως του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης» (αναφορά ειδικά για τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής), «διότι ενώ γνώριζαν για την ακολουθούμενη διαδικασία» και παρότι διατύπωναν ενστάσεις, «δεν προσέφυγαν στους αρμόδιους φορείς ελέγχου της εγκυρότητας των υπόψη αποφάσεων».

Στο πόρισμα, πάντως, καταγράφονται αντιδράσεις από πλευράς δημοτικών συμβούλων για τις εικονικές συνεδριάσεις, ενώ γίνεται αναφορά και στην αναγγελία που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι.

Η οικονομική ζημιά

Υπήρξε οικονομική ζημιά για το δήμο από την παραπάνω διαδικασία; O πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Γιάχος ο οποίος αποκάλυψε και στοιχειοθέτησε αυτή την υπόθεση έχει εκτιμήσει ότι οι παραπάνω αποφάσεις παρήγαγαν οικονομικά αποτελέσματα ύψους 10 εκ. ευρώ. 

Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι «δεν δύναται να εκτιμηθεί αν η λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων […] επέφερε οικονομική ζημιά στον δήμο». Όμως είναι σίγουρο ότι αυτό το σκέλος θα αποτελέσει αντίμενο της εισαγγελικής έρευνας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του πορίσματος είναι η θεσμική ασέβεια που έδειξαν δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο ΣΕΕΔΔ.

Οι ελεγκτές γνωστοποίησαν στους δύο αιρετούς τις αρχικές διαπιστώσεις του ελέγχου και ζήτησαν τις απόψεις τους, ωστόσο εκείνοι «δεν απάντησαν στα έγγραφα», επιμένοντας να τηρούν την τακτική της σιωπής απέναντι στα εις βάρος τους στοιχεία.

Το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης απεστάλη στην εισαγγελική αρχή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και την εξέλιξή της θα παρακολουθήσουμε στο επόμενο διάστημα. 

Όπως έχει επισημάνει ο Παναγιώτης Γιάχος ο οποίος δήλωσε ότι θα παραστεί ως "πολιτική αγωγή" στην εκδίκαση της υπόθεσης, σε παρόμοια περίπτωση στο Δήμο Αγράφων ο δήμαρχος για τέσσερις "δια περιφοράς" συνεδριάσεις και με αποδεδειγμένη δυσκολία μετακίνησης των αιρετών στην έδρα του Δήμου είχε τεθεί σε 4μηνη αργία.   

Στην περίπτωση του δημάρχου Γλυφάδας, με την πληθώρα των "μαϊμού" συνεδριάσεων και τα οικονομικά αποτελέσματα που παρήγαγαν ύψους 10 εκ. ευρώ, ποια θα είναι η αντιμετώπισή του από τα αρμόδια όργανα; 

Αποστάσεις...

Ακόμα κι αν εκλεγεί δήμαρχος, σκούρα τα πράγματα για τον κ. Παπανικολάου, ο οποίος σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να επανέλθει στην ευρωβουλή βρήκε την πόρτα του κόμματος της  Ν.Δ. κλειστή. Στην Πειραιώς γνωρίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης και κρατούν αποστάσεις.

Τόσες μάλιστα, που κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα πριν από δύο μέρες, ο δήμαρχος απουσιάζει παντελώς από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.  


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.