ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Τα προσόντα του καλού δημοτικού συμβούλου

Του Γιώργου Ασημακόπουλου* 1 21 ΜΑΙΟΥ 2019, 22:26

Η ζωή μας διδάσκει συνεχώς. Είναι ρεαλιστική λοιπόν η παρομοίωση του Δήμου με μια ανώνυμη εταιρεία, στην οποία μέτοχοι είναι όλοι οι ψηφοφόροι με μια μετοχή-ψήφο ο καθένας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μιας μεγάλης εταιρείας επιλέγεται από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενώ αντιστοίχως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου από τους ψηφοφόρους.

Αυτή η παρομοίωση μας βοηθά να εντοπίσουμε καλλίτερα τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, γιατί λογικά, δεν θα πρέπει να διαφέρουν από εκείνα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας μας. Η επιλογή ενός Δημοτικού Συμβούλου, είναι παρόμοια με την επιλογή ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας μας.

Εκτός της αυτονόητης τιμιότητας, η ύπαρξη "κοινού νου" είναι "εκ των ων ουκ άνευ". Ας προσέξουμε όμως, γιατί το πράγμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνήθιζε να λέει: «Common sense is not as common as common people think» (ο κοινός νους δεν είναι τόσο κοινός όσο οι κοινοί άνθρωποι νομίζουν). Πίσω από αυτό το λογοπαίγνιο κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια.

H καταξίωση στον επάγγελμα του, η μόρφωση, η εμπειρία, το "βιογραφικό" του δηλαδή, είναι ένα εχέγγυο της ικανότητάς του να βλέπει τα πράγματα σφαιρικά, αντικειμενικά, ρεαλιστικά και σε βάθος. Να αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας λύσης και να προτείνει ή να εγκρίνει την καλλίτερη. Η επαγγελματική καταξίωσή του μαρτυρεί ότι έχει δώσει εξετάσεις στον επαγγελματικό στίβο και έχει κριθεί επιτυχών. Αυτό είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί, ενδεχομένως, στα όποια θεσμικά καθήκοντα του ανατεθούν, υπεύθυνος για ένα τομέα δράσης.

Είναι απαραίτητο να διαθέτει ανεξάρτητη προσωπικότητα και βούληση. Να έχει το θάρρος της γνώμης του. Το στοιχείο της αυτόβουλης γνώμης είναι πολύ σημαντικό. Να μιλά λιγότερο και να σκέφτεται περισσότερο. «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Να προβάλλει τεκμηριωμένα την ενδεχόμενη αντίρρηση του στον αρχηγό της παράταξής του, αν δεν συμφωνεί με κάποια πρόταση ή ενέργειά του. Να διαμένει μόνιμα στον τόπο που φιλοδοξεί να εκλεγεί, ώστε να μπορεί να τον «πονάει» και να τον «νοιώθει» ολοκληρωτικά, πρωί-μεσημέρι-βράδυ.

Η ανεξάρτητη προσωπικότητα του συμβούλου (συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης) του επιτρέπει να εγκρίνει μια πρόταση, εφόσον την θεωρεί επωφελή, ακόμη κι αν προέρχεται από αντίπαλη παράταξη. Μια από τις πληγές των πολιτικών μας πραγμάτων είναι η απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης, έστω και της άριστης, που προέρχεται από την αντίθετη πλευρά μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από την αντίθετη πλευρά! Μπαίνει δηλαδή το μικροσυμφέρον του "εγώ" πάνω από το συμφέρον του συνόλου.

Το ειλικρινές και συνεχές (όχι περιστασιακό) ενδιαφέρον για το Παλαιό Φάληρο και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, χαρακτηρίζουν τον ιδανικό σύμβουλο. Διασφαλίζουν τις φιλότιμες προσπάθειες που θα καταβάλλει στη διάρκεια της θητείας του, για το καλό του τόπου μας. Γιατί θα τον "πονάει".

Στον κόσμο των επιχειρήσεων λέμε πως, ένας διευθυντής είναι τόσο ικανός όσο το άθροισμα των ικανοτήτων των υφισταμένων του. Μεταφέροντας το παράδειγμα στον Δήμο μπορούμε να πούμε πως ένας Δήμαρχος είναι τόσο ικανός όσο το άθροισμα των ικανοτήτων των δημοτικών συμβούλων του. Σε μια κακή ή καλή δημοτική διοίκηση την ευθύνη δεν θα την φέρει μόνο ο Δήμαρχος. Θα την φέρουν εξ ίσου και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το "σταύρωμα" των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι εξ ίσου σημαντικό με την επιλογή του νέου Δημάρχου.

*Ο Γιώργος Ασημακόπουλος είναι
Aντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Συνεχίζουμε για το Παλαιό Φάληρο”
 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ε Τ Π δημαρχος Π ΦΑΛΗΡΟΥ 22.05.19
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΣ ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ δεν τον επελεξε τυχαιως 2-3 φορες δημαρχευοντα ΗΞΕΡΕ και την αποτελεσματικοτητα του και οτι ξερει να κρατα ισορρπιες
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.