ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 18 ΜΑΙΟΥ 2022, 06:27

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Άρθρο της Μαρίας Τρύφων* - "Πριν το μετά"

Γράφει η Μαίρη Τρύφων* 0 21 ΜΑΙΟΥ 2019, 11:10

Στο 36ο Παγκόσμιο συνέδριο της IBBY( International Board on Books for Young People) στην Αθήνα, είχα την τύχη να ακούσω την συγγραφέα και ακτιβίστρια Mrs. Deborah Ellis, στην εμπνευσμένη ομιλία της “Before They Give the Order” «Πριν να δώσουν την διαταγή». Τι μπορούμε να κάνουμε πριν για να μην φτάσουμε να δώσουμε μια αναγκαστική λύση μετά. Το πριν και το μετά. Αιώνιοι αντίπαλοι και συνοδοιπόροι ζωής. Η ορμή και το όραμα με την σκληρή πραγματικότητα. Τα χιλιάδες ενδιάμεσα αν…

Ως άτομο που ασχολείται με τα κοινά εδώ και χρόνια, μέσα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση, διαπιστώνω ότι αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες, πρέπει να κάνουμε την δουλειά του πριν, για να μην είναι αργά μετά.

Να είμαστε το παράδειγμα, ώστε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, να γίνουν οι ενεργοί πολίτες του αύριο, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να αποκτήσουν αισθητήριο στην Τέχνη, να αγαπούν τα βιβλία, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με μέτρο.

Να είμαστε το παράδειγμα, ώστε να μάθουν κι εκείνα να την προστατεύουν και να αγαπούν την φύση. Να προσφέρουν όπου και όσο μπορούν, μέσω του εθελοντισμού.

Να μάθουν να σκέφτονται, να κρίνουν και να προωθούν το εμείς, αντί του εγώ.

Να τους δείχνουμε το πριν του κόσμου, για να μπορούν να ονειρεύονται, προγραμματίζουν και διεκδικούν την θέση τους στο μέλλον τους, στο μετά τους.

Άλλωστε σχολείο, γονείς, πολιτεία, φορείς τον ίδιο στόχο πρέπει να έχουμε.

Δουλεύουμε με τα παιδιά μας το πριν, γιατί είμαστε συνυπεύθυνοι για το μετά τους.

Δουλεύουμε για το πριν, ζούμε ένα όμορφο τώρα και έχουν τα παιδιά ένα καλύτερο μετά. Να τα ενδυναμώσουμε πριν, για να αντέχουν τα δύσκολα μετά. Αν δεν δώσουμε εμείς το παράδειγμα, τότε ποιος;

Ελάτε να συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας πριν, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί σωστά. Εμείς, εδώ είμαστε από πριν, όχι τώρα μόνο ως υποψήφιοι παντός είδους, αλλά και στην συνέχεια. Εκμεταλλευτείτε μας, θετικά.

Πριν, τώρα και μετά.

* Μαίρη Τρύφων
Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό
«ΣυνεχίΖουμε για το Παλαιό Φάληρο» του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.