ΓΔ: 637,29 1,28% EUR/USD: 1,1403

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Συνέντευξη του Στέλιου Μαμαλάκη υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με τον Γιώργο Πατούλη

Συνέντευξη στο Νικόλα Κονταρίνη 0 9 ΜΑΙΟΥ 2019, 21:18

Ο Στέλιος Μαμαλάκης είναι Μαθηματικός και Συγγραφέας, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αγίου Δημητρίου και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Νότιο Τομέα με τον Γιώργο Πατούλη.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την ενασχόλησή του με τα κοινά, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ρόλο του πολιτικού από οποιοδήποτε επίπεδο αυτός δραστηριοποιείται.  

Το αντικείμενο της μέχρι τώρα ενασχόλησή σας με τα κοινά ήταν ο Εθνικοτοπικός Σύλλογος, στον οποίο είστε Πρόεδρος

- Για την ακρίβεια το αντικείμενό μου με άξονα τον Σύλλογο Κρητών και της Παγκρητίου Ενώσεως όπου είμαι μέλος του Δ. Σ.  είναι ο Πολιτισμός που εκπορεύεται από την παράδοση. Η παράδοση ξέρετε είναι ο μίτος που μας συνδέει με τις ρίζες. Θεωρώ ότι στην αποξενωμένη Αθήνα που ζούμε η διατήρηση της “πληροφορίας“ από γενιά σε γενιά, είναι έργο Εθνικό και τον ρόλο αυτόν τον έχουν αναλάβει οι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι.

- Η μετάβασή σας στην Περιφέρεια είναι για εσάς ένα πολιτικό άλμα;

Κατ' αρχήν πιστεύω ότι προσωπικά έχω κατακτήσει το να είμαι ΠΟΛΙΤΗΣ. Παράλληλα για να απαντήσω στην ερώτησή σας, την πιθανή μετάβασή μου στη Περιφέρεια, ούτε άλμα την θεωρώ, πόσο μάλλον πολιτικό, καθ΄όσον η λέξη “πολιτική“ με την τρέχουσα σημασία της λέξης, δεν είναι κάτι που με εκφράζει.

- Παίρνοντας αφορμή από αυτό που μόλις διατυπώσατε, να σας επισημάνω την διαπιστωμένη δυσπιστία των πολιτών προς τους πολιτικούς. Ποιά η άποψή σας επ΄αυτού;

Η γενικευμένη αντίδραση που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί, είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη, διότι είναι πράγματι τρομακτικό το να διαψεύδονται προσδοκίες.

Είναι πρόσφατη άλλωστε η εμπειρία όπου ο Ελληνικός λαός εναπόθεσε τις ελπίδες του εκεί, όπου διαψεύστηκαν πλήρως.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως και ειδικότερα η Περιφέρεια έχει το πλεονέκτημα να αφουγκράζεται άμεσα τα προβλήματα των πολιτών, κυρίως αυτά της καθημερινότητας και συνεπώς να προβαίνει ευχερέστερα στη επίλυσή τους.

- Ποιό είναι κατά την γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Ως εκπαιδευτικός εδώ και χρόνια, είμαι δέκτης “μηνυμάτων“ τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς. Αποκρυπτογραφώντας τα και εξετάζοντας τη “μεγάλη εικόνα“ σε βάθος χρόνου, έχω διαμορφώσει την άποψη ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της Παιδείας.

Το πρόβλημα της Παιδείας – το οποίο βεβαίως δεν μπορούμε να αναλύσουμε στην παρούσα συνέντευξη – δεν περιορίζεται στη εκπαίδευση, αλλά έχει λάβει πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις με μη αντιστρέψιμες φοβούμαι συνέπειες.

- Η σύγκρουση ως πολιτική είναι μέσα στις προθέσεις σας;

Η σύγκρουση ως αυτοσκοπός είναι αδιέξοδη.

Οι καιροί επιτάσσουν συνεργασίες. Συνεργασίες αρχών, συνεργασίες στη βάση του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης και της αλληλοεκτίμησης. Οι συνεργασίες παράλληλα πρέπει να διέπονται από ένα κοινό όραμα και κοινούς στόχους που θα αποβλέπουν στο βέλτιστο.

Επισημαίνω αυτά, διότι ως άνθρωπος της αγοράς, η συνεργασία μου με ανθρώπους που διαθέτουν ικανότητες, ταλέντα, δεξιότητες και καλή θέληση, μου έχει αποφέρει άριστα αποτελέσματα, τα οποία δεν θα μπορούσα να επιτύχω μόνος μου.

Από την άλλη πλευρά η σύγκρουση με καθεστηκυίες αντιλήψεις, τον εφυσηχασμό, την λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον ωχαδελφισμό, μα κυρίως την διαιώνιση και επιβράβευση της μετριότητας, καθίσταται αναπόφευκτη και αναγκαία.

- Ποιο είναι το προσόν που πρέπει να διαθέτει κάποιος που κατέχει δημόσια θέση;

Όχι προσόν. Προϋπόθεση και μάλιστα αυτονόητη. Η εντιμότητα. Κοιτάξτε, η εντιμότητα δεν αφορά μόνο στην άμεση οικονομική συνδιαλλαγή, αλλά και σε προθέσεις και μεθοδεύσεις από όπου προκύπτει ωφέλεια.

Πέραν αυτής όμως η γνώση, η εμπειρία και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητα προσόντα, τα οποία όμως πρέπει να έχουν αποδειχθεί εν τη πράξει.

- Ποιος είναι ο προορισμός του πολιτικού προσώπου;

Να σας πω. Εδώ θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά από κλισέ εκφράσεις του τύπου “να είναι υπηρέτης του λαού “ να μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον” και λοιπές βαρύγδουπες και πολλές φορές υποκριτικές ατάκες.

Προσωπικά υιοθετώ μια – θα την χαρακτήριζα - αντισυμβατική αλλά ρεαλιστική κατά την γνώμη μου άποψη.

"Ο ρόλος του πολιτικού είναι να υπηρετεί ευσυνείδητα τον εαυτό του με την έννοια του να υπηρετεί αταλάντευτα τις αρχές του".

Συνεπώς είναι ευθύνη του ψηφοφόρου, να επιλέξει κατ΄αρχήν πολιτικούς με αρχές. Συνεχίζοντας αυτόν τον συλλογισμό, είναι αφ΄ενός απολύτως δημοκρατικό και αφέτέρου πράξη ευθύνης, ο πολίτης να επιλέξει εκπροσώπους που διαθέτουν εκείνες τις αρχές που προάγουν το κοινό καλό.

- Θα μου επιτρέψετε προσωπική ερώτηση. Τι είναι αυτό για το οποίο δεν θα θα συγχωρούσατε τον εαυτό σας;

Στο αν δεν αντιδρούσα σε κάτι που το θεωρώ άδικο.

- Και κάτι άλλο. Ποιο είναι το σημείο αναφοράς σας;

Όχι μόνο σημείο αναφοράς, αλλά και στήριγμά μου.
Η οικογένειά μου. Η σύζυγός και τα παιδιά μου. Συνοδοιπόροι, φίλοι και σύμβουλοι. Είναι το απάγκιο μου. Περιττό να σας πω, πόσο τυχερός και ευλογημένος άνθρωπος νοιώθω.

- Θα ήταν παράλειψη εάν δεν σας ρωτούσα, τι είναι για εσάς η Κρήτη.
Πηγή έμπνευσης. Είναι εκεί που ανατρέχω σωματικά και πνευματικά για εξαγνισμό. Δεν είναι μόνον οι ρίζες μου, δεν είναι μόνο ο τόπος και το τοπίο, δεν είναι μόνο η παράδοση και η τοπολαλιά, είναι κυρίως οι άνθρωποι, οι άνθρωποί μου,οι συμπατριώτες μου, το αίμα μου.

- Κλείνοντας, έχετε να υποδείξετε κάτι στους υποψήφιους ψηφοφόρους σας;
Όχι ! Και εγώ ως ψηφοφόρος έχω βαρεθεί τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια και ανεπιφύλακτα είμαι οπαδός των στίχων.

"Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά".
Για τα μόνα που είμαι σίγουρος είναι τρία πράγματα:

* Για την γνώση που έχω αποκομίσει ως εκπαιδευτικός.
* Για την πολιτιστική μου εμπειρία που "ακουμπάει" στην ιδιότητά μου ως Προέδρου των Κρητών Αγίου Δημητρίου.
* Για το ότι θα εξακολουθήσω να είμαι θύμα της εργασιομανίας μου.

Ποιος είναι ο Στέλιος Μαμαλάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στον Άγιο Δημήτριο. Η καταγωγή του είναι από το Ρέθυμνο Κρήτης μιας και ο πατέρας του είναι από τα Αγκουσελιανά και η μητέρα μου από τα Λευκόγια Ρεθύμνης.

Σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην συνέχεια εξειδικεύτηκε στον τομέα της Στατιστικής.

Εργάστηκε ως μελετητής και σύμβουλος σε ερευνητικά προγράμματα στατιστικής. Από το 1996 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης, έχει συγγράψει 9 τίτλους βιβλίων και είναι ιδιοκτήτης φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης στο Παλαιό Φάληρο.

Επι σειρά ετών συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό κίνημα.

Από το 2013 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αγίου Δημητρίου Αττικής και από το 2016 είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Ακουσελιανών και Παλαιολουτριανών Αθήνας.

Το 2018 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητίου Ενώσεως με τον συνδυασμό του Προέδρου κ. Γιώργου Μαριδάκη.

Είμαι παντρεμένος με τη Παιδίατρο-Νεογνολόγο, κ. Κανδήλη Γεωργία και έχει δύο κόρες την Ελευθερία και την Ανδριάνα 19 και 21 ετών, φοιτήτριες στα τμήματα Φυσικοθεραπείας του Παν. Δυτικής Αττικής και Πληροφορικής του Παν. Πειραιά.

Η απόφαση για συμμετοχή του στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό “Νέα Αρχή για την Αττική “ οφείλεται αφ' ενός στην πεποίθησή του ότι ο Γιώργος Πατούλης είναι εις θέσιν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιστοφής του κλίματος και αναβάθμισης του θεσμού προς όφελος των πολιτών, και αφ΄ετέρου στη διαπίστωση ότι στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, περισσεύουν τα λόγια εις βάρος της εργασίας και της αποτελεσματικότητας.

Και όπως αναφέρει επιγραμματικά: "Καλούμαστε να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα που έχει προκύψει από μια αναποτελεσματική Διοίκηση, με την ψήφο μας την Κυριακή της 26ης Μαίου".
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.