ΓΔ: 633,16 -0,58% EUR/USD: 1,1312

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι για μισθώσεις Airbnb

0 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, 09:34

Μαζική έφοδο πρόκειται να εξαπολύσει η Ανεξάρτητα Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις ινερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού. Πρόκειται για τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Homeaway.

Τα στοιχεία που θα λάβει η φορολογική διοίκηση θα αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργεια διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπισθούν φορολογούμενοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά δεν δηλώνουν τη σχετική δραστηριότητα και τα εισοδήματα στην Eφορία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ιντερνετικών πλατφορμών υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό μητρώο περίπου 60.000 ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις πως αρκετοί και από αυτούς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν από τις μισθώσεις μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών.

Για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκτός από τη λήψη των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει τα εξής:

Διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με τη μέθοδο της «προσποίησης του πελάτη».
Λήψη των δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών των ιδιοκτητών μέσω των εμβασμάτων που εισπράττουν.

Σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο θα επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος εισοδήματος με προσαυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.