ΓΛΥΦΑΔΑ

Βούλα: Αιχμηρή απάντηση Κωνσταντέλλου στον Μητροπολίτη Καρπενησίου

0 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, 20:28

Διαστάσεις εκτός Μητροπόλεως Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Ελληνικού φαίνεται ότι παίρνει η άρνηση αποδοχής, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, της εκλογής του νέου μητροπολίτη Αντωνίου, αφού όπως έχει διατυπωθεί  δημοσίως από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η συμμετοχή του στην εκλόγιμη λίστα δεν ήταν σύννομη. 

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου σχετικά με την πρόθεση της εκκλησίας να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε στο παρελθόν από τον Μητροπολίτη Αντώνιο, αλλά και η προσφυγή του κατά της εκλογής του στο ΣτΕ, τον έκαναν αποδέκτη επιστολής από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου Γεώργιο. 

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου με  επικριτικό ύφος αφού τον κατηγορεί για ψηφοθηρία, αναφέρεται στις αγαθοεργίες που κάνει η εκκλησία και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρειάζεται για να στηρίξει τους έχοντες ανάγκη, λέει πως οι εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες της περιοχής προϋπήρχαν των κατοίκων, προτρέπει τον δήμαρχο να τις αγοράσει ο δήμος και μετά να τις κάνει ότι θέλει και τέλος λέει πως "αν δεν μπορεί να τους βοηθήσει ας μην τους δημιουργηθεί προβλήματα".   

Η απάντηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου 

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με αυστηρό και δεικτικό τόνο αφού πρωτίστως σχολιάζει το ύφος της επιστολής απαντά στον Μητροπολίτη Καρπενησίου, γνωστοποιώντας του στο τέλος ότι επειδή και οι δύο είναι δημόσια πρόσωπα θα δώσει τις επιστολές στη δημοσιότητα.    

Η επιστολή Κωνσταντέλλου
 
Σεβασμιώτατε,

Έλαβα την από 4-4-2019 επιστολή σας, την ανέγνωσα και τη μελέτησα με προσοχή. Σας ευχαριστώ που διαθέσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να θίξετε από την δική σας οπτική, πτυχές της τρέχουσας επικαιρότητας και να μου υποδείξετε τρόπους συμπεριφοράς και χειρισμού των θεμάτων. Η πρόσφατη συνέντευξή μου (Παραπολιτικά FM 90,1 στις 31-3-2019) στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Σταυρόπουλο, η οποία με τίτλο «Κατά της εκλογής Μητροπολίτη Γλυφάδας προσφεύγει ο Κωνσταντέλλος» έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ως αρχείο ήχου, μάλλον σας έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Προφανώς γι αυτό παραλείψατε να θέσετε αριθμό Πρωτοκόλλου σε ένα τόσο σημαντικό, και κατά την εκτίμησή σας, θέμα, που κοινοποιείτε και στην Ιερά Σύνοδο.

Σεβόμενος απόλυτα την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους ιερούς Κανόνες της (της οποίας είμαι ζωντανό μέλος και ενορίτης Ναού του Δήμου μας), τιμώντας το αξίωμα της Αρχιεροσύνης που μόλις προ τριετίας λάβατε (ακολουθώντας φυσικά τους νόμους της ευνομούμενης Πολιτείας), αλλά και με βαθειά συναίσθηση ότι είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (υπερασπιζόμενος πάντοτε το κοινωνικό σύνολο), οφείλω να απαντήσω πάνω στα σημεία που θίγετε στην επιστολή σας.

Αντιπαρέρχομαι σκοπίμως το ύφος της, που δεν συνάδει προς την πνευματικότητα ενός Ιεράρχη και σας ευχαριστώ που ασχολείσθε και πάλι με την Μητρόπολή μας και τους ιερείς της, έχοντας προφανώς επιλύσει όλα τα προβλήματα της δικής σας Μητρόπολης.

Σχετικά με την ψηφοθηρία, την οποία επικαλείσθε ως στόχο και ουσιαστικό καθοδηγητή των κινήσεών μου, σας ενημερώνω πως δεν χρειάζομαι κανενός είδους επικοινωνιακό πυροτέχνημα που θα μπορούσε να υποβοηθήσει τον προεκλογικό μου αγώνα. Αρκούμαι στην κρίση των συμπολιτών μου και στο μεγάλο έργο που έχω ήδη ολοκληρώσει κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μου. Εξάλλου οι ψηφοθηρικοί λόγοι, πάντοτε επιβάλλουν την αποχή, τη σιωπή και την απόσταση από παρόμοιες, ασύμφορες πολιτικά, δημόσιες τοποθετήσεις. Ότι πράττω, υπηρετεί την νομιμότητα και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Οι αναφορές μου στις πρόσφατες Αρχιερατικές Εκλογές και στην εγκατάσταση στην περιοχή μας του Τιτουλαρίου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου ως «εκλεγμένου» Μητροπολίτη Γλυφάδας, αφορούν μόνο τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής του, την αντίθετη με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι και νόμος του Ελληνικού Κράτους (Ν. 590/1977, άρθρο 25, παραγρ. 2), για την οποία ήδη έχω καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης και προσφυγή για ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όσο για τις επιδιώξεις του εν λόγω Αρχιερέα στα όρια του Δήμου μας, έχω προσωπική αντίληψη από την πεντάχρονη θητεία μου, των γνωστών επιχειρηματικών του ενεργειών, αλλά και των μεγαλόπνοων επενδυτικών σχεδίων του, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε και σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό (Σεπτέμβριος 2018) σε τοπική, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα. Στο διαφαινόμενο σύνθημα του Γενικού Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Τιτουλάριου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου «τσιμέντο σε όλα», εμείς αντιπαραθέτουμε και υπερασπιζόμαστε το δικό μας δόγμα «πράσινο σε όλα», συντασσόμενοι με τις επιδιώξεις και τις διακηρύξεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου, που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την διαφύλαξη του απειλούμενου οικολογικού μας συστήματος.

Αναφέρεσθε επίσης κατ΄ επανάληψη στα πανάκριβα οικοπεδικά ακίνητα, τα αποκαλούμενα και ως «φιλέτα» της περιοχής μας, εννοώντας προφανώς τις εκτάσεις που η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει εντός των ορίων του Δήμου μας και διαχειρίζεται η Ε.Κ.Υ.Ο., το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων, σας υπενθυμίζω, σε πολλές περιπτώσεις εξετάζει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκτιμώ την αυτοκριτική σας ή μάλλον τον αυτοσαρκασμό σας «Μπορεί να γίνονται λάθη, μα δεν υπάρχουν σκοπιμότητες»! Η ειρωνική πρότασή σας για εξαγορά τους από το Δήμο μας, και διάθεσή τους στο κοινωνικό σύνολο, καταδεικνύει ότι ο ανεδαφικός προγραμματισμός σας, καταλήγει σε αδιέξοδα και γραφικές ιδέες και προτάσεις. Σας πληροφορώ ωστόσο, ότι ο Δήμος μας με τις κοινωνικές δομές που διαθέτει, σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες συνανθρώπους μας, παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε άπορους και άστεγους, συνδράμει όλο και περισσότερες οικογένειες σε ανάγκη. Η διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων του Δήμου μας είναι σε δημόσιο έλεγχο, οπότε, εάν θέλετε ελάτε να σας ξεναγήσω ώστε να διαπιστώσετε το επιτελούμενο έργο μας, πράγμα που φαντάζει μάλλον αδύνατο για τον έλεγχο των δικών σας οικονομικών πόρων.

Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε σπέρνοντας εσκεμμένα διχόνοιες, διαχωρίζοντας τους ιερείς της περιοχής μας από τους ιερείς των ενοριών φτωχότερων περιοχών της πατρίδος μας, γιατί από την Εκκλησιαστική περιουσία, κανείς εφημέριος του Δήμου μας, δεν γνωρίζω να έχει ευεργετηθεί ούτε με ένα ευρώ. Οι ιερείς της περιοχής μας, όπως πολύ καλά γνωρίζω, βρίσκονται κοντά στους χριστιανούς των Ναών μας, τους βοηθούν μέσα από το αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο τους και επισκέπτονται τα σπίτια των ενοριτών τους μόνο για ποιμαντικές ανάγκες και ιερές ακολουθίες. Όπως επίσης γνωρίζω πολύ καλά, ότι τις πολυτελείς κατοικίες των πλουσίων της περιοχής μας επισκέπτονται ορισμένοι λίγοι ευτυχώς αδελφοί σας Αρχιερείς με σκοπό να εισακουσθεί και να εκπληρωθεί ένα και μόνο, συγκεκριμένο πάντοτε, ίδιο αίτημα. Γι’ αυτό και, παρά την ανακοινωθείσα συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, συμφωνώ με την παραμονή του κλήρου στο Ενιαίο Μισθολόγιο και συντάσσομαι με όλες τις δυνάμεις μου στην υπεράσπιση αυτού του κεκτημένου δικαιώματος των ιερέων.

Χωρίς να υπεισέρχομαι στο χρονικό ιδιοκτησίας των ακινήτων, καθώς είναι άστοχος ο ρητορικός υπαινιγμός σας, λυπούμαι ειλικρινά επειδή ένας εκκλησιαστικός ηγέτης ομιλεί τόσο απαξιωτικά για τους αγώνες των εργαζομένων και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα όπως επίσης για τις διεκδικήσεις τοπικών κοινωνιών. Ίσως γι αυτό θεωρείτε, πως άπαντες πρέπει να κάνουμε τυφλή υπακοή στην διοικούσα Εκκλησία, ακόμη και όταν αυτή προχωρά σε παράτυπες ή και παράνομες ενέργειες όπως στην εν λόγω περίπτωσή μας. Έτσι μόνο εξηγείται ότι μου απευθύνετε -ωσάν σε παιδάκι Δημοτικού Σχολείου (!)-, παράκληση (;) παρότρυνση (;) εντολή (;) απειλή (;) να μη «σας» δημιουργώ προβλήματα. Και βεβαίως δεν αναφέρεσθε επί προσωπικού, αφού ουδεμία γνωριμία, συνάντηση ή συναναστροφή υπήρξε ποτέ μεταξύ μας, αλλά υποδηλώνετε πως ομιλείτε εξ ονόματος και άλλων Αρχιερέων. Μάλλον των «38» που ανακοινώθηκαν ως ψηφίσαντες τον εν τέλει «εκλεχθέντα» Αρχιερέα. Ως απάντηση, σας υπενθυμίζω το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, το οποίο ως Έλληνας πολίτης, αλλά και αιρετός Δήμαρχος, οφείλω πιστά να σέβομαι και να εφαρμόζω: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει …».

Προς ενημέρωσή σας καθόσον και εσείς όπως και εγώ κατέχουμε δημόσια αξιώματα, η συγκεκριμένη αλληλογραφία μας σαφώς ενδιαφέρει όλους τους πολίτες και για το λόγο αυτό, εκτός της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα δημοσιοποιηθεί και στον τύπο.

Σας εύχομαι ολόψυχα, Καλή Ανάσταση.

Ο Δήμαρχος

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Κοινοποίηση: Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος


Η επιστολή του Μητροπολίτη Καρπενησίου Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.