ΓΔ: 630,72 -0,36% EUR/USD: 1,1358

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φρένο στην Cosco βάζει το ΚΑΣ

0 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, 13:03

Όπου μεγάλη επένδυση το "φάντασμα" του ΚΑΣ είναι "παρών". Μετά το Ελληνικό και την προσπάθεια κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου της μεγαλύτερης έκτασης της επένδυσης στο πρώην αεοδρόμιο του Ελληνικού, το ίδιο επιχειρήθηκε και πέτυχε κατά το ήμιση και στον Πειραιά, μπλοκάροντας ουσιαστικά την τεράστια επένδυση της Cosco στο πειραιώτικο λιμάνι.

Και βέβαια ο Πειραιάς θα μπορούσε να έχει χειρότερη μοίρα και να είχαν κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και τα 11.500 τετραγωνικά μέτρα που ζητούσε η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων. Εν τέλει, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δέχτηκε την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, να κηρυχθεί ο μισός χώρος, το πρώτο και δεύτερο διαμέρισμα όπως και μέρος του τρίτου, όλο το τμήμα της πόλης που βρίσκεται εντός των τειχών δηλαδή. Αλλά ο στόχος ήταν η χερσαία ζώνη του εμπορικού λιμένος, και αυτός επετεύχθη. Κηρύχθηκε όλος. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να μπλοκάρει μέσω ΚΑΣ την επένδυση της Cosco.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έκανε παρέμβαση στο ΚΑΣ ζητώντας την αναβολή της συζήτησης αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό. Καθώς συζητούσε με την πρόεδρο του συμβουλίου, έγινε φανερό πως ο δήμος έχει ενημερωθεί πλημμελώς από το υπουργείο και τις υπηρεσίες του. Δεν απαντήθηκε καμία από τις 11 σοβαρές ερωτήσεις του, ούτε και κατά τη συνάντησή του με την υπουργό, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως φάνηκε επίσης, η κήρυξη του Πειραιά επιταχύνθηκε λόγω ΟΛΠ.

Η συζήτηση για το master plan του ΟΛΠ συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ με προσπάθεια να μπλοκαριστεί η επένδυση της Cosco στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Στην εισήγηση στο σημείο όπου έχει δοθεί άδεια του ΚΑΣ για εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης κρουαζιέρας, δίπλα στον λεγόμενο «τάφο του Θεμιστοκλή», όπου έχουν σωθεί και μικρά τμήματα του αρχαίου κονώνειου τείχους, προβλεπόταν μείωση του εμβαδού των κτιρίων που θα ανεγερθούν. Το ένα θα είναι περί τα 18.000 τετραγωνικά και το άλλο περί τα 24. Όπως εξήγησαν όμως από τον ΟΛΠ, εάν δεν ανεγερθεί τουλάχιστον το κτίριο των 18 χιλιάδων τετραγωνικών, το οποίο αποσκοπεί στην υποδοχή και αναμονή των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια, η επένδυση δεν θα γίνει.

Στον χώρο της «Παγόδας», ενός υφιστάμενου κτιρίου, προβλέπεται η ανέγερση και λειτουργία πεντάστερου ξενοδοχείου. Εκεί το ύψος κρίνεται υπερβολικό και υπήρχε η πρόταση να απαλειφθούν κάποιοι όροφοι.

Το υπουργείο επιμένει για τη μετατροπή του Silo σε μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων. Αλλά, αυτό δεν ζητήθηκε από τον επενδυτή όταν υπογραφόταν η σύμβαση. Μάλλον επομένως δεν πρέπει να περιμένει κανείς πως θα δοθούν 70 εκατ. ευρώ- τόσο υπολογίζεται το κόστος από πλευράς ΟΛΠ. Στην Πέτρινη Αποθήκη, πάντως, που βρίσκεται δίπλα, θα γίνει μουσείο μετανάστευσης.

Τελευταίο σημείο τριβής ήταν η χερσόνησος της Κυνόσουρας, όπου λειτουργούν ναυπηγεία. Η περιοχή είναι κηρυγμένη ολόκληρη Ζώνη Α και Ζώνη Β. Ενώ όμως οι αρχαιολόγοι δέχονται πως δεν πρέπει να λειτουργούν εκεί καθόλου ναυπηγεία, εξαιρούν τα ναυπηγεία Μπεκρή, λέγοντας πως έχουν άδεια των τελευταίων ετών. Δεν θέλουν να δώσουν άδεια στα ναυπηγείων των Αφών Διαμαντή, ούτε και άδεια να γίνουν νέες εγκαταστάσεις σε Ζώνη Β της Κυνόσουρας. Το κλείσιμο ναυπηγίων αυτή τη στιγμή, σημαίνει πως θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, λέει ο ΟΛΠ.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.