ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 00:55

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Κωνσταντέλλος: Δεν θέλουμε Μητροπολίτη που ενδιαφέρεται μόνο για το real estate της Εκκλησίας

Της Εύης Κονταρίνη 0 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 19:22

Έφθασε η ώρα. Αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας θα εκλέξει τον διάδοχο του αποβιώσαντος Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου στην ομώνυμη Μητρόπολη. 

Η εκλογή Μητροπολίτη υπό άλλες συνθήκες πιθανώς να περνούσε απαρατήρητη και θα απασχολούσε τα μέσα  ενημέρωσης που ασχολούνται αμιγώς με εκκλησιαστικά θέματα. Στην περίπτωση όμως της Μητρόπολης της Γλυφάδας κάθε άλλο παρά έτσι είναι, αφού η εκλογή Μητροπολίτη φαίνεται να έχει πολλές και υπόγειες προεκτάσεις που σχετίζονται με την εκκλησιαστική περιουσία, τα "ιερά φιλέτα" όπως χαρακτηρίζονται,  και την αξιοποίησή της. 

Μπορεί η Μητρόπολη Γλυφάδας να χαρακτηρίζεται "οικονομικά αδύναμη" απ' ότι φαίνεται όμως είναι πολύτιμη για την Εκκλησία ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας της που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στη Βουλιαγμένη

Το ερώτημα που εδώ και καιρό τίθεται από την τοπική κοινωνία που έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα στο θέμα του διαδόχου της Μητρόπολής του και εκφράζεται με ψηφίσματα στα δημοτικά συμβούλια και παραστάσεις των δημάρχων των πόλεων Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Ελληνικού - Αργυρούπολης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, υπέρ άλλου υποψηφίου, είναι αν για την εκλογή θα ληφθεί υπ' όψιν η γνώμη του "ποιμνίου" ή θα υπερισχύσει το οικονομικό  εκκλησιαστικό συμφέρον και έτσι όπως αυτό εκφράζεται από τις διαφαινόμενες αρχιεπισκοπικές προτιμήσεις, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Η αρχιεπισκοπική προτίμηση και τα φιλέτα της Βουλιαγμένης 

Ο "Τσάρος" των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας Μητροπολίτης Σαλώνων Αντώνιος προκρίνεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη Μητρόπολη της Γλυφάδας, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαφαινόμενα, αφού φαίνεται πως εξυπηρετεί άψογα τα σχέδια της Εκκλησίας για τα "ιερά φιλέτα" της Βουλιαγμένης.

Ποιος είναι όμως ο Μητροπολίτης Σαλώνων και ποιος είναι ο ρόλος του στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας γενικότερα;

Το όνομα του, ως διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, σύμφωνα με πάμπολλα δημοσιεύματα, εμπλέκεται σε πολλές περιπτώσεις που έχουν γεννήσει πολλά ερωτηματικά για τις μπίζνες της εκκλησίας με αμφίβολης οικονομικής επιφάνειας επιχειρηματίες, "εξωτικές" εταιρείες και κυβερνητικές παρεμβάσεις, πράγμα που θέτει υπό αίρεση τον ισχυρισμό του Αρχιεπισκόπου ότι θέλει την αξιοποίηση των φιλέτων της Βουλιαγμένης προκειμένου να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο και γεννά υποψίες για "εξυπηρετήσεις" άλλου βεληνεκούς.  

Είναι αυτός που δεν έκρυψε ότι η Εκκλησία δέχθηκε προτάσεις από Ρώσους και Άραβες για ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στη Βουλιαγμένη, και δεν έκρυψε ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τα 1800 στρέμματα της Φασκομηλιάς ζητώντας να αλλάξει ο εξαιρετικά χαμηλός και ασύμφορος συντελεστής δόμησης που επέβαλε ο Κασιδόκωστας προκειμένου να προστατέψει την περιοχή, υπογραμμίζοντας πως "όποιος πάρει το κομμάτι αυτό θα δημιουργήσει και ένα μικρό άλσος φυτεύοντας δέντρα. Αυτό που θα θέλαμε είναι να γινει ένα κόσμημα για την περιοχή κάτι όμορφο που θα την αναβαθμίσει" είπε ο εκλεκτός του Ιερώνυμου.

Η τοπική κοινωνία δεν θέλει τον Αντώνιο

Τα ψηφίσματα των τριών δήμων και η κοινή ανακοίνωση των τριών δημάρχων δηλώνουν πως κάθε άλλο παρά σύμφωνη είναι η τοπική κοινωνία με τις επιδιώξεις της Αρχιεπισκοπής. 

Ειδικότερα ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος o οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στις επιδιώξεις της εκκλησίας και στις πλάτες του οποίου έχει πέσει και το μεγαλύτερο βάρος καθ' όσον το σύνολο της επίμαχης φερόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου του, ερωτώμενος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Είναι ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής μας επιθυμεί την ανάληψη της ποιμαντικής ευθύνης της Μητροπόλεώς μας από τον πρωτοσύγγελο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο, έναν πνευματικό άνθρωπο, δοκιμασμένο, άξιο και γνώριμο στην περιοχή μας για δεκαετίες τώρα, από το ποιμαντικό του έργο και όχι από κάποιον που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο REAL ESTATE εκκλησιαστικών ακινήτων και αδιαφανών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εδώ και χρόνια, έχοντας δώσει πολύ άσχημα δείγματα γραφής στην περιοχή μας και έχοντας μόλις πριν λίγους μήνες ανακοινώσει δημοσίως σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τις προθέσεις του για business με αραβικά και ρωσικά κεφάλαια.

Αυτή την άποψη ασπάζομαι και εγώ προσωπικά αλλά και το σύνολο της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων της περιοχή μας, κάτι που εκφράστηκε πρόσφατα και με ένα ομόφωνο και ξεκάθαρο ψήφισμα του δημοτικού μας συμβουλίου". 


... και εσωτερικό αντάρτικο

Αναταράξεις - "αντάρτικο" το χαρακτηρίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι - προκαλεί η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εν όψει της εκλογής νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας.

Στο κείμενο της επιστολής - γνωμοδότησης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας διατυπώνονται ενστάσεις σχετικά με την υποψηφιότητα του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου ο οποίος είναι και γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών (ΕΚΥΟ) και προειδοποιεί για την ύπαρξη νομικού κωλύματος. 

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας υποστήριξε ότι τυχόν εκλογή του Αντωνίου Αβραμιώτη ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εγκυρότητα της εκλογής, κάτι που μπορεί να καταστήσει την Εκκλησία, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, «υπό εκβιασμό» από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ο επίσκοπος Σαλώνων εκ του νόμου δεν έχει δικαίωμα εκλογής σε θέση επαρχιούχου μητροπολίτη, διότι η θέση του δεν είναι μία από τις 16 θεσμοθετημένες θέσεις βοηθών επισκόπων που δεν έχουν εκλογικό κώλυμα. Λόγω αυτού του νομικού κενού στον καταστατικό χάρτη μπορεί να δημιουργηθεί το εξής παράδοξο: η Ιεραρχία να εκλέξει τον επίσκοπο Σαλώνων και το υπουργείο Παιδείας ή η νομική υπηρεσία της Προεδρίας ή του Εθνικού Τυπογραφείου, που διενεργούν έλεγχο νομιμότητας, να εντοπίσουν το νομικό κώλυμα εκλογής.

Θα ακούσει ο Ιερώνυμος; 

Μετά απ' όλα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω οι λόγοι που τίθεται εν αμφιβόλω η υποψηφιότητα του Αντωνίου είναι πολλοί. Πρωτίστως όμως, οφείλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δείξει ότι σέβεται τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και ν' αφήσει την "εκκλησιαστική" περιουσία, που μεταβιβάστηκε όπως ανέφερε παλαιότερα ο Μητροπολίτης Σαλώνων στη μονή Πετράκη με χοτζέτια επί τουρκοκρατίας, στην ησυχία της. Ας στρέψει το βλέμμα της "αξιοποίησης" αλλού... 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.