ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η εκκλησιαστική περιουσία της Βουλιαγμένης και η διαδοχή στη Μητρόπολη Γλυφάδας

0 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 16:46
Εντονο παρασκήνιο σε Ιεραρχία και δήμο με φόντο τις εκκλησιαστικές εκτάσεις σε Βουλιαγμένη, Φασκομηλιά

Απ' ότι φαίνεται η εκκλησιαστική περιουσία στη Βουλιαγμένη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Παύλου, πριν από λίγες μέρες. 

Η διαδικασία εκλογής στην Ιερά Σύνοδο αναμένεται μέσα στον Μάρτιο με το παρασκήνιο και τις σχετικές διεργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.  

Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας ακούγεται ότι υπάρχει ένα ισχυρότατο ρεύμα υπέρ του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Αβραμιώτη, που είναι γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών (ΕΚΥΟ).

Μάλιστα, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται, ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του Μεθώνης Κλήμη, ν' άλλαξε γνώμη συγκατανεύοντας υπέρ του Σαλώνων.

Στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο ακούγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να εκλεγεί μητροπολίτης Γλυφάδας ο επίσκοπος Σαλώνων, προκειμένου να φέρει σε πέρας την υπαγωγή των διακατεχόμενων εκτάσεων στο ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας που θα δημιουργηθεί, αν ποτέ προχωρήσει η υπόθεση της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου.

Από την άλλη πλευρά στα δημοτικά συμβούλια των πόλεων της Μητρόπολης Γλυφάδας  διαμορφώνεται ένα διαφορετικό ρεύμα από αυτό της Ιεράς Συνόδου. 

Χωρίς να υπάρχει θεσμικός παρεμβατικός ρόλος στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, τα δημοτικά συμβούλια Γλυφάδας και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, εξέδωσαν ψηφίσματα ζητώντας στη θέση του μητροπολίτη Παύλου να πάει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Γλυφάδας, αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος. Αντίστοιχο ψήφισμα αναμένεται να εκδώσει και ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, αν και  στη Μητρόπολη Γλυφάδας υπάγεται μόνο το Ελληνικό.

Οι ενστάσεις που φαίνεται να διατυπώνονται από την πλευρά του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης αφορούν στην επικαιροποιημένη πρόθεση της εκκλησίας να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία στη Βουλιαγμένη. Ειδικότερα δε, όταν πριν από λίγους μήνες ο Σαλώνων Αντώνιος έκανε γνωστό πως στις προθέσεις της είναι να "αξιοποιήσει" τις εκτάσεις ιδιοκτησίας της στη Βουλιαγμένη και τη Φασκομηλιά.

Μετά από τη δημοσιοποίηση αυτών των προθέσεων ο σημερινός δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε κάνει τις ακόλουθες δηλώσεις:  

Κωνσταντέλλος:  To νομικό επιτελείο ετοιμάζεται για την προσφυγή της Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 

"'Οπως ήδη έχουμε ενημερώσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε ανώτατο επίπεδο, δεν είναι στις προθέσεις μας να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε αίτημα ή προσπάθεια αξιοποίησης που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας. 

Για το λόγω αυτό, το νομικό επιτελείο του Δήμου είναι σε διαδικασία προετοιμασίας να αντιμετωπίσει την προσφυγή της Εκκλησίας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με σειρά ισχυρών νομικών επιχειρημάτων. Μοναδικός στόχος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της πόλης μας». 

Εγκαλεί τον Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών

Σφοδρά ενοχλημένος από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να αναλάβει ο ίδιος την τοποτηρητεία της Μητρόπολης Γλυφάδας είναι ο «γείτονας», μητροπολίτης Νέας Σμύρνης. Ο κ. Συμεών εν όψει σύγκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έστειλε γράμμα στους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, στο οποίο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την κίνηση του κ. Ιερωνύμου.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη σε χηρεύουσα μητρόπολη τοποτηρητή χρίζει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος τον πρεσβύτερο των όμορων μητροπολιτών. Με τη Μητρόπολη Γλυφάδας συνορεύουν οι μητροπόλεις Νέας Σμύρνης και Μεσογαίας, και όχι η Αρχιεπισκοπή των Αθηνών. Δηλαδή ο κ. Συμεών θεωρεί ότι παρανόμως παρακάμφθηκε ο ίδιος από την τοποτηρητεία.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ιερώνυμος κάνει κάτι αντίστοιχο. Το 2014, όταν χήρευσε η πλουσιότερη μητρόπολη της ελλαδικής Εκκλησίας, αυτή των Ιωαννίνων, ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε τοποτηρητής. Η Ιεραρχία, που -τότε- η συντριπτική της πλειοψηφία συστρατεύτηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου για να εκλεγεί ο πρωτοσύγκελος του κ. Ιερωνύμου Μάξιμος Παπαγιάννης, ως διάδοχος του Θεόκλητου Σετάκη, δεν δυσανασχέτησε, πλην του -τότε- μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ.

Η ιστορία πάλι, λοιπόν, επαναλαμβάνεται. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.