ΑΛΙΜΟΣ

Το "τσίκνησαν" στο Άλιμο με άφθονο κρασί και το άναμμα του Φανού

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 0 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 11:54

Αν και το κρύο ήταν τσουχτερό τα βράδυ της Τσικνοπέμπτης, αυτό δεν εμπόδισε τους κατοίκους του Αλίμου να κατακλύσουν το πάρκο, δίπλα στο ανοιχτό θέατρο "Μαίρη Αρώνη" της περιοχής, που πήγαν να παρακολουθήσουν "Το έθιμο των Φανών".

Ο Δήμος Αλίμου και τα "Χάλκινα της Κοζάνης" λοιπόν, μαζί με τον Χορευτικό και Λαογραφικό Όμιλο "Στησίχορος" και τον Σύλλογο Οικισμού Εκτελωνιστών της πόλης, συνεργάστηκαν στην αναπαράσταση του εθίμου αυτού, που τελείται από τους κατοίκους της Κοζάνης τους τρεις τελευταίους αιώνες και στηρίζεται στην αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών, έχοντας ως κεντρικό πυρήνα της τελετής τον Φανό.

Πρόκειται για μία Διονυσιακή γιορτή, η αναπαράσταση της οποίας περιελάμβανε πορεία μουσικών, χορευτών και κατοίκων του Αλίμου σε δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο πάρκο του θεάτρου "Μαίρη Αρώνη", όπου, για πρώτη φορά, έγινε το άναμμα του Φανού, από τον Δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη.


Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, που μόλις έχει ανάψει τον Φανό, μαζί με τον Λευτέρη Κορναράκη, κάνουν τον πρώτο γύρο στους χορούς και το γλέντι ξεκινάει.

Ακολούθησε γλέντι, κατά την διάρκεια του οποίου προσφέρθηκαν δωρεάν, άφθονο κρασί και πεντανόστιμα εδέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, την οργάνωση της αποκριάτικης αυτής εκδήλωσης, την ιδέα της οποίας είχε ο Λευτέρης Κορναράκης, επιμελήθηκε ο Αντιδήμαρχος, Στέφανος Διαμαντής, ενώ στην επιτυχία της, συνέβαλαν εθελοντικά τα μέγιστα, πολλοί κάτοικοι του Αλίμου, με την καθοδήγηση των, Κωνσταντίνου Φαλιέρου και Γιάννη Βέργη.

"Θα γίνει θεσμός"

Αυτό μας δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Στέφανος Διαμαντής, μετά την πραγματικά μεγάλη επιτυχία που είχε αυτή η "πρώτη" του κοζανίτικου εθίμου.

Ο Στέφανος Διαμαντής, συνεχίζοντας, μας μετέφερε την ικανοποίηση και του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, ευχαρίστησε τους εθελοντές κατοίκους και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου για την άψογη συνεργασία που είχαν, όπως και τους, Λευτέρη Κορναράκη, Πρόεδρο του "Στησίχορου" και Δημήτρη Αθανασίου, δάσκαλο παραδοσιακών χορών και Πρόεδρο του συλλόγου οικισμού των Εκτελωνιστών, την κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα, "Χάλκινα Κοζάνης" και όλους όσοι συμμετείχαν στην αναπαράσταση του παραδοσιακού αυτού εθίμου.


O αντιδήμαρχος Στέφανος Διαμαντής, καλωσορίζει τον κόσμο και ανοίγει την γιορταστική βραδιά. 

Ολοκληρώνοντας την δήλωσή του, είπε: "Μετά την επιτυχία που είχε η αποκριάτικη αυτή παραδοσιακή εκδήλωση και την ανταπόκριση του κόσμου, αποφασίστηκε από τον Δήμαρχό μας,  Ανδρέα Κονδύλη, το έθιμο με το άναμμα του Φανού που παρακολουθήσαμε απόψε, να γίνει θεσμός στον Δήμο μας πλέον κι έτσι, καλά να είμαστε και καιρικών συνθηκών επιτρεπόντων, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, προκειμένου να γιορτάζουμε και να χαιρόμαστε όλοι μαζί". 

Να αναφέρουμε τέλος, πως το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν, οι Αντιδήμαρχοι, Αρτέμης Καραμολέγκος, Αναστασία Σιμητροπούλου και Θεοδώρα Σύρμα, οι οποίες πρώτες έσυραν τους χορούς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Εύη Δουδωνή, Χριστίνα Βράνη, ο Αντιπρόεδρος του ΘΟΠΑΑ, Νίκος Αλβανός κ.α. 


Κλαίν' "οι ... χήρες, κλαιν' κι ... παντρεμένες!!!

... και οι χοροί, καλά κρατούν!!!


 


Πρώτη σέρνει το χορό η αντιδήμαρχος Αναστασία Σιμητροπούλου. Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.