ΑΛΙΜΟΣ

Νέα εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού βάζει ο Δήμος Αλίμου

5 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 21:24

Χωρίς τέλος οι περιπέτειες του έργου της επένδυσης του Ελληνικού. Αφού δέχθηκε πλήθος ενστάσεων και προσφυγών σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης από όλους όσοι την πολέμησαν, έφθασε μετά από χρόνια στο σημείο να θεωρούν όλοι ότι ήρθε πια η πολυπόθητη ώρα να μπουν οι μπουλντόζες και ν’ αρχίσουν οι εργασίες για τη μεγαλύτερη επένδυση των Βαλκανίων που ως γνωστό, η χώρα την περιμένει ως "μάννα εξ ουρανού" για το άνοιγμα θέσεων εργασίας και εισροή κεφαλαίων στα κρατικά ταμεία.

Όμως και νέα εμπόδια θα προκαλέσουν κι άλλες καθυστερήσεις. Αυτή τη φορά από το Δήμο Αλίμου, ο οποίος μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων της επένδυσης, ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων.  H ίδρυση του Φορέα αποτελεί αναβλητική αίρεση για το ξεκίνημα του έργου.

Η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου, αν βέβαια όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν ζητηθεί αναβολή. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι θα βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η προσφυγή είχε κατατεθεί από τον Νοέμβριο του 2018. 

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο Δήμος Αλίμου ζητώντας την ακύρωση του νόμου για τον Φορέα είναι ότι “η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος" το οποίο επικαλείται. 

Το γεγονός ότι με βάση τα όσα προβλέπονται από το καταστατικό του Φορέα τα ανταποδοτικά τέλη θα ρυθμίζονται με κοινή Υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, θεωρείται ότι “παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος σχετικά με την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στο βαθμό που το ενιαίο τέλος καθαριότητας και φωτισμού αποτελεί ένα τοπικό ανταποδοτικό τέλος, που καταβάλλεται από τους δημότες του εκάστοτε Δήμου και του οποίου διαχειριστής δεν μπορεί παρά να είναι ο τελευταίος, και όχι κάποιο όργανο της Κεντρικής Διοίκησης πολύ δε περισσότερο ένα Ν.Π.Ι.Δ.”

Στην ανωτέρω αιτίαση υπάρχουν αρκετά νομικά επιχειρήματα, από πλευράς τόσο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, όσο και των αρμόδιων υπουργείων που συνέταξαν τον νόμο, και θα αναφερθούμε σε επόμενο μας κείμενο.

Οι αρνητικές διαστάσεις του θέματος

Μετά τη δημοσιοποίηση της προσφυγής για την ακύρωση του Νόμου για τον Φορέα Διαχείρισης, αρνητικότατες είναι οι αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να διατυπώνονται από όλους τους εμπλεκόμενους στην επένδυση των Ελληνικού. Από την κυβέρνηση και τον επενδυτή έως τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολιτών.

Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι πως ο δήμος Αλίμου προσπαθεί να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Η διαμάχη με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ξεκίνησε όταν ο δήμος Αλίμου προσφεύγοντας στο Υπουργείο Εσωτερικών, προσπάθησε χωρίς επιτυχία, να αυξήσει το εδαφικό ποσοστό του δήμου του μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του Δήμου Αλίμου, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η επένδυση θα καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4062/2012, που προέβλεπε την δημιουργία του συγκεκριμένου φορέα.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι η προσφυγή του Δήμου Αλίμου ανοίγει την κερκόπορτα και για άλλες προσφυγές εναντίον της επένδυσης. Ήδη, αρκετοί πολέμιοι του έργου ετοιμάζονται να προσφύγουν εναντίον της λειτουργίας του Φορέα, καθώς πλέον  θα υπάρχει και το προηγούμενο της προσφυγής του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Δήμος Αλίμου).

Ο Φορέας Διαχείρισης

Σύμφωνα με τα επίσημα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, δηλαδή τα εδαφικά ποσοστά επί της έκτασης της επένδυσης, ο Δήμος Αλίμου κατέχει το 4% της συνολικής έκτασης όπου θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης κατέχει το 90% και ο Δήμος Γλυφάδας το 6%. 

Αναλογικά μ' αυτά  τα ποσοστά, έγινε και η διάρθρωση του Φορέα, με Πρόεδρο τον δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο και 3 μέλη από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Με ένα μέλος συμμετέχουν οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η Ελληνικό Α.Ε.

Σύμφωνα με πρόταση του Δήμου Αλίμου, πριν ψηφιστεί ο κυρωτικός νόμος για τον Φορέα, στο 7 μελές συμβούλιο το οποίο θα επιθυμούσε να δημιουργηθεί, οι τρεις δήμοι θα είχαν ισότιμη εκπροσώπηση από ένα μέλος, 2 μέλη η περιφέρεια (;;;) και από ένα μέλος το Υπουργείο Οικονομικών και ο Επενδυτής. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται μετά από ψηφοφορία των μελών του Δ.Σ.

Το γεγονός το οποίο παραβλέπει ο γειτονικός δήμος είναι ότι στην νέα πόλη που θα κατασκευαστεί, η οποία βρίσκεται εντός των χωροταξικών ορίων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και ουσιαστικά αποτελεί την επέκταση της υφιστάμενης πόλης, θα κατοικήσουν 25.000 περίπου νέοι κάτοικοι, οι οποίοι θα εγγραφούν στα δημοτολόγια της δημοτικής κοινότητας Ελληνικού και θα ψηφίζουν για να εκλέξουν δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρόυπολης.

Οπότε, στο Διοικητικό Συμβούλιο του "Φορέα", ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την διαχειρίση της καθημερινότητας αυτών των κατοίκων, την πλειοψηφία πρέπει να την έχει ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και την προεδρία ο εκάστοτε δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης.  

Αυτό επιτάσει η κοινή λογική, και με αυτό το σκεπτικό συντάχθηκε ο συγκεκριμένος νόμος. Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι, παρότι ο Δήμος Γλυφάδας ήταν και αυτός αντίθετος με αυτή την μορφή του "Φορέα", δεν κατέθεσε προσφυγή καθώς αναγνώρισε το δίκαιο της κατανομής των μελών που έγινε.

Η πρώτη συνεδρίαση του Φορέα

Άξιο προσοχής είναι το γεγονός πως πριν από λίγο μόλις καιρό έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Φορέα παρουσία του υπουργού κ. Χαρίτση, της κ. Πέρκα (συντονίστρια του έργου) και του ιδίου του δημάρχου Αλίμου (ως μέλος του Δ.Σ.) κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως και άλλες φορές άλλωστε, είχε ταχθεί υπέρ της επένδυσης.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ως μέλος του ΔΣ, δεν είχε γνωστοποιήσει στους παρευρισκόμενους, ότι ο δήμος Αλίμου προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του Νόμου, παρά είχε διατυπώσει την άποψη ότι θα υπάρξει προσπάθεια διόρθωσής του, εσωτερικά, σε σημεία στα οποία υπήρχε διαφωνία, και όχι ότι θα προσπαθήσει να ακυρώσει την ίδια την σύσταση του Φορέα, στον οποίο συμμετέχει. 


Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του φορέα


Σχόλια Αναγνωστών

5 Προσθήκη σχολίου
Κώστας 21.06.19
Τι θέσεις εργασίας θα ανοίξουν ρε κοιμισμένοι άνθρωποι τουρισμός οποία κοπέλα έχει ωραία προσόντα θα προσλαμβάνετε
Απάντηση
Άνω καλαμάκι 03.03.19
Κρίμα, η Ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και δυστυχώς κάποιοι βολεμένοι δεν το έχουν καταλάβει. Αυτό δεν το περίμενα να σας πω την αλήθεια
Απάντηση
Ελληνικώτης 03.03.19
Πρώτα πάει να αλλάξει τα σύνορα και να κλέψει την γη των παππούδων μας και τώρα παει να καταργήσει τον φορέα που είναι πρόεδρος ο δήμαρχό μας. Δηλαδή τι θέλει να πάρει την επένδυση του Ελληνικού για πάρτη του????
Απάντηση
Γιάννης Αναστασίου 03.03.19
Είμαι μηχανικός άνεργος 5 χρόνια με 2 παιδιά. Μένω στα νότια προάστια και ευελπιστώ ότι με το που θα ξεκινήσει η επενδυση στο Ελληνικό θα βρω δουλειά. Τώρα διαβάζω ότι ο δήμος αλίμου μπλοκάρει την επένδυση. Τι να πω
Απάντηση
ΜΑΡΙΑ Κ. 03.03.19
ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ 
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.