ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίτρινες κάρτες Κομισιόν - Στον αέρα η δόση του 1 δισ. ευρώ

0 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 15:00

Κόκκινη από παρατηρήσεις για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, καθιστώντας σαφές ότι η επιστροφή της δόσης του 1 δισ. ευρώ βρίσκεται στον αέρα.

Κριτική ασκείται στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, στις καθυστερήσεις εξυγίανσης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών, στο ναυάγιο με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στους κινδύνους που εγκυμονεί η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κανένα από τα πιο βασικά από τα 16 προαπαιτούμενα δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να δίνει στην Ελλάδα προθεσμία έως το Eurogroup τις 11ης Μαρτίου.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με εκείνη για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι ελληνικές αρχές καλούνται μέσα στις 12 ημέρες που απομένουν έως το επόμενο Eurogroup να ανεβάσουν ταχύτητες, καθώς «ο ρυθμός σε ορισμένες περιοχές ήταν αργός και οδήγησε σε καθυστερήσεις βασικές μεταρρυθμίσεις».

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του αρμόδιου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, που μιλά για τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και παροτρύνει τις ελληνικές αρχές «να τις ολοκληρώσουν εγκαίρως, έως την επόμενη σύνοδο του Eurogroup». Είναι προφανές ότι έως τότε, παγώνει η εκταμίευση των περίπου 970 εκατ. ευρώ της επιστροφής των κερδών που διακρατούν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές ευρωπαικές τράπεζες.

Τουλάχιστον 3 από τα 16 προαπαιτούμενα (διάδοχο σχήμα ν. Κατσέλη, πώληση μονάδων ΔΕΗ και στελέχωση ΑΑΔΕ) που συνδέονται άμεσα με την εκταμίευση της δόσης, βρίσκονται στο κόκκινο. Στο λογαριασμό των εκκρεμοτήτων προστίθεται επίσης η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων, η στήριξη του τραπεζικού τομέα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.