ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Γιάννης Κωνσταντάτος: O άνθρωπος που έφτιαξε "σύνταγμα" για το Ελληνικό

0 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 08:16
Με έναν καταστατικό χάρτη θέσαμε τις θεσμικές προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του έργου. Σε ότι αφορά ειδικά εμάς, κατοχυρώσαμε τα αυτοδιοικητικά και χωροταξικά μας δικαιώματα, καθώς το 90% της έκτασης στο παλαιό αεροδρόμιο βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

 Εν όψει της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης ανοίγει τα χαρτιά του στο Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑκαι στον δημοσιογράφο Βασίλη Τσακίρογλου και αναλύει το σχέδιό του για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού μοντέλου αυτοδιοίκησης npos όφελος δημοτών και επισκεπτών, παράλληλα με την εξέλιξη του εμβηματικού έργου.

Εκπρόσωπος μιας νέας, δημιουργικής προσέγγισης στη διαχείριση των κοινών, ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχει ταμπού. Αναζητά συνέργιες, παρακάμπτει πολιτικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις, δεν διστάζει ενίοτε να συγκρουστεί μετωπικά με εξουσία και συμφέροντα. Η θεαματική βελτίωση του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης συνιστά ένα σύγχρονο εναλλακτικό μοντέλο με την Αυτοδιοίκηση στα καλύτερα της. 

Η συνέντευξη

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο της επικαιρότητας τελευταία, ιδιαιτέρως για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου. Ποιες είναι οι εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα και ποια τα περιθώρια της δικής σας παρέμβασης ως εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης. 


Αυτά που έχει πετύχει ο δήμος μας σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθοριστικά για το μέλλον ενός γιγαντιαίου έργου, θα τολμούσα να πω. Οχι μόνο για την εύρυθμη υλοποίηση των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί με ορίζοντα δεκαετίας, αλλά κυρίως για την αρμονική ενσωμάτωση με την πόλη μας όλων αυτών που σχεδιάζονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Πολύ επιγραμματικά, θα έλεγα ότι  ξεκαθαρίσαμε τις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος, στον ιδιώτη επενδυτή και τους τρεις δήμους της περιοχής.

Με την πρωτοβουλία που είχαμε για τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, κατά κάποιον τρόπο φτιάξαμε ένα "σύνταγμα". Με έναν καταστατικό χάρτη θέσαμε τις θεσμικές προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του έργου. Σε ότι αφορά ειδικά εμάς, κατοχυρώσαμε τα αυτοδιοικητικά και χωροταξικά μας δικαιώματα, καθώς το 90% της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Αργυρούπολης Ελληνικού.

Ως πρόεδρος του νέου αυτού φορέα διαχείρισης, ποιες είναι οι ευθύνες και οι επιδιώξεις σας; 

Οσο μεγάλη τιμή και ευθύνη κι αν είναι το ότι μου ανατέθηκε η προεδρία του φορέα, δεν είναι αυτό που προέχει. Η αληθινή δικαίωση των προσπαθειών μας βάσει και της κοινής λογικής είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης κατέχει κυρίαρχη θέση στον φορέα. Εμού συμπεριλαμβανομένου, ο δήμος μας εκπροσωπείται με 4 από τα 9 συνολικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Εξυπακούεται ότι οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας έχουν από έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. Τα υπόλοιπα μέλη είναι 1 από το υπουργείο Οικονομικών, 1 από το Εσωτερικών και 1 από την Ελληνικό ΑΕ.

Πιστεύω όπ αυτή η σύνθεση είναι δίκαιη ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις, ενώ τηρείται και η αναλογικότητα μεταξύ των τριών όμορων δήμων. Επί της ουσίας, όμως, η σύνθεση του Δ.Σ. αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Μόνο εμείς, ο δήμος που θα έχει κατεξοχήν την άμεση και διαρκή επαφή με το έργο στο Ελληνικό, θα μπορούσε να τηρήσει τις κρίσιμες ισορροπίες. Ο ιδιώτης, τον οποίο εμείς στηρίζουμε και θέλουμε να προχωρήσει με την επένδυσή του, έπρεπε να καταλάβει ότι έρχεται σε μια ήδη διαμορφωμένη περιοχή. Να καταλοβει ότι δεν ήταν δυνατόν ο δήμαρχος να μην έχει άποψη, π.χ. για το οδικό δίκτυο, τον ηλεκτροφωτισμό, τα απορρίμματα, τα δημοτικά τέλη κλπ.

Αληθεύει η άποψη ότι ο επενδυτής δεν επιθυμούσε, καταρχήν τουλάχιστον, να εξαρτάται από τις δημοτικές ή τις κρατικές υπηρεσίες;

Οποιες και εάν ήταν οι αντιλήψεις, εμείς, εννοώ ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι ένα κλειστό σύστημα θα μας έβρισκε κατηγορηματικά ενάντιους. Πρώτοι εμείς, οι ίδιοι οι δημότες που τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου, θα εμποδίζαμε τα έργα. Στον ιδιώτη λέμε ότι θα έχει δικαίωμα γνώμης, αλλά δεν θα έχει το ελεύθερο να αυθαιρετεί. Δεν τον χρίσαμε δήμαρχο, εδώ δεν είναι Λας Βέγκας. Θέσαμε όρια, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο και είναι πραγματικά μια μεγάλη επιτυχία μας. Συμφωνήσαμε τελικά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, από κοινού και απολύτως καλοπροαίρετα, να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο διαχείρισης εντελώς πρωτότυπο, το οποίο δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν στην Ελλάδα. Εμείς δεν έχουμε λόγο ούτε στο στρατηγικό ούτε στο επιχειρηματικό σχέδιο της Ελληνικό ΑΕ.

Ο φορέας έχει να κάνει με οτιδήποτε κοινόχρηστο, όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, η συντήρηση δρόμων και πλατειών, αλλά κυρίως η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε οτιδήποτε πρόκειται να περιλαμβάνεται στην έκταση.

Οχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά κυριολεκτικά ο καθένας θα μπορεί να απολαμβάνει, π.χ, το πάρκο που θα δημιουργηθεί (με ευθύνη, εξ ολοκλήρου της Ελληνικό ΑΕ.) και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η παραλία, επίσης, το τμήμα της ακτής που περιλομβάνεται στην έκταση του Ελληνικού, θα είναι κι αυτό ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Παρεμπιπτόντως, προσωπικά ως δήμαρχος οραματίζομαι μια ατελείωτη ενιαία διαδρομή από την παραλία ως πάνω στην πλαγιά του Υμηττού, πάνω από την Αργυρούπολη. Με δρόμους για ποδηλάτες και πεζούς, με περιβαλλοντικώς ορθή διαμόρφωση των χώρων κλπ., να μπορούν όλοι να απολαμβά νουν έναν μοναδικό περίπατο από τη θάλασσα ως το βουνό.

Με δεδομένο το μέγεθος, τη σημασία αλλά και την πολυπλοκότητα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου, αναρωτιέται κάποιος εάν περισσεύει χρόνος και ενέργεια για τα υπόλοιπα ζητήματα του δήμου σας.

Το 2014 οι συνδημότες μου με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για να βελτιώσω την καθημερινότητα όλων μας σε αυτό τον δήμο. Αυτή είναι η αποστολη και το καθήκον μου ως δημάρχου και δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να παραβλέψω ή έστω να αναβάλω την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, όσο επουσιώδες και εάν φαντάζει σε σύγκριση, υποτίθεται, με το Ελληνικό. Η μάχη που δίνει ο πιo φτωχός δήμος της Νότιας Αττικής δεν σταματά, ούτε αναβάλλεται.

Ευτυχώς, όμως, τα αποτελέσματα του αγώνα που κάνουμε είναι ορατά: το 2014 παραλάβαμε έναν δήμο που ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν, κάτι που αποτυπωνόταν στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και στις δημόσιες αναφορές, εξαιτίας της κακής διοίκησής του και της έλλειψης οράματος. Σήμερα ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης είναι υπόδειγμα προς μίμηση. Δεν το ισχυρίζομαι αυτό χάριν δημιουργίας εντυπώσεων.

Και δεν θα επικαλεστώ τα πολυάριθμα βραβεία που έχουμε αποσπάσει για μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, θα επικαλεστώ, πρώτα από όλα, τα ψυχρά αριθμητικά δεδομένα: μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια ολοκληρώσαμε 250 καινούρια έργα και παρεμβάσεις. Το 2014 παραλάβαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 3,7 εκατ. και το εκτοξεύσαμε στα 19.775 εκατ. ευρώ. Κληρονομήσαμε πρόστιμα και διεκδικήσεις τρίτων, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, από προηγούμενες διοικήσεις.

Τα αποπληρώσαμε όλα, μέχρι τελευταίου λεπτού. Και είμαστε πλέον υπερήφανοι που ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης σήμερα δεν χρωστά σε κανέναν. Αλλά και το έλλειμμα (1 εκατ. ευρώ) που βρήκαμε από τους προηγούμενους καταφέραμε να το κάνουμε πλεόνασμα, ήδη από το 2017, με κατακόρυφη αύξηση των εσόδων.

Ακούγεται κάπως αντιφατικό το να είσαστε οι φτωχότεροι του Νότου και να παρουσιάζετε απολογισμό θητείας με έργα και ταυτόχρονο μηδενισμό ελλειμμάτων. Εχετε κάποια μαγική συνταγή; 

Αν εννοείτε ότι δεν κάθισα να παραπονιέμαι για τα πεπραγμένα των προκατόχων μου αλλά προσπάθησα να αξιοποιήσω ή και να ανακαλύψω οικονομικούς πόρους, τότε ναι, υπάρχει μαγική συνταγή. Είναι το να μην ψάχνεις ως δήμαρχος δικαιολογίες για το τι δεν μπορείς να κάνεις. Δουλέψαμε σκληρά και φέραμε χρήματα στο ταμείο του δήμου μας. Οι μελέτες και προτάσεις που φέραμε ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ. Σε 4,5 χρόνια πήραμε από την Περιφέρεια 9 εκατ., από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1,2 εκατ., 5,03 εκατ. από το ΣΕΠΑ, περίπου 1,5 εκατ. από ΥΠΕΣ, Πράσινο Ταμείο και Φιλόδημο.

Καταφέραμε να πάρουμε όμως και 2,4 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η αντιπολίτευση με έψεξε ότι ανοίγω τον δήμο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αναρωπέμαι σε τι είδους απολογία καλούμαι όταν εκεί που τα χρήματα του δήμου μας δεν αρκούν αναζητώ ιδιωτικές χορηγίες. Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, εκεί δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά και εκεί θα επιστρέψω εάν οι συνδημότες μου αποφασίσουν ότι θέλουν να με αντικαταστήσουν στη θέση του δημάρχου.

Δεν μετανιώνω όμως καθόλου που κατάφερα να πείσω δεκάδες επιχειρηματίες και ιδιώτες να γίνουν δωρητές του δήμου μας. Ολοι μαζί και με συνετή διαχείριση καταφέραμε να κατασκευάσουμε 18 νέες παιδικές χαρές και να αναστήσουμε πολλές ακόμη που παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση. Φτιάξαμε γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 για δωρεάν παιχνίδι στις γετονιές, 4 υπερσύγχρονα ΚΑΠΗ, έχουμε δωρεάν συγκοινωνία, κανείς δεν πληρώνει τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δημιουργήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και ιατρείο. Φροντίσαμε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με νέες εγκαταστάσεις, ενώ εφαρμόσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα δασοπροστασίας, με κάμερες και αυτόματους ανιχνευτές φωτιάς.

Προσφέρουμε δωρεάν κτίριο στην Αστυνομική Διεύθυνση ΝΑ Αττικής και περιμένουμε αναβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών. Δεν μετανιώνω καθόλου που για πάμπολλα έργα που άλλοξαν την όψη της πόλης μας και έκαναν λίγο καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μου οι ίδιοι δεν επιβαρύνθηκαν οικονομικώς ούτε στο ελάχιστο. Εξάλλου, όλες οι δωρεές εγκρίθηκαν με ονομαστική ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο και η εισήγηση τους έγινε με απόλυτη διαφάνεια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι αυτό είναι ένα μοναδικό επίτευγμα στα χρονικά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.

Επίκεινται αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν αναπόφευκτα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα λόγω των εθνικών εκλογών. Η δική σας πολιτική τοποθέτηση ποια είναι;

Το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των συμπολιτών μου εδώ στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης παραμένει η μόνη πολιτική μου πυξίδα. Δεν κάνω μικροπολιτική και δεν βλέπω τον δήμο ως οποιουδήποτε είδους εφαλτήριο για προσωπική σταδιοδρομία. Δεν δίστασα να συγκρουστώ με την παρούσα κυβέρνηση για το ζήτημα του hot spot για τους παράνομους μετανάστες που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του πρώην δυτικού αερολιμένα. Και είμαι υπερήφανος που κερδίσαμε όλοι μαζί οι δημότες αυτής της πόλης τη μάχη του Ελληνικού, ματαιώνοντας με την πυγμή και τη φωνή μας τα σχέδια του πρώην δημάρχου για μόνιμο καταυλισμό 10.000 μεταναστών. Ηταν όμως μεγάλη η ικανοποίηση όταν η Πολιτεία ενστερνίστηκε τελικά τις δικές μας απόψεις και, δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, έφτασε να μας συγχαρεί.

Με ποια βασικά επιχειρήματα θα διεκδικήσετε την ανανέωση της θητείας σας στις εκλογές;

Μα τι άλλο εκτός από το να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω ένα έργο που, όπως έχω αποδείξει έμπρακτα, μαζί με τους συνεργάτες και όλους όσοι εργάζονται για τον δήμο μπορώ να φέρω εις πέρας Και να το κάνω ακόμη καλύτερο. Επιμένω να δημιουργώ εκκρεμότητες στον εαυτό μου: μέσα στον χώρο που θα αξιοποιηθεί στο Ελληνικό πρέπει να βρίσκεται και το καινούριο δημαρχιακό μας κτίριο. Εκεί να ανεγερθεί το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, ένας πολυχώρος μνήμης, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για όλους τους Ποντίους. Να ασφαλτοστρώσουμε όλους τους δρόμους στην περιοχή μας. Να φτιάξουμε κι άλλους παιδικούς σταθμούς. Να προχωρήσουμε με την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων.

Με μια γέφυρα ανάμεσα στο Αθλητικό Κέντρο και το Σπίτι της Γυμναστικής, στη λεωφόρο Κύπρου, να προλάβουμε τα τροχαία ατυχήματα. Πιστεύω ότι τα δικά μου όνειρα είναι οι πραγματικές ανάγκες των συνδημοτών μου. Και το χαμόγελο τους είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή και δικαίωση των προσπαθειών μου. 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.