ΑΛΙΜΟΣ

Περί ... "τρύπας" το ανάγνωσμα στον Άλιμο και πάλι

Του Νικόλα Κονταρίνη 0 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 19:00

Για την παλαιά τρύπα στην παραλία του Αλίμου που την έκλεισε η σημερινή διοίκηση όταν ανέλαβε, έχουμε αναφερθεί με δημοσιεύματά μας στο παρελθόν, συνοδευόμενα και με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Στις μέρες μας, τα θαλάσσια κύματα ήταν η αιτία να υπάρξει, δυστυχώς, άλλη μία καθίζηση - κατακρίμνηση του κρηπιδώματος εκεί κοντά, κάτι που, που για μία αφορά ακόμα αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών. Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, έφερε πρόσφατα το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως έκτακτο και εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο λόγος που ήρθε κατ' αυτόν τον τρόπο το θέμα στο συμβούλιο ήταν η διαπίστωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, μετά από τις επαφές που είχε με τα αρμόδια υπουργεία, ότι με βάση τους ρυθμούς της κρατικής μηχανής, η αντιμετώπισή του θα γίνει (κι αν γίνει) σε βάθος χρόνου, ενώ όλοι γνωρίζουν πως το κλείσιμο της καινούργιας τρύπας πρέπει να γίνει άμεσα, αφού αφορά στην ασφάλεια των πολιτών.

Μετά από συζήτηση τριών ωρών περίπου, κατά την διάρκεια της οποίας ακούστηκαν σχεδόν όλες οι απόψεις, όπου διατυπώθηκαν ενστάσεις, αντιρρήσεις και κριτική συμφώνησαν στη διατύπωση ψηφίσματος που θα απευθύνεται στην κεντρική διοίκηση και σε κατ' ιδίαν συζήτηση της δημοτικής αρχής με τις παρατάξεις για λεπτομερή ενημέρωση και υποβολή προτάσεων.

Το ψήφισμα συγκέντρωσε 16 ψήφους υπέρ και 4 "λευκά" (Ελένης Μπελιά, Αλεξάνδρας Γιαννούτσου, Αμαλίας Αθανασοπούλου και Δημ Γιαννακόπουλου). 

Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως:" Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση τις ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου και ζητάει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τους εμπλεκόμενους φορείς, να πράξουν τα δέοντα άμεσα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας και της Δημόσιας Ασφάλειας".

Οι απόψεις και προτάσεις που ακούστηκαν από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, χωρίς να λείψουν και οι αιχμές από κάθε κατεύθυνση, κινήθηκαν γενικά σε ήπιο κλίμα, αφού όλοι αναγνώρισαν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Εκεί που διαφώνησαν ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης. Η δημοτική αρχή ήθελε άμεσες λύσεις, η αντιπολίτευση ήθελε λεπτομερή ενημέρωση των κινήσεων της δημοτικής αρχής στις επαφές της με τα αρμόδια υπουργεία και υποβολή τεχνικοοικονομικής έκθεσης. 

Ανδρέας Κονδύλης: "Άλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν"... 

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, είπε πως, το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ότι, πριν αποφασίσουν, πρέπει να έχουν κατά νου, πρώτον, πως ο χώρος της παραλίας ανήκει ιδιοκτησιακά και ελέγχεται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και, δεύτερον, ότι ο παραλιακός πεζόδρομος και οι, όποιες,  κατασκευές υπάρχουν εκεί, έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, επισημαίνοντας πως, δεν μιλάει για τις προσχώσεις που έγιναν πριν το 1974.

Πάνω στο ζήτημα αυτών των παραλιακών καθιζήσεων (λέγε τρύπες) λοιπόν, επισήμανε στην αντιπολίτευση πως, για πράγματα που έγιναν επί των ημερών της δεν μπορεί να ζητά ευθύνες από τη σημερινή δημοτική αρχή.

"Αντί να λογοδοτήσουν αυτοί για τα όσα έκαναν εκεί, έρχονται και ζητάνε να λογοδοτήσουμε εμείς, θεωρώντας ότι έχουν βρει πεδίο δόξης λαμπρό για να μας κάνουν αντιπολίτευση, λέγοντας βέβαια και πολλές ανακρίβειες. Ότι, δηλαδή, δεν έχουμε κάνει καμία ενημέρωση, κάτι που δείχνει πως η λάσπη και το ψέμα είναι αθλήματα στα οποία ορισμένοι επιδίδονται με θεαματικές επιδόσεις", είπε, καταθέτοντας τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία περί του αντιθέτου.

Σε κάποιο άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κατηγόρησε μέρος των αντιπολιτευομένων παρατάξεων πως, παραπληροφορούν τον κόσμο, ατυχώς βέβαια όπως είπε, προκειμένου να αντλήσουν μικροπολιτικά και κατ' επέκταση προεκλογικά, οφέλη σε βάρος της Διοίκησης του δήμου, αντί να συστρατευθούν όλοι μαζί της, προκειμένου να υπάρξει μία λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Είπε, επίσης, πως, κανείς δεν μπορεί να ρίξει τις όποιες ευθύνες στην σημερινή Δημοτική Αρχή, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει κάνει τις πρέπουσες ενέργειες, αφού αυτό είναι "ένα τεράστιο ψέμα", μια και έχει προβεί σε πολύ περισσότερες, διοικητικές, δικαστικές και τεχνικές ενέργειες, από την προηγούμενη διοίκηση.

Δικαιολόγησε την απόφασή του να πάει και να κλείσει την παλαιά μεγάλη τρύπα που έχασκε στον παραλιακό πεζόδρομο, λέγοντας ότι, αν δεν την είχε κλείσει και την είχε αφήσει ανοιχτή, σήμερα τα νερά της θάλασσας θα είχαν φτάσει μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. 

Επανέλαβε δε, υπενθυμίζοντας πως, όλες τις αρμοδιότητες σε όλο εκείνο τον παραλιακό χώρο, τις έχει χίλια τοις εκατό το Ελληνικό Δημόσιο και σύμφωνα με το Νόμο 2971/2001στην Κ.Υ.Δ., αναφορικά με τον αιγιαλό και την παραλία, μνημονεύοντας το Φ.Ε.Κ. και την Κοινή Υπουργική Απόφαση [Κ.Υ.Α.] σχετικά με αυτό. Και όπως τόνισε, παρ' όλο που, επί των ημερών του, ο Δήμος έχει κάνει από το 2014 μέχρι σήμερα,  περισσότερες από 38 ενέργειες, μαζί με 3 μελέτες και 1 τεχνική εργασία και τις έχουν κοινοποιήσει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, δεν έχουν πάρει καμία απάντηση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επισκευή, που εκτός από το κλείσιμο της επικίνδυνης για την ασφάλεια των πολιτών τρύπας, θα μπορούσαν να προχωρήσουν και σε άλλες χρήσιμες και καίριες παρεμβάσεις, όπως λ.χ. στην κατασκευή ενός βραχίονα πάνω στον οποίο θα σκάει και θα ξεθυμαίνει το κύμα πριν φτάσει στο κομμάτι αυτό του παραλιακού μετώπου (και κατ'επέκταση του πεζοδρόμου).

Λίγο προτού ολοκληρώσει την πρωτολογία του ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, εστίασε στην αναγκαιότητα να κλείσει και αυτή η νέα παραλιακή τρύπα για την ασφάλεια του κόσμου, πρωτίστως, αλλά και για να διαφυλαχθεί η δημόσια περιουσία. 

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να όλοι να συμφωνήσουν και να μην υπάρξει καμία ανώνυμη καταγγελία στον Εισαγγελέα, όπως έγινε την πρώτη φορά στην επισκευή της παλαιάς τρύπας, που μετά από δικό του υπόμνημα η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. 

"Είναι η ώρα να πάρει ο καθένας την δική του θέση και ευθύνη πάνω σ' αυτό", είπε, προτείνοντας τρεις πιθανές περιπτώσεις αντιμετώπισης:

Πρώτον. Να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης του 2003, γκρεμίζοντάς τα όλα με αποτέλεσμα να φθάσει η θάλασσα μέχρι την λεωφόρο Ποσειδώνος.

Δεύτερον, επισκευή, με κλείσιμο της τρύπας και έτσι να λήξει του πρόβλημα αυτό. 

Τρίτον, να την αφήσουν ανοιχτή να χάσκει, μέχρι να δεήσει το κεντρικό κράτος να παρέμβει, "κι όποιον πάρει ο Χάρος", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκλεισε δε, λέγοντας πως,  ευχαρίστως θα άκουγε και όποιες άλλες προτάσεις υπήρχαν.

Θάνος Ορφανός: "Να πιέσουμε το αρμόδιο Υπουργείο"

Αμέσως μετά τον δήμαρχο, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος και τέως δήμαρχος, Θάνος Ορφανός, ο οποίος, φανερά ενοχλημένος, είπε απευθυνόμενος στον κ. Κονδύλη πως, οψίμως, έρχεται και ζητάει την βοήθειά τους, μετά από πέντε χρόνια που βρίσκεται στην διοίκηση του δήμου.

Τον επέκρινε μάλιστα, για το γεγονός ότι, όλο αυτό το διάστημα, έβγαινε στα Μ.Μ.Ε. μιλώντας για το ζήτημα που συζητάνε. "Ε, και τι καταφέρατε έτσι;", τον ρώτησε με τρόπο τέτοιο, θέλοντας να δείξει πως, η κίνησή του αυτή δεν είχε τελικά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Πέραν αυτού, όμως, συμφώνησε ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όντως, δεν απαντάει και δεν υπογράφει, σημειώνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει πρώτα να ασκηθεί πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει μία υπεύθυνη και νόμιμη λύση.

"Πρέπει να έχουμε νόμιμα πράγματα στα χέρια μας", είπε και συνέχισε," Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο έργο σαν κι αυτό χωρίς νόμιμη άδεια, γιατί θα είμαστε υπεύθυνοι εάν κάποιος πολίτης πάθει ένα ατύχημα. Εαν χρειαστεί, να πάμε όλοι μαζί, όπου είναι απαραίτητο. Πρώτα πίεση στο αρμόδιο υπουργείο λοιπόν, και ανάλογα με την στάση τους, ερχόμαστε ξανά εδώ και το συζητάμε".

Εν ολίγοις, δεν συμφώνησε με καμία από τις προτάσεις του κου Δημάρχου, επιμένοντας στην δική του πως, υπάρχουν περιθώρια πίεσης, όχι μόνο προς το Υπουργείο, αλλά και προς την Περιφέρεια Αττικής, για παράδειγμα, προκειμένου να κάνει και αυτή την δική της παρέμβαση προς τους αρμοδίους, ενισχύοντας έτσι την άποψή του, πως ο Δήμος δεν έχει εξαντλήσει όλες τις ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Νίκος Τσαμπαρλής: "Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, όμως ..."

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού "Όλοι μαζί για τον Άλιμο", στάθηκε αρνητικά στην πρόταση του Δημάρχου, να πάρουν ομόφωνη απόφαση και να κλείσουν την τρύπα, γιατί το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ως "κατεπείγον", χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος διάλογος, ώστε να γνωρίζουν την υπόθεση σε όλο το φάσμα της.

Κατηγόρησε την Διοίκηση ότι, φοβάται τον διάλογο, δεν τους έχει ενημερώσει και τους φέρνει προ τετελεσμένων, ζητώντας τους να πάρουν απόφαση στα βιαστικά και την τελευταία στιγμή.

Χαρακτήρισε την τρύπα ως "Φαράγγι της Σαμαριάς", ισχυριζόμενος πως ο Δήμαρχος τους ζητάει επειγόντως να συμφωνήσουν όλοι και να πάνε να επισκευάσουν την τρύπα στην παραλία, προκειμένου να μην πάει στις εκλογές με την τρύπα ανοιτή. Κοντολογίς, άφησε να εννοηθεί πως, αυτό τους το προτείνει για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς. 

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δε, ως εξής: "Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, όμως, μην μας χρησιμοποιείτε για πυροσβεστήρες σας κύριε Δήμαρχε".

Η Ελένη Μπελιά, δεν αμφισβήτησε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που ανέφερε ο κος Δήμαρχος, όμως, ζήτησε να έχουν όλα τα σχετικά έγγραφα, ώστε, όχι μόνο να έχουν πλήρη γνώση για το ζήτημα αυτό, αλλά και για να δουν ποιές είναι οι ευθύνες και των αρμοδίων κρατικών φορέων.

"Θέλουμε να έχουμε μία υπεύθυνη και πλήρη ενημέρωση, ακόμη και αν μας καλέσετε στο γραφείο σας για να μας ενημερώσετε διεξοδικά", είπε κλείνοντας.

Η επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" (ΚΚΕ), Κυριακή Καμαρινού, τοποθετήθηκε γενικότερα, καταγγέλοντας, και μάλιστα απολύτως δικαιολογημένα, τα αρμόδια κρατικά όργανα για την αδιαφορία τους να απαντήσουν και να πάρουν θέση επισήμως, ώστε να κλείσει η τρύπα με σωστό και νόμιμο τρόπο.

Εξάλλου, ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη όταν έλεγε πως, όταν πρόκειται για επενδύσεις, όπως η Μαρίνα, τα Υπουργεία και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, τρέχουν και παίρνουν αποφάσεις αμέσως. Όταν, όμως, πρόκειται για έργα σαν και αυτό της παραλιακής τρύπας, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του κόσμου, δεν δίνουν δεκάρα. Τελειώνοντας είπε ότι, θα απέχουν ως παράταξη, ενώ πρότεινε να αναβληθεί το θέμα.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος, όπως έχει δηλώσει, Δημ. Γιαννακόπουλος, πρότεινε στον Δήμαρχο κ. Κονδύλη να πάει να βρει προσωπικά τον αρμόδιο Υπουργό, Αλέξανδρο Χαρίτση, και όχι να ζητάει από τους άλλους να πάνε να το κάνουν. Και αυτό γιατί, εαν το είχε κάνει νωρίτερα, όπως ισχυρίστηκε ότι του είχε πει, τότε θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Στέφανος Διαμαντής"Ασφαλώς και ευθύνεται το κράτος".

Από την πλευρά της Διοίκησης, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν και οι Αντιδήμαρχοι, Αναστασία Σιμητροπούλου, Ιουλία Μελισσαράτου και Στέφανος Διαμαντής, που υπερασπίστηκαν  τις θέσεις του δημάρχου, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αγωνία τους σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών όσο η "τρύπα" κάτω στην παραλία παραμένει ανοιχτή χωρίς να επισκευάζεται.

Ο κος Διαμαντής πέρα από τα όσα ανέφερε για τις ευθύνες του κράτους, το οποίο εκ του Νόμου είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου και αποκλειστικά υπεύθυνο για ότι γίνεται εκεί, επανέλαβε την προτροπή του δημάρχου προς τις άλλες παρατάξεις, να πάνε δηλαδή όλοι μαζί και να επισκευάσουν το κρηπίδωμα, αφού το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει και δεν απαντά στα συνεχή κελεύσματα της Δημοτικής Αρχής.

Στάθηκε, όμως, και στην απροθυμία του συνόλου σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν με την πρόταση της Διοίκησης, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι να πάει ο δήμαρχος φυλακή.

Είπε συγκεκριμένα πάνω σε αυτό:" Είναι απαραίτητο να έχουμε μία ομόφωνη απόφαση και να πάμε να κλείσουμε την τρύπα στην παραλία, γιατί έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι και οι πολίτες που θέλουν να χαίρονται τη θάλασσα και το περιβάλλον, πρέπει να περπατάνε εκεί με ασφάλεια. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους ανεξαιρέτως ως σώμα. Από την στάση σας, όμως, δείχνετε ότι δεν το θέλετε, γιατί μισείτε τον Κονδύλη. Και το παράδοξο είναι πως, ενώ εσείς τον μισείτε και θέλετε να πάει φυλακή, όλος ο κόσμος του Αλίμου τον εκτιμά και τον αγαπάει. Πάντως, κάτι τέτοιο που φαίνεται να επιδιώκετε, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς θα φτιάξουμε την παραλία, είτε συμφωνήσετε είτε όχι".
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.