ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: Θέλουμε πίσω τους "8" - Τσίπρας: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης

0 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 21:16

Μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Ερντογάν στο παλάτι του Σουλτάνου στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου. To συμπέρασμα το οποίο συνάγεται από αυτήν είναι ότι δεν προέκυψαν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν έχουν να υπογράφουν συμφωνίες όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά ότι υπάρχουν εκατέρωθεν θετικές διατυπώσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Με το «καλησπέρα» πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να εκδώσει η Ελλάδα τους «8» εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στη χώρα μας. «Εφιστώ την προσοχή της Ελλάδας: Να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που υποθάλπει» είπε. Παράλληλα, ο Ερντογάν, χαρακτήρισε «ομογενείς» τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και κάλεσε τον Τσίπρα να λύσει «το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας στο «ακανθώδες» θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. «Μπορούμε να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»

Είμαστε ευχαριστημένοι που βρεθήκαμε με τον κ. Τσίπρα στη χώρα μας είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Σήμερα είχαμε μια μακρά κατ' ιδίαν συνάντηση. Συζητήσαμε τις σχέσεις των δυο χωρών καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα. Πολύ χαμηλότερα από τους στόχους μας οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας. Πιστευώ ότι θα αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών.

Οι ομογενείς μας (σ.σ. η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης) που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά συνεργασίας.Θα πρέπει να εντοπίσουν οι δυο πλευρές έναν οδικό χάρτη και να δημιουργήσουμε πρωτίστως μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μια σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εμείς περιθάλπουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στο Αιγάιο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους . Η συμφωνία με την ΕΕ στις 18 Μαρτίου ήταν αποθαρρυντική, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Σήμερα με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει. Εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες.

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε την αδράνεια στις σχέσεις μας

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο διάλογος ήταν ειλικρινής, σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή. Υπενθύμισε ότι «συνεργαστήκαμε στενά το 2015 και το 2016 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Συνεργαστήκαμε για αυτό το πρόβλημα μείζονος σημασίας και οικοδομήσαμε μια ευρωτουρκική συνεργασία, βάλαμε μπροστά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ίδια στιγμή προωθήσαμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό , ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη θετική πορεία».

Για να προσθέσει πως υπήρξε αντιπαραθετική ρητορική. «Στο Αιγαίο είδαμε αριθμό παραβιάσεων δυστυχώς να φτάνει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα και παράλληλα η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας και στη συνέχεια άλλο ένα αγκάθι των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας. Δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής. Σήμερα έγινε σαφές ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και συμμόρφωσης με πεπατημένη. Οι προκλήσεις δεν μας επιτρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα αλλά με διάλογο να βρούμε ειρηνική επίλυση διαφωνιών.

Για το «ακανθώδες» θέμα των «8»:

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο «ακανθώδες θέμα» των «8» τόνισε πως «η ελληνική δικαιοσύνη έχει πάρει αποφάσεις και οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Η Ελλάδα ως κράτος Δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι αλλά οφείλουμε να συνεργαστούμε στενότερα στον τομέα της ασφάλειας».

Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί στις μεταξύ μας συζητήσεις» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

«Να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.

Τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, "συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

Στις διασυνοριακές επαφές, οικονομία, τουρισμό, πολιτισμό, οι λαοί μας έρχονται πιο κοντά

Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέση στη βάση σεβασμού, διεθνούς δικαίου, κατάργηση απειλών πολέμου και αλληλοκατανόηση

Για επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν επιτυχημένη συνάντηση γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Εγώ είπα ότι ακριβώς για αυτό ήταν επιτυχημένη. Οταν υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας

Εχω κι εγώ ένα μικρό ρεκόρ, στα 4 χρόνια πρωθυπουργός έχω επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία, έχουμε συναντηθεί άλλες τόσες σε διεθνή φόρα.

Διερευνητικές συνομιλίες για την διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο

Σε αυτό το θετικό πνεύμα σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν οι συνομιλίες των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών.

Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό

Τόνισα ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ.

Πιστεύω ότι οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσα άποψη να συμφωνήσουμε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός διεθνούς δικαίου σε ανατολική μεσόγειο και η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο και αντικείμενο συγκρούσεων.

Έντονες διαπραγματεύσεις για τη Σχολή της Χάλκης

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην τελευταία απάντηση του προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξαρτάται απολύτως και αποκλειστικά από την αλλαγή καθεστώτος εκλογής των τριών μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο απασχολεί τις δύο πλευρές εδώ και δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά το 1985, οπότε και η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξε το καθεστώς και από άμεση εκλογή των μουφτήδων από την οργανωμένη κοινότητα της μουσουλμανικής μειονότητας σε τοποθέτηση των τριών μουφτήδων από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος επιλογής των μουφτήδων και επαναφορά του δικαιώματος εκλογής τους από ειδικό σώμα εκλεκτόρων. Μία τέτοια αλλαγή θα άνοιγε πάραυτα τον δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ακολουθεί δείπνο με συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.