ΑΛΙΜΟΣ

Η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αλίμου

0 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 12:43

Μία σειρά διαλέξεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αλίμου, στη θεατρική σκηνή "Κάρολος Κουν", θα πραγματοποιήσει η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά μέσα στο Φεβρουάριο. 

Η Φιλομήλα Λαπατά, με πρόθεση κοινωνικής ακτινοσκόπησης και με επιμέρους ήρωες που έχουν λόγο, αναπαριστά μια γκραβούρα της Αθήνας από το 1790 έως το 1875.

Όπως αναφέρει η ίδια, πρόκειται για μια ιστορική μυθιστορηματική σειρά από γυναίκες Ελληνίδες, μέσα από τη ζωή και τις περιπέτειες των οποίων δίνει την «τοιχογραφία» των τελευταίων διακοσίων χρόνων της Ιστορίας μας.

4 Φεβρουαρίου. Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς, με τίτλο «Η Επιστροφή», καλύπτει την ιστορική περίοδο 1790 μέχρι και 1838. Η σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Τα χρόνια του Όθωνα. Ο Ελαιώνας της Αθήνας. Χαρακτηριστικοί τύποι της συγκεκριμένης περιόδου και οι ιστορίες τους.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα την περίοδο 1840 με 1875. Μια επανάσταση. Ένα Σύνταγμα γεννιέται και μια… ομώνυμη πλατεία. Η εκθρόνιση του Όθωνα. Ένας καινούργιος άναξ: Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων. Υπαρξιακοί προβληματισμοί, ηθικά διλήμματα και η αιώνια πάλη του Καλού και του Κακού γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, της πατρίδας και της οικογένειας. (ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 – Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ)

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου. Το θέμα αφορά στον Ελληνισμό της διασποράς, 1791-1913. Βραΐλα, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Αμβέρσα. Με φόντο την πλούσια τοιχογραφία μιας εποχής χωρίς επιστροφή και με άξονα τις συνέπειες που έφεραν δύο μεγάλες οικολογικές καταστροφές στον ποταμό Δούναβη στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων. Στην Ευρώπη των πολιτιστικών αλλαγών του 19ου αιώνα και με ένα ελληνικό κράτος στα σπάργανα, κάθε ηρωίδα ζει τη δική της ιστορία με περιπέτειες, πάθη, μονομαχίες, έρωτες, δράματα και επίγνωση, με κοινό παρανομαστή πάντα την αναζήτηση του νοήματος της ζωής. 

Θεατρική Σκηνή Αλίμου "Κάρολος Κουν" (Υψηλάντου και Θησείου). Ώρα προσέλευσης 18.30, ώρα έναρξης 19.00.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210 9942500 καθημερινά, ώρες 9 π.μ. - 3 μ.μ. 

Οι διαλέξεις είναι δωρεάν

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.