ΒΟΥΛΑ

Ζυμώσεις για τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης στο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

4 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 11:22

Ζυμώσεις για τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης γίνονται τον τελευταίο καιρό στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. 

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας, στην πρώτη δημόσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου σχετικά με τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης στο δήμο ΒΒΒ έγινε μια γόνιμη συζήτηση στην οποία συμφωνήθηκαν τα εξής:

α) Η νέα κίνηση θα είναι κάτι πραγματικά καινούργιο. Θα λειτουργεί με άμεση δημοκρατία, έξω από κόμματα ή άλλους παρασκηνιακούς μηχανισμούς και όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται σε ανοιχτές συνελεύσεις.

β) Δε δημιουργούμε τη νέα κίνηση με κύριο στόχο τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αλλά με αφορμή αυτές. Στόχος μας είναι να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας ότι αξίζει να συμμετέχουν στα κοινά του δήμου, για να μπορούμε να οργανώνουμε πιο μεθοδευμένα τους αγώνες μας και τις παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο, και να πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου σε όφελος της κοινωνίας, του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος.

γ) Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημά μας έχει αρκετές δυσκολίες, όπως και κάθε καινούργιο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο που τα κόμματα, και οι δημοτικές παρατάξεις που φανερά ή καλυμμένα βρίσκονται πίσω από αυτά επηρεάζουν ακόμη σημαντικά πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας

ε) Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως σε πολίτες που αμφισβητούν το σημερινό καθεστώς, γιατί κατανοούν ότι όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτε καινούργιο, αλλά αντίθετα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων και όχι τις πραγματικές ανάγκες των πολλών.

ζ) Με τις σκέψεις αυτές αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και να συναντηθούμε ξανά προκειμένου να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο πλαίσιο αρχών της νέας κίνησης. Η συζήτηση θα γίνει με βάση το σχέδιο του κειμένου αρχών που είχε ετοιμάσει η πρώτη ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών.

Το σχέδιο αυτό επισυνάπτεται και θα βοηθήσει πολύ την προσπάθειά μας, αν το μελετήσουμε όλοι και όλες καλά και διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας.

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 5μμ, στην Πνευματική Εστία της Βούλας

Το σχέδιο αρχών 

Συμπολίτισσες, συμπολίτες

Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις τόσο στα βασικά δικαιώματα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών, όσο και στο φυσικό περιβάλλον.

Η επίθεση αυτή ανάμεσα στα άλλα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε καίριους τομείς για την υπόσταση και τη λειτουργία και του δήμου μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς
- Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει με αποτέλεσμα το νοσοκομείο “Ασκληπιείο” να υποστελεχώνεται και να συρρικνώνεται, ενώ το κέντρο υγείας στη Βάρη υπολειτουργεί.

-Η μόρφωση από δημόσιο αγαθό γίνεται εμπόρευμα που θα το αγοράζουν όσοι έχουν χρήματα και οι εκπαιδευτικοί – όσοι απομείνουν- θα κληθούν από λειτουργοί να γίνουν πλασιέ του εμπορεύματος

-Ο πόλη μας ιστός χάνει τα χαρακτηριστικά της αποκλειστικής κατοικίας και μετατρέπεται σε εμπορική ζώνη

-Η παραλία του δήμου, σχεδιάζεται να εκποιηθεί, μαζί με την υπόλοιπη δημόσια περιουσία και να παραδοθεί σε “επενδυτές” για εμπορική δραστηριότητα. Εκτός από αυτό είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής, από την επέκταση της μαρίνας της Βουλιαγμένης

-Το δάσος της Βουλιαγμένης καταστρέφεται από τη γνωστή τουριστική “επένδυση”, ενώ η ζώνη προστασίας του Υμηττού απειλείται από τις εγκαταστάσεις για την καύση των απορριμμάτων που ο Δήμαρχος ΒΒΒ. κ. Κωσταντέλος, έχει εξαγγείλει

Τα ιστορικά μνημεία της Βουλιαγμένης απαξιώνονται, αφού προορίζονται για ντεκόρ των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Εμείς οι πολίτες που για χρόνια συμμετέχουμε σε συλλόγους και κινήματα θεωρούμε ότι για τη σημερινή κακοδαιμονία εκτός των άλλων, αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζει το έλλειμμα συλλογικότητας και προθυμίας των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά.

Η μικρή συμμετοχή των πολιτών στις συλλογικές υποθέσεις επιτρέπει στους εκλεγμένους εκπροσώπους μας να διαχειρίζονται εν λευκώ τις δημόσιες υποθέσεις, χωρίς τον απαραίτητο σε μια πραγματική δημοκρατία έλεγχο των πολιτών. Παράλληλα η έλλειψη δυναμικών συλλογικοτήτων που θα μπορούσαν να ασκήσουν τον έλεγχο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την αδυναμία ανάπτυξης σημαντικών κοινωνικών διεκδικήσεων και αντιστάσεων

Η ενεργοποίηση των πολιτών του δήμου ανεξάρτητα από τις κομματικές τους επιλογές στα πλαίσια μιας ανοιχτής δημοτικής κίνησης που θα λειτουργεί με άμεση δημοκρατία και σε πνεύμα αλληλεγγύης θεωρούμε ότι αποτελεί τον απαραίτητο όρο για μια δυναμική διέξοδο από την συλλογική δυσπραγία που μας χαρακτηρίζει σήμερα. Η υπεύθυνη, επώνυμη πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών για την παρέμβαση τους, ως συλλογικότητας, στα κοινά του δήμου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας. Η πρωτοβουλία βέβαια αυτή πρέπει να στηρίζεται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο δημόσια θα συνδιαμορφώσουμε και θα καταθέσουμε στην κοινωνία.

Επισημαίνουμε λοιπόν την ανάγκη μιας συλλογικότητας, που θα προκύπτει ως έκφραση του κοινωνικού κινήματος του δήμου και όχι ως συνέπεια της συνηθισμένης τακτικής, εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών, των οποιονδήποτε κομμάτων ή άλλων παρασκηνιακών μηχανισμών. Η λύση της εναπόθεσης των συλλογικών μας υποθέσεων αποκλειστικά σε παρατάξεις που φανερά ή καλυμμένα στηρίζονται σε κόμματα, πιστεύουμε ότι έχει εξαντλήσει τα όρια της αξιοπιστίας της.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική, κινηματική σχέση με τους πολίτες. Μια σχέση που πρέπει να κρίνεται κύρια από τις συλλογικές δράσεις και όχι τις οποιεσδήποτε προεκλογικές διακηρύξεις. Μια σχέση που θα στηρίζει τον πολίτη να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στις δυνάμεις της κοινωνίας απορρίπτοντας τη λογική των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών δυνάμεων που θέλουν τους πολίτες αδύναμους και αποξενωμένους από τα συλλογικά θέματα, φορείς και μόνο της ψήφου τους,.

Ο δρόμος που προτείνουμε , αυτός της υπεύθυνης συμμετοχής των πολιτών, είναι ένας δύσκολος δρόμος και είμαστε σίγουροι ότι σε πολλούς που έχουν εθισθεί στην ιδέα της εκπροσώπησης θα ακουστούν περίεργα και ουτοπικά όσα διατυπώνουμε. Αποτελούν όμως για εμάς τον απαραίτητο όρο για μια διαφορετική πορεία του δήμου. Μόνο οι ίδιοι οι πολίτες του δήμου ΒΒΒ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με την ενεργό συμμετοχή τους και την αντίστασή τους στην καταστροφική για το περιβάλλον και την κοινωνία πολιτική. Δε μας λείπουν οι υποψήφιοι. Οι ενεργοί πολίτες λείπουν, που αποκτώντας την απαραίτητη ενημέρωση συμμετέχουν, δημιουργούν, αλλά και αντιστέκονται σε όσα γίνονται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα για μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση της κίνησης που προτείνουμε, εκτός από την συλλογικότητα και τη διαφορετική κινηματική σχέση με τους πολίτες, είναι αυτό της αναγκαιότητας συγκρότησης οραματικών στόχων για την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη του δήμου με στήριξη σε δημόσιους πόρους. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η μείωση των οικονομικών των δήμων οδηγεί είτε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των έργων τους, είτε στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή τους, είτε στην άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής, πρακτικές με τις οποίες είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.

Παράλληλα το ζήτημα του μοντέλου της κοινωνικοοικονομικής προόδου και της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που αυτό συνεπάγεται, είναι σίγουρα πρωταρχικό για τη συγκρότηση αυτού του οράματος.

Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δείχνουν ότι μια πολιτική στο Δήμο που εξαντλείται και μόνο στα πλαίσια της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των ισχυρών συμφερόντων, μια πολιτική χωρίς όραμα, δεν μπορεί να παράγει ένα διαφορετικό ποιοτικό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Είναι μια αδιέξοδη πολιτική.. Εκτός των άλλων λοιπόν, είναι ανάγκη να στραφούμε και προς την αυτοδιαχειριζόμενη και αλληλέγγυα οικονομία.

Η διαδικασία βέβαια πραγμάτωσης των οποιωνδήποτε οραματικών στόχων προϋποθέτει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμφωνία. Θα είναι μια δύσκολη διαδρομή που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις με οργανωμένα συμφέροντα. Στην προσπάθειά μας όμως για ένα καλλίτερο δήμο που θα αξίζει στα παιδιά μας δεν πρέπει να φοβόμαστε την αντιπαράθεση με τα όποια συμφέροντα. Αρκεί το δικό μας μέτωπο να είναι ισχυρό και να έχουμε τη στήριξη από την πλειοψηφία των πολιτών.

Αυτονόητο είναι τέλος ότι σε μία διαφορετική, πραγματικά συλλογική και αμεσοδημοκρατική κίνηση, απαραίτητο είναι το στοιχείο της ανοιχτής, ισότιμης, δημοκρατικής σχέσης με όλους τους πολίτες. Συνεχόμενη ενημέρωση με δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων και στοιχείων αλλά και διάλογος μέσα από ανοιχτές, δημόσιες συνελεύσεις, είναι απαραίτητα στοιχεία για την υπέρβαση της σημερινής καχυποψίας που υπάρχει στη σχέση του Δήμου με τους πολίτες. Αν δεν λειτουργήσει αυτή η διαδικασία που θα φέρει το δήμο δίπλα στους πολίτες καμία ουσιαστική πρόοδος δεν μπορεί να γίνει.

Τέλος μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι η κίνησή μας όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμώσει τις οποιεσδήποτε κινηματικές, συλλογικές εκφράσεις που υπάρχουν, αλλά αντίθετα να τις στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις..

Βέβαια η συγκρότηση μιας Κίνησης Πολιτών για την Άμεση Δημοκρατία και η επιτυχία της πορείας της δεν είναι δεδομένες, ιδιαίτερα στις σημερινές πολιτικές συνθήκες που η λογική της ανάθεσης είναι κυρίαρχη. Αν παρ’ όλα αυτά όμως δεν θέλουμε την πολιτική που μιλάει στο όνομα των πολιτών χωρίς αυτούς, αξίζει να προσπαθήσουμε και να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας. Να αποδείξουμε ότι η πολιτική δεν είναι ντροπή, όπως την έχει καταντήσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας, αλλά ότι αντίθετα μπορεί να αποτελεί τιμή , όπως συνέβαινε στην εποχή της εκκλησίας του δήμου και της άμεσης δημοκρατίας.

Αξίζει λοιπόν εμπνεόμενοι από εκείνο το παρελθόν να ατενίσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον..


 

Σχόλια Αναγνωστών

4 Προσθήκη σχολίου
ΑΝΝΑ 28.01.19
ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ
Απάντηση
καμμενος 28.01.19
Ο κωνσταντελλοσ ειναι καλος δημαρχοσ δεξιοσ αλλα καλοσ
Απάντηση
Ασκληπιός 25.01.19
Κάτι τέτοια βλέπει ο Γρηγόριος και πέφτει κάτω από τα γέλια.
Απάντηση
Ηλίας Κ. 26.01.19
Επειδή δεν έχει αντίπαλο και όπως είναι γνωστό στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.