ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ - Έκτακτο συνέδριο ανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά

0 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 11:07

Στο Κίνημα Αλλαγής, η «διαγραφή» του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο «εμφύλιος» των Παπανδρέου, η οιονεί διάσπαση της ΔΗΜΑΡ και η αιφινιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να συγκαλέσει έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι παρά τα πρώτα δείγματα για το νέο κύκλο σκληρών «ενδοοικογενειακών» συγκρούσεων που ξεκινά στην κεντροαριστερά και μάλιστα στο… παραπέντε των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης -όταν η κυρία Γεννηματά προανήγγειλε επί της ουσίας την «διαγραφή» του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ- άρχισε στην πραγματικότητα να ξετυλίγεται ταχύτατα το «κουβάρι». Η μεν Χαριλάου Τρικούπη προεξόφλησε στις αναλύσεις της το «ναι» στις «Πρέσπες» του Θανάση Θεοχαρόπουλου- όπως και την «διαγραφή» του εφόσον, όπως έλεγαν στελέχη, δικαιωθούν οι προβλέψεις τους.

Η δε ΔΗΜΑΡ «προεξόφλησε» επίσης τον,,, μίνι-διχασμό της Κεντρικής Επιτροπής- όπερ και εγένετο, αφού το τελικό αποτέλεσμα ήταν 29 υπέρ της συμφωνίας, 22 υπέρ της «αποχής» και 2 ψήφοι πήγαν στο λευκό και στο άκυρο.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν ένθεν κακείθεν προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα και να πειστεί ο Θ. Θεοχαρόπουλος να κάνει πρώτο το βήμα υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, όπως θα ήταν η «αποχή» από την ψηφοφορία στην Βουλή. Προς αυτήν την λογική κινούντο στελέχη όπως ο Θ. Μαργαρίτης, ενώ προς την καθαρή θέση υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας άλλα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και Νίκος Τσούκαλης.

Τελικά ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ προτίμησε να επιμείνει στην απόφασή του την οποία και περιέγραψε στην Κεντρική Επιτροπή. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών», τόνισε με την ομιλία του στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ο κ. Θεοχαρόπουλος αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με την εξής επισήμανση:

«Δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου».

Μάλιστα στη συνέχεια ο κ. Θεοχαρόπουλος επικαλέστηκε σαφή θέση υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος με τη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών άναψε νέες φωτιές αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, αλλά και «εμφύλιο» στους Παπανδρέου.

Και αυτό διότι ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου έσπευσε να ταχθεί «απέναντι» στην άποψή του και «δίπλα» σε εκείνη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι: «Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να εκτονώσουν την ένταση -που συγκεντρώθηκε κυρίως σε «φανατικούς» παπανδρεϊκούς και αντιπαπανδρεϊκούς- με την επίκληση της ανάγκης θωράκισης της πολιτικής ενότητας.

Έμπειρα στελέχη ωστόσο δεν μπορούν παρά να υπογραμμίσουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε πίσω προτίθεται να κάνει από τις πολιτικές του θέσεις –και ειδικά για το Μακεδονικό που χειρίστηκε επί χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός- ούτε και να κινηθεί αγνοώντας τις προφανείς σκοπιμότητες περί εργαλειοποίησης της συμφωνίας από τη κυβερνητική πλευρά.

Όμως η απόφαση της κυρίας Γεννηματά να ανακοινώσει έκτακτο Συνέδριο με στόχο την μετεξέλιξη του πολυκομματικού σε ενιαίο φορέα, μπορεί να σημάνει ένα νέο σκληρό μπρα ντε φερ της Χαριλάου Τρικούπη με το κόμμα Παπανδρέου- το οποίο εντάχθηκε στο ΚΙΝΑΛ μετά την συμφωνία για την διατήρηση της κομματικής οντότητας του ΚΙΔΗΣΟ.

Άλλα έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι η πορεία προς το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα αποκτήσει χαρακτηριστικά... επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στις επάλξεις μέσω του ενιαίου φορέα, καθώς ως βασικός πυλώνας του ΚΙΝΑΛ διαθέτει σαφώς μεγαλύτερη δυναμική και απήχηση στην οργανωμένη βάση. Στην ίδια οργανωμένη βάση προσβλέπουν ή αναφέρονται βέβαια και τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, που παρότι αποχώρησαν το 2015 από το ΠΑΣΟΚ διατηρούν ανοιχτές «γέφυρες» με το ακόμη ισχυρό στην παράταξη παπανδρεϊκό μπλοκ.

Υπέρ της μετεξέλιξης του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο φορέα τάσσεται και η ΔΗΜΑΡ που θα συζητήσει άμεσα τα της πορείας της μετά την διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου ο οποίος σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ με την στάση του υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας, «εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». «Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα», σχολίασε αμέσως μετά η ΔΗΜΑΡ.

Η «επόμενη μέρα» αρχίζει σε κάθε περίπτωση για το ΚΙΝΑΛ με την οργάνωση του Συνεδρίου το Μάρτη, η διεξαγωγή του οποίου εδράζεται στην προϋπόθεση συγκατάθεσης των κομμάτων που το απαρτίζουν να αυτοδιαλυθούν και να εκλέξουν από κοινού τα στελέχη των νέων οργάνων.

Θα συμφωνήσουν να βάλουν «λουκέτο», (καταρχάς) το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ για να ιδρύσουν στη συνέχεια το νέο ενιαίο φορέα; Πρόκειται για το ερώτημα που προκαλεί από χθες το βράδυ λεπτομερείς αναλύσεις μεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ…

Στο Ποτάμι εν τω μεταξύ το αλαλούμ συνεχίζεται. Παρότι, οι κ.κ Αμυράς και Ψαριανός είχαν συνταχθεί με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης να παραμείνουν εντός της ΚΟ και να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χθες αιφνιδίασαν προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την αποχώρησή τους από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη. Να σημειωθεί πάντως ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επαναλάβει και θα στηρίξει σθεναρά την άποψή του υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με αφορμή την σημερινή εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου πανεπιστημιακοί θα μιλήσουν για όλες τις πτυχές του θέματος.


thecaller.gr
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.